Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 17.06.2024 05:31

Piotr Bes napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem kilometrów od Gyor (18 km dalej ale autoban - kto zna niech podpowie)

Jechałem i tak i tak. Czasowo to samo. Osobiście wolę autostradę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.06.2024 06:18

Lawliet napisał(a):
Piotr Bes napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem kilometrów od Gyor (18 km dalej ale autoban - kto zna niech podpowie)

Jechałem i tak i tak. Czasowo to samo. Osobiście wolę autostradę.

Również czasem decyduję się na jazdę do rogatek Gyor i tam zjazd na M85.

Na skrócie w Janossomorja obecnie zwężkę pokazują, tak jak wcześniej na autostradzie zaraz za granicą; polecam:
https://www.utinform.hu/en/map?d=0&hide ... 7.85102,11
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 17.06.2024 07:53

kostef napisał(a):Na wakacje do Chorwacji będę jechał kolejny raz, ale jak jeździłem w delegacji na Węgry (Szombathely) to zawsze Czechy>Austria>Szombathely.

Jadę A1 w Polsce.

Ostatnie dwa razy jechałem Czechy>Austria>Słowenia>Chorwacja tj. wykupiłem winiety, wcześniej jeździłem tak że za Wiedniem S31 i przez Sopron bodajze wjezdzalem do Węgier i dalej bezpłatnie do Chorwacji (przez Słowenie ale 5km około darmowym odcinkiem przez Mursko Sredisce bodajze).

Ta droge znam mozna by rzec w ciemno. Po prostu. Jeździmy nocą (tj. wyjazd 20:30)
Ale jestem otwarty. Co mogłoby mnie zachęcić, aby tym razem jechać przez Słowację/Węgry?
Mapy google zawsze prowadzą/prowadziły przez Austrie.
Destynacja to Brela.

Wiem że padało to wiele razy i to po prostu kwestia preferencji.
Koszt winiety nie jest problemem, bo poprawia komfort - najwyżej nie wypije jednego czy dwóch Chorwackich piwek (Pozdrawiam: AdamSz z tego miejsca ;))

Ale może są osoby, które jeździły tak jak ja i następnie się przestawiły na Słowacja>Węgry i uważają że to lepsze, lub gorsze rozwiązanie?

Owszem, to zalezy z jakiego regionu polski się jedzie.
Nie narzekam na swoją trasę, ale ... nie znam tez innej - może lepszej?

up
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 17.06.2024 09:33

Kiedyś jeździłem trasą CZ-A-SLO-CRO, później chciałem sprawdzić drugą stronę czyli przez Węgry i od tamtej pory jeżdżę przez Słowację i Węgry.
Dla mnie ta trasa jest lepsza i spokojniejsza, a kilkadziesiąt kilometrów na Węgrzech które muszę pokonać krajówką, traktuję jako odskocznia od monotonnej autostrady.
Nie oczekuj konkretnej podpowiedzi bo ilu ludzi tyle wersji :)
Masz chęć zmiany - sprawdź, będziesz wiedział na przyszłość.
Oczywiście jeden przejazd też nie jest miarodajny, ale może polubisz, a na pewno będziesz wiedział o czym piszą inni :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 17.06.2024 09:38

yarko2000 napisał(a):Kiedyś jeździłem trasą CZ-A-SLO-CRO, później chciałem sprawdzić drugą stronę czyli przez Węgry i od tamtej pory jeżdżę przez Słowację i Węgry.
Dla mnie ta trasa jest lepsza i spokojniejsza, a kilkadziesiąt kilometrów na Węgrzech które muszę pokonać krajówką, traktuję jako odskocznia od monotonnej autostrady.

A możesz wkeić link z trasą o której piszesz?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 17.06.2024 10:20

Ja z Kujaw pojadę tak: https://maps.app.goo.gl/T4WLK1yJyAPHEDRo8 Do Żor A1 i zjazd kierunek Cieszyn, potem bezwinietowo krótki odcinek Czech i na Zilinę.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 17.06.2024 12:02

yarko2000 napisał(a):Kiedyś jeździłem trasą CZ-A-SLO-CRO, później chciałem sprawdzić drugą stronę czyli przez Węgry i od tamtej pory jeżdżę przez Słowację i Węgry.
Nie oczekuj konkretnej podpowiedzi bo ilu ludzi tyle wersji :)
Masz chęć zmiany - sprawdź, będziesz wiedział na przyszłość.
Oczywiście jeden przejazd też nie jest miarodajny, ale może polubisz, a na pewno będziesz wiedział o czym piszą inni :)

Zdaje sobię z tego sprawę.
Dla mnie wjazd A1 do Czech jest po prostu wygodny.
Kierowanie się na Żyline to już jakieś utrudnienia.
Nie ukrywam że zakup Winiet na Słowenie i brak konieczności jazdy przez Węgry (Szombathely) był też pewnego rodzaju ułatwieniem i ulgą.

Mimo że co człowiek to opinia - co zrozumiałe, ciekawy jestem argumentów.
Lepsze - to nie argument.
Spokojniejsze - to już owszem. Pytanie co na ten spokój się składa ? Rozumiem że mniej remontów? Lepsza nawierzchnia? Mniej fotoradarów?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 17.06.2024 16:08

Ok, zacznę od trasy, licząc od Katowic trasa wygląda tak: https://www.google.pl/maps/dir/Katowice ... ?entry=ttu a ponieważ często jeżdżę na noc, więc śmiało kieruję się na Węgierską Górkę.
Argumenty: autostrada w Słowacji jest prawie pusta. Nie ma remontów, korków, objazdów. O radarach nie wspominam bo zapłaciłem i tu i tu, ale w porównaniu do Austrii, to w Słowacji i na Węgrzech ich prawie nie ma.
Wjeżdżając na Węgry jade do Gyor i odbijam na M86.
Tylko odcinek od granicy do Gyor ma normalny ruch (taki jak w Austrii), M86 jest znowu pusta - i nie chodzi o mniejszy ruch, ona jest pusta. Na odcinku 100 km miniesz może 20 aut :).
Za Szombathely rozpoczyna się krajówka i tutaj naprawdę z przyjemnością jadę wolniej i odpoczywam. W zależności od godzin przejazdu zatrzymujemy się w którymś z przydrożnych Fogado :),
Potem masz Chorwację i trasa jest podobna do tej, jak wjeżdżasz ze Słowenii, nawet opłatę za autostradę masz taką samą.
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 17.06.2024 18:23

Jakbym czytał swoją trasę. Też wolimy trasę przez Słowację/Węgry.
Ja na Słowację wjeżdżam po północy (winieta) i spokojnie pustymi drogami docieram do Szombathely. Tam nad ranem na krajówce zmienia mnie żona która w nocy sobie przysypia a sama nie lubi jeździć autostradami w nocy. Potem dłuższy postój ze śniadaniem i kawą na MOP Ljubesica i mogę jechać dalej.

yarko2000 napisał(a):więc śmiało kieruję się na Węgierską Górkę.
Argumenty: autostrada w Słowacji jest prawie pusta. Nie ma remontów, korków, objazdów. O radarach nie wspominam bo zapłaciłem i tu i tu, ale w porównaniu do Austrii, to w Słowacji i na Węgrzech ich prawie nie ma.
Tylko odcinek od granicy do Gyor ma normalny ruch (taki jak w Austrii), M86 jest znowu pusta - i nie chodzi o mniejszy ruch, ona jest pusta. Na odcinku 100 km miniesz może 20 aut :).
Za Szombathely rozpoczyna się krajówka i tutaj naprawdę z przyjemnością jadę wolniej i odpoczywam. W zależności od godzin przejazdu zatrzymujemy się w którymś z przydrożnych Fogado :),
Potem masz Chorwację i trasa jest podobna do tej, jak wjeżdżasz ze Słowenii, nawet opłatę za autostradę masz taką samą.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 18.06.2024 06:35

yarko2000 napisał(a):Ok, zacznę od trasy, licząc od Katowic trasa wygląda tak: https://www.google.pl/maps/dir/Katowice ... ?entry=ttu a ponieważ często jeżdżę na noc, więc śmiało kieruję się na Węgierską Górkę.

Akurat po Węgrzech trochę jeździłem, a bodajże 5 wyjazdów, bylo przez Szombathely aby ominąć płatne drogi w Słoweni.
No nie wiem czy M86 jest aż tak pusta - chyba że nocą.

No kurde nie wiem :) :) :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.06.2024 06:43

kostef napisał(a):
Akurat po Węgrzech trochę jeździłem, a bodajże 5 wyjazdów, bylo przez Szombathely aby ominąć płatne drogi w Słoweni.
No nie wiem czy M86 jest aż tak pusta - chyba że nocą.

No kurde nie wiem :) :) :)

Nie jest, nie jest.

Tak było zaraz po jej oddaniu - w 2014 czy 2015, ale teraz, po kilku latach, już się trochę zmieniło.

Nie ma tam co prawda wielkiego ruchu, ale bez przesady. W sezonie jednak sporo osób tamtędy jeździ - rejestracje głównie polskie i słowackie.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 18.06.2024 08:32

marekkowalak napisał(a):Nie jest, nie jest.

Tak było zaraz po jej oddaniu - w 2014 czy 2015, ale teraz, po kilku latach, już się trochę zmieniło

W porównaniu do Austrii to można powiedzieć, że jest prawie pusta :D 8)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 18.06.2024 12:49

yarko2000 napisał(a):Ok, zacznę od trasy, licząc od Katowic trasa wygląda tak: https://www.google.pl/maps/dir/Katowice ... ?entry=ttu a ponieważ często jeżdżę na noc, więc śmiało kieruję się na Węgierską Górkę.

Dzięki, a jednak standardowo autostradą, a krajówkami tylko od Szombathely. Głupio założyłem ze całe Węgry robisz krajówkami i za nic nie moglem dojś którędy z Bratysławy do Szombathely :) . W 2019 wracałem dokładnie tak z Chorwacji i faktycznie totalnie pusto było, tylko były sporo remontów po wjezdzie na Węgry plus jakas masakra w okolicach Cadcy, bo też jechałem na Węgierską Górkę. Teraz tam jest już luz, ale brakuje nadal przede wszystkim odcinka Bielsko - Dąbrowa i obejścia WG, bo tylko w nocy, bo za dnia robić się totalne szambo jak wpadniesz w godzinach szczytu.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.06.2024 08:50

Pojadę w piątek po południu do Ostrawy i tam browarek i nocleg. To spowoduje, że w sobotę na nocleg w bardzo fajnym miejscu koło Zagrzebia będziemy na tyle wcześnie, że spokojnie odpoczniemy i zjemy po kremšnicie. Kolacja, bijelo, crno i po Vukovarsko i spać. W niedzielę ominiemy albo i nie bramki w Lučko. Zobaczymy co radio powie albo mapa. I dolecimy na wyspę. Trasa Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja. Autostradowo. Własne doświadczenia w zakresie jazdy do Austrii i wpisy na forum potwierdzają mi , że to najlepsza dla nas trasa. Być może zamiast na Uniwar, zatankujemy kawałeczek dalej na polecanej stacji. W zależności od ceny i sytuacji.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 23.06.2024 07:19

Pytanie do tych co zatrzymują się w Austrii na dłużej niż siku.

Czy możecie polecić jakąś miejscowość w okolicy trasy Wiedeń-Graz żeby spędzić tam cały dzień i zjeść coś dobrego?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 363
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone