Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2025 18:01

komaciek napisał(a):
romuald22 napisał(a):W tym roku jak wracałem z Cro to dwie nawigacje tam (Bratysława) "ogłupiały". Jedna mówi w prawo, druga w lewo. Dobrze, że nie wjechałem do Dunaju. :)
Słowacy coś tam się starają, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Skąd byście nie jechali na południe z Polski to warto śledzić osiągnięcia polskich dróg budowniczych.

https://ssc.siskom.waw.pl/

W przyszłym roku powinna zostać oddana nowa S1 do Bielska Białej i obwodnica Węgierskiej Górki. Wtedy zyskamy dobrej jakości połączenie drogowe do Zwardonia i wreszcie alternatywę dla A1. Ciekawe kiedy Słowacy wybudują brakujący fragment autostrady E75 z Czadcy do Żyliny. Jak powstanie, to z naszą S1 będzie całościowy szlak drogowy do Bratysławy.

W tym roku z racji, że pierwszą część wakacji mieliśmy we Włoszech, to musiałem jechać Czechy-Austria-Włochy a na powrocie z Chorwacji dodatkowo Słowenia.....OMG ja ja się cieszę, że w tym roku nie planuję wyjazdu do Włoch i będę mógł pomknąć po staremu , przez Słowowację-Węgry a być może skorzystam z trasy kolegi dids76 i pojadę prze Czechy-Austrię-Węgry ... :) .
moskit3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moskit3 » 06.01.2025 19:31

A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2025 19:48

moskit3 napisał(a):A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?

W sezonie będzie taka opcja....poza tym Google ostatnio często w błąd wprowadza. Mi już wielokrotnie w Niemczech w terenie zabudowanym wskazywał, że mogę 100 pomykać, na autostradach zaś często pokazuje również 100 ;) . Wspomnę jeszcze, że nas kiedyś też nawigacja zrzuciła z Brna na Bratysławę, choć plan był przez Austrię i Słowenię, i był to strzał w 10 ;) . Ludzie którzy w tym samym czasie jechali co my, a wybrali jednak Austrię,na Lućko meldowali się kilkanaście godzin później, ale była to sierpniowa sobota.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.01.2025 20:57

moskit3 napisał(a):A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?

Bo pokazuje najszybszą. Zakładam po podpisie pod avatarem, że z W-wy. Wspominaną trasą jest trochę tarabanienia przez zabudowane i jakbyś na siłę google przestawił, to jakby wyszło nawet bliżej to na pewno wolniej. Jest duża szansa, że w tym roku oddadzą ekspresówkę ze Śląska do Bielska-B oraz budowane od pradawnych czasów tzw. obejście Węgierskiej Górki. Wtedy google może przychylniej popatrzą na tę trasę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 07:01

romuald22 napisał(a):

Bo pokazuje najszybszą. Zakładam po podpisie pod avatarem, że z W-wy. Wspominaną trasą jest trochę tarabanienia przez zabudowane i jakbyś na siłę google przestawił, to jakby wyszło nawet bliżej to na pewno wolniej. Jest duża szansa, że w tym roku oddadzą ekspresówkę ze Śląska do Bielska-B oraz budowane od pradawnych czasów tzw. obejście Węgierskiej Górki. Wtedy google może przychylniej popatrzą na tę trasę.

Nie ze Śląska, a od Oświęcimia.
Ze Śląska jeszcze nadal spory kawałek brakuje.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 07.01.2025 07:10

marekkowalak napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Nie ze Śląska, a od Oświęcimia.
Ze Śląska jeszcze nadal spory kawałek brakuje.

Co ze Śląska brakuje ? S1 jest w porządku do BB poza światłami , ale tego nie zmienią . a od BB do granicy to samo co z Oświęcimia ,

Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej - więc kolejny raz pojadę przez Zwardoń .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 08:26

Martini2000 napisał(a):
Co ze Śląska brakuje ?

Brakuje odcinka od Brzęczkowic do Oświęcimia.

S1 jest w porządku do BB poza światłami ,

Od Tych do BB to nie jest żadna S1, a DK1. I nie jest porządku, bo w Tychach, Pszczynie i Czechowicach się często korkuje.

ale tego nie zmienią .

Zmienią - oddając w końcu ten brakujący odcinek S1. Planowane do roku 2030, więc jeszcze trochę potrwa.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 11:00

marekkowalak napisał(a):
Martini2000 napisał(a):Co ze Śląska brakuje ?

Brakuje odcinka od Brzęczkowic do Oświęcimia.

Który ma już podpisaną umowę ZIZ czy ZRID (stosują to zamiennie) z planowaną datą ukończenia w III kwartale 2026.

https://www.gov.pl/web/gddkia-katowice/ ... odcinka-s1

'Dla budowanych już odcinków Oświęcim – Dankowice i Dankowice – Bielsko-Biała Hałcnów termin zakończenia to II kwartał 2025 r.'
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 11:11

Martini2000 napisał(a):...
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej...

I parę groszy taniej 8)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.01.2025 12:05

romuald22 napisał(a):
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej...

I parę groszy taniej 8)

Dlaczego taniej? Przecież ten odcinek przez Czechy jest bezpłatny dla osobówek.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 13:53

romuald22 napisał(a):

I parę groszy taniej 8)

Skoro dłużej i trochę dalej, to jakim cudem taniej? 8O 8O
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 07.01.2025 15:05

"Czy droga numer 11 (dziś 68) w Czechach jest płatna?" odcinek 123456... :cfaniak:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 15:54

qra69 napisał(a):Dlaczego taniej? Przecież ten odcinek przez Czechy jest bezpłatny dla osobówek.

marekkowalak napisał(a):...
Skoro dłużej i trochę dalej, to jakim cudem taniej? 8O 8O

Nie wiem który odcinek, nie znam się, nie jeżdżę tamtędy. Nie znam waszych dróg i tricków w Czechach. Zrobiłem tylko na własny użytek symulację dla osób jadących ze Śląska jak #Martini2000 lub z Warszawy jak zadający tu wcześniej pytanie #moskit3. Mapy google oraz mapy.cz. wszędzie jak przez Czechy to kierują płatnymi. Stąd moje stwierdzenie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 16:13

Tak teraz patrzę uważnie na przebieg S1, to wychodzi mi, że kiedy już oddadzą odcinek od Bierunia do Bielska-Białej, to już nie będzie tak źle. Od lotniska w Pyrzowicach do Tych jest ekspresówka (w lepszym lub gorszym stanie, ale na pewno nie gorszym niż pofałdowana A1 na Śląsku). W Tychach oddali właśnie nowego Makusia, więc można coś wszamać na noc, potem do Bierunia jest raptem 10km w większości dwupasmówki, i dalej już do Čadcy będzie S lub A.

Jeśli więc dotrzymają terminów, to pewnie w przyszłym roku ostatni raz pojadę przez Żory i Cieszyn (chyba, że rozgrzebią Odcinek Dąbrowa - Brzęczkowice, bo to chyba też jest w planach).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 16:16

romuald22 napisał(a):
Nie wiem który odcinek, nie znam się, nie jeżdżę tamtędy. Nie znam waszych dróg i tricków w Czechach. Zrobiłem tylko na własny użytek symulację dla osób jadących ze Śląska jak #Martini2000 lub z Warszawy jak zadający tu wcześniej pytanie #moskit3. Mapy google oraz mapy.cz. wszędzie jak przez Czechy to kierują płatnymi. Stąd moje stwierdzenie.

Ale Martini2000 wyraźnie napisał:
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech

"Przez kawałek" oznacza trasę przez Cieszyn i Mosty u Jablunkova, bardzo tutaj popularną. Chociaż wujek Google faktycznie jej za bardzo chyba nie lubi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 369
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone