Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2025 19:01

komaciek napisał(a):
romuald22 napisał(a):W tym roku jak wracałem z Cro to dwie nawigacje tam (Bratysława) "ogłupiały". Jedna mówi w prawo, druga w lewo. Dobrze, że nie wjechałem do Dunaju. :)
Słowacy coś tam się starają, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Skąd byście nie jechali na południe z Polski to warto śledzić osiągnięcia polskich dróg budowniczych.

https://ssc.siskom.waw.pl/

W przyszłym roku powinna zostać oddana nowa S1 do Bielska Białej i obwodnica Węgierskiej Górki. Wtedy zyskamy dobrej jakości połączenie drogowe do Zwardonia i wreszcie alternatywę dla A1. Ciekawe kiedy Słowacy wybudują brakujący fragment autostrady E75 z Czadcy do Żyliny. Jak powstanie, to z naszą S1 będzie całościowy szlak drogowy do Bratysławy.

W tym roku z racji, że pierwszą część wakacji mieliśmy we Włoszech, to musiałem jechać Czechy-Austria-Włochy a na powrocie z Chorwacji dodatkowo Słowenia.....OMG ja ja się cieszę, że w tym roku nie planuję wyjazdu do Włoch i będę mógł pomknąć po staremu , przez Słowowację-Węgry a być może skorzystam z trasy kolegi dids76 i pojadę prze Czechy-Austrię-Węgry ... :) .
moskit3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moskit3 » 06.01.2025 20:31

A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.01.2025 20:48

moskit3 napisał(a):A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?

W sezonie będzie taka opcja....poza tym Google ostatnio często w błąd wprowadza. Mi już wielokrotnie w Niemczech w terenie zabudowanym wskazywał, że mogę 100 pomykać, na autostradach zaś często pokazuje również 100 ;) . Wspomnę jeszcze, że nas kiedyś też nawigacja zrzuciła z Brna na Bratysławę, choć plan był przez Austrię i Słowenię, i był to strzał w 10 ;) . Ludzie którzy w tym samym czasie jechali co my, a wybrali jednak Austrię,na Lućko meldowali się kilkanaście godzin później, ale była to sierpniowa sobota.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.01.2025 21:57

moskit3 napisał(a):A czemu teraz google wogole nie pokazuje trasy prrzez Żywiec Czadca Żylina czy na prawde lepiej jechać przez Czechy na Bratysławę ?

Bo pokazuje najszybszą. Zakładam po podpisie pod avatarem, że z W-wy. Wspominaną trasą jest trochę tarabanienia przez zabudowane i jakbyś na siłę google przestawił, to jakby wyszło nawet bliżej to na pewno wolniej. Jest duża szansa, że w tym roku oddadzą ekspresówkę ze Śląska do Bielska-B oraz budowane od pradawnych czasów tzw. obejście Węgierskiej Górki. Wtedy google może przychylniej popatrzą na tę trasę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 08:01

romuald22 napisał(a):

Bo pokazuje najszybszą. Zakładam po podpisie pod avatarem, że z W-wy. Wspominaną trasą jest trochę tarabanienia przez zabudowane i jakbyś na siłę google przestawił, to jakby wyszło nawet bliżej to na pewno wolniej. Jest duża szansa, że w tym roku oddadzą ekspresówkę ze Śląska do Bielska-B oraz budowane od pradawnych czasów tzw. obejście Węgierskiej Górki. Wtedy google może przychylniej popatrzą na tę trasę.

Nie ze Śląska, a od Oświęcimia.
Ze Śląska jeszcze nadal spory kawałek brakuje.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 07.01.2025 08:10

marekkowalak napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Nie ze Śląska, a od Oświęcimia.
Ze Śląska jeszcze nadal spory kawałek brakuje.

Co ze Śląska brakuje ? S1 jest w porządku do BB poza światłami , ale tego nie zmienią . a od BB do granicy to samo co z Oświęcimia ,

Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej - więc kolejny raz pojadę przez Zwardoń .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 09:26

Martini2000 napisał(a):
Co ze Śląska brakuje ?

Brakuje odcinka od Brzęczkowic do Oświęcimia.

S1 jest w porządku do BB poza światłami ,

Od Tych do BB to nie jest żadna S1, a DK1. I nie jest porządku, bo w Tychach, Pszczynie i Czechowicach się często korkuje.

ale tego nie zmienią .

Zmienią - oddając w końcu ten brakujący odcinek S1. Planowane do roku 2030, więc jeszcze trochę potrwa.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 12:00

marekkowalak napisał(a):
Martini2000 napisał(a):Co ze Śląska brakuje ?

Brakuje odcinka od Brzęczkowic do Oświęcimia.

Który ma już podpisaną umowę ZIZ czy ZRID (stosują to zamiennie) z planowaną datą ukończenia w III kwartale 2026.

https://www.gov.pl/web/gddkia-katowice/ ... odcinka-s1

'Dla budowanych już odcinków Oświęcim – Dankowice i Dankowice – Bielsko-Biała Hałcnów termin zakończenia to II kwartał 2025 r.'
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 12:11

Martini2000 napisał(a):...
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej...

I parę groszy taniej 8)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.01.2025 13:05

romuald22 napisał(a):
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech , ale wpisując Zwardoń jest tylko kilka minut dłużej...

I parę groszy taniej 8)

Dlaczego taniej? Przecież ten odcinek przez Czechy jest bezpłatny dla osobówek.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 14:53

romuald22 napisał(a):

I parę groszy taniej 8)

Skoro dłużej i trochę dalej, to jakim cudem taniej? 8O 8O
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 07.01.2025 16:05

"Czy droga numer 11 (dziś 68) w Czechach jest płatna?" odcinek 123456... :cfaniak:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.01.2025 16:54

qra69 napisał(a):Dlaczego taniej? Przecież ten odcinek przez Czechy jest bezpłatny dla osobówek.

marekkowalak napisał(a):...
Skoro dłużej i trochę dalej, to jakim cudem taniej? 8O 8O

Nie wiem który odcinek, nie znam się, nie jeżdżę tamtędy. Nie znam waszych dróg i tricków w Czechach. Zrobiłem tylko na własny użytek symulację dla osób jadących ze Śląska jak #Martini2000 lub z Warszawy jak zadający tu wcześniej pytanie #moskit3. Mapy google oraz mapy.cz. wszędzie jak przez Czechy to kierują płatnymi. Stąd moje stwierdzenie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 17:13

Tak teraz patrzę uważnie na przebieg S1, to wychodzi mi, że kiedy już oddadzą odcinek od Bierunia do Bielska-Białej, to już nie będzie tak źle. Od lotniska w Pyrzowicach do Tych jest ekspresówka (w lepszym lub gorszym stanie, ale na pewno nie gorszym niż pofałdowana A1 na Śląsku). W Tychach oddali właśnie nowego Makusia, więc można coś wszamać na noc, potem do Bierunia jest raptem 10km w większości dwupasmówki, i dalej już do Čadcy będzie S lub A.

Jeśli więc dotrzymają terminów, to pewnie w przyszłym roku ostatni raz pojadę przez Żory i Cieszyn (chyba, że rozgrzebią Odcinek Dąbrowa - Brzęczkowice, bo to chyba też jest w planach).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 17:16

romuald22 napisał(a):
Nie wiem który odcinek, nie znam się, nie jeżdżę tamtędy. Nie znam waszych dróg i tricków w Czechach. Zrobiłem tylko na własny użytek symulację dla osób jadących ze Śląska jak #Martini2000 lub z Warszawy jak zadający tu wcześniej pytanie #moskit3. Mapy google oraz mapy.cz. wszędzie jak przez Czechy to kierują płatnymi. Stąd moje stwierdzenie.

Ale Martini2000 wyraźnie napisał:
Mi pokazuje na siłę trasę przez kawałek Czech

"Przez kawałek" oznacza trasę przez Cieszyn i Mosty u Jablunkova, bardzo tutaj popularną. Chociaż wujek Google faktycznie jej za bardzo chyba nie lubi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 369
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies