Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.06.2024 13:00

Piotr Bes napisał(a):Słowacja była zawsze najgorsza ponieważ po miejscowych wioskach i ograniczenia do 50/70 km/h. (Raz dostałem nawet mandat z samochodu jadącego po przeciwnej stronie. :killer: )
Jeden z powodów dlaczego wybieram autostradę.

Piotr Bes napisał(a):W takiej konfiguracji Słowacja byłaby autostardą a przejazd przez Bratysławę odbywa się płynnie?
Raz może straciłam z 10 min w tym miejscu, ale wieczorem jak tam dojedziesz to gdyby nieoświetlony zamek i kilka wieżowców wcześniej to nawet nie zauważyłbyś, że jedziesz przez miasto. Nie wiem czy od tej strony można już zjechać na D4 (obwodnicę Bratysławy). Musiałbyś się gdzieś o to podpytać.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.06.2024 17:59

Wiele zależy od pory dnia kiedy się jedzie przez GOP. Żona ma rodzinę w Kielcach i mieszkając przy czeskiej granicy przeważnie w drodze powrotnej wybieram trasę S7 do Jędrzejowa, potem DK78 Siewierza (lub Mierzęcic), S1 i w Pyrzowicach wjeżdżam na A1. Jeżeli już miałbym jechać na Olkusz i potem DK94 to przez GOP wolałbym przejechać A4 a nie DTŚ czyli drogą 902.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.06.2024 23:40

piekara114 napisał(a):.
Raz może straciłam z 10 min w tym miejscu, ale wieczorem jak tam dojedziesz to gdyby nieoświetlony zamek i kilka wieżowców wcześniej to nawet nie zauważyłbyś, że jedziesz przez miasto. Nie wiem czy od tej strony można już zjechać na D4 (obwodnicę Bratysławy). Musiałbyś się gdzieś o to podpytać.

Można, można, tylko ten zjazd nie jest taki prosty, odbywa się przez tymczasowy łącznik, trzeba zjechać na ostatnim węźle przed Bratysławą, tylko że rzadko ma to sens.

Bez przesady, że miasta nie widać. Autostrada przez Bratysławę wiedzie przez ścisłe centrum, tam całe miasto jest rozświetlone, mnóstwo zjazdów co chwilę, pięknie doświetlone mosty itd. Trudno nie zauważyć, że to duże miasto..

Piotr Bes napisał(a):W takiej konfiguracji Słowacja byłaby autostardą a przejazd przez Bratysławę odbywa się płynnie?
Odcinek od Bartysławy do Letenye jest o.k???
Po mapie widzę, że na drogę szybkiego ruchu wjeżdza się w miejscowości csorna ale nie ma autostrady przez cały czas. Chyba, że źle patrzę.

Przejazd przez centrum Bratysławy odbywa się prawie zawsze płynnie (poza nielicznymi wyjątkami). Dawniej było na całym odcinku ograniczenie do 90 km/h, obecnie prawie na całym jest 100 km/h. Moim zdaniem póki co nie ma sensu jechać nową obwodnicą.

Na Węgrzech, jak już ktoś wspomniał, można dojechać M1 do Gyor i tam wjechać na M85/M86 do Szombathely. Trochę dalej, ale wygodniej niż starą trasą przez Csorną.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 10.06.2024 10:39

dids76 napisał(a):Wiele zależy od pory dnia kiedy się jedzie przez GOP. Żona ma rodzinę w Kielcach i mieszkając przy czeskiej granicy przeważnie w drodze powrotnej wybieram trasę S7 do Jędrzejowa, potem DK78 Siewierza (lub Mierzęcic), S1 i w Pyrzowicach wjeżdżam na A1. Jeżeli już miałbym jechać na Olkusz i potem DK94 to przez GOP wolałbym przejechać A4 a nie DTŚ czyli drogą 902.

Fakt wiele zależy od godzin w których się podróżuje.
Jednak DK78 z Jędrzejowa do Siewierza wyjeździłem się przez ostatnie 30 lat niezmierzoną ilość razy - owszem jedzie się ale przyjemności w tym nie ma - odkąd jest S7 do Miechowa, a za moment będzie do Krakowa - zdecydowanie lepiej mi się jedzie przez Wolbrom i Olkusz. Na Śląsku wybieram S1 i A4 aby dostać się do A1. A4 mimo iż przechodzi przez centrum Katowic rzadko się korkuje.
Myślę, że może jeszcze wrócę do DK78 gdy skończą obwodnicę Zawiercia - wtedy to będzie 60km zwykłej drogi (Miechów - Olkusz to ok 40 km zwykłej drogi).
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 10.06.2024 12:24

Z tego co pamiętam to w niedalekiej przyszłości obwodnicę Zawiercia mają jeszcze przedłużać w stronę Jędrzejowa i tak samo chyba obwodnica Szczekocin?
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 14.06.2024 06:33

Witam ja zazwyczaj jadę na Chyżne z Krakowa i moje pytanie czy ktoś wie co dzieje się że droga E77 okolice Stare Hory a jeszcze przed Bańska Bystrzyca, jest zamknięta ? Czy to tylko ruch wahadłowy ? Dziękuję
Ostatnio edytowano 14.06.2024 09:55 przez WojtekKRK, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Bes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bes » 14.06.2024 09:01

Piotr Bes napisał(a):Proszę o wypowiedź i ewentualne uwagi, wskazówki itp bo znowu się zastanawiam czy mam rację :glupek:
Do Cro planuję 10 wyjazd z czego 8 razy jechałem trasą:
kielce - chyżne - bańska bystrzyca (omijam autostradę) - sahy - budapeszt (przez centrum) - letenye - Pakostane (winietka tylko węgry + płatne autobany w cro)
Jeden raz jechałem przez czechy - austria - słowenia (omijałem autostradę) - Trasa nie przypadła mi do gustu (miało być szybko a wyszło tak sobie)
Podsumowując:
Wyjeżdżam przeważnie około 17:00 z soboty na niedzielę i jadę z małymi przystankami bez spania po drodze. GM pokazuje mi 40min - 1 h szybciej przez czechy - austria - słowenia a jak czytam forum to są komentarze o korkach i innych zwężkach. Podpowiedzcie czy moja trasa jest dobra czy powinienem przestawić swoje przyzwyczajenie na szybszą opcję.
Ps. Nie wspomnę, że taniej w zakupie winietek jest 1 opcja.
Co sądzicie o mojej stałej trasie, macie propozycje innej drogi, inne rozwiązania :zeby:
Z góry dziękuje za pomoc :proszedzieki:

ZAPADŁA DECYZJA - ZMIENIAM SWOJĄ TRASĘ DO CRO
Dziękuje za odpowiedzi ws. pytania. Zdecydowałem i będę jechał w tym roku Jędrzejów - Miechów - Olkusz - DG - BB - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Szombathely - Lenti - Letenye i dalej to już za wszystkimi :D
Goggle jeszcze podpowiada mi, żebym jechał przez Cieszyn (czechy droga 11)
Posłuchać czy w weekend (sobota wieczór) będzie bez znaczenia i cisnąć na Zwardoń.
Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem kilometrów od Gyor (18 km dalej ale autoban - kto zna niech podpowie)
Droga 86 będę jechał w nocy. Czytałem o lasach itp. Nie wiem czy dobrze robię, że się nie zrażam. Jeździłem 8 razy przez Słowacje chyżne, sahy i tam podejrzewam, że podobnie musi być. Dobrze myśle :roll:
Pozdrawiam wszystkich
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2024 10:21

Piotr Bes napisał(a):
Posłuchać czy w weekend (sobota wieczór) będzie bez znaczenia i cisnąć na Zwardoń.

W sobotę wieczorem szanse na duży ruch są znikome, więc tym bardziej pojechałbym przez Cieszyn. Ale różnica nie jest duża, obie trasy dobre.

Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem kilometrów od Gyor (18 km dalej ale autoban - kto zna niech podpowie)

Ja właśnie tak jeżdżę - przez Gyor. Dla mnie jest wygodniej, bo więcej autostrady. Czasowo bez różnicy.

Droga 86 będę jechał w nocy. Czytałem o lasach itp. Nie wiem czy dobrze robię, że się nie zrażam. Jeździłem 8 razy przez Słowacje chyżne, sahy i tam podejrzewam, że podobnie musi być. Dobrze myśle :roll:
Pozdrawiam wszystkich

Większa część tej drogi jest zabezpieczona siatkami i barierami. Na pozostałych odcinkach (szczególnie od Zalabaksy przez Lenti do Tornyiszentmiklos trzeba po prostu trochę zwolnić i uważać. Też jeżdżę tamtędy nocą (jak wiele osób, bo zawsze jest duży ruch) i czuję się tam bezpiecznie.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 14.06.2024 12:20

Na wakacje do Chorwacji będę jechał kolejny raz, ale jak jeździłem w delegacji na Węgry (Szombathely) to zawsze Czechy>Austria>Szombathely.

Jadę A1 w Polsce.

Ostatnie dwa razy jechałem Czechy>Austria>Słowenia>Chorwacja tj. wykupiłem winiety, wcześniej jeździłem tak że za Wiedniem S31 i przez Sopron bodajze wjezdzalem do Węgier i dalej bezpłatnie do Chorwacji (przez Słowenie ale 5km około darmowym odcinkiem przez Mursko Sredisce bodajze).

Ta droge znam mozna by rzec w ciemno. Po prostu. Jeździmy nocą (tj. wyjazd 20:30)
Ale jestem otwarty. Co mogłoby mnie zachęcić, aby tym razem jechać przez Słowację/Węgry?
Mapy google zawsze prowadzą/prowadziły przez Austrie.
Destynacja to Brela.

Wiem że padało to wiele razy i to po prostu kwestia preferencji.
Koszt winiety nie jest problemem, bo poprawia komfort - najwyżej nie wypije jednego czy dwóch Chorwackich piwek (Pozdrawiam: AdamSz z tego miejsca ;))

Ale może są osoby, które jeździły tak jak ja i następnie się przestawiły na Słowacja>Węgry i uważają że to lepsze, lub gorsze rozwiązanie?

Owszem, to zalezy z jakiego regionu polski się jedzie.
Nie narzekam na swoją trasę, ale ... nie znam tez innej - może lepszej?
Xiaomi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xiaomi » 16.06.2024 09:14

Proszę fachowców o ocenę tej trasy https://www.viamichelin.pl/web/Trasy?de ... .8:5.6:5.6
Znajomy proponuję taką właśnie a ja jestem zielony w temacie.
luk82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk82 » 16.06.2024 09:43

Piotr Bes napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem kilometrów od Gyor (18 km dalej ale autoban - kto zna niech podpowie)

Tak, tutaj nawigacja robi "skrót" aby zjechać wcześniej, ale też dołożę te 18 km, przynajmniej cały czas dwa pasy, tylko trzeba pamiętać o tym aby tam nie zjechać ;)
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 16.06.2024 09:46

Xiaomi napisał(a):Proszę fachowców o ocenę tej trasy https://www.viamichelin.pl/web/Trasy?de ... .8:5.6:5.6

Ja będę tak jechał z 2 poprawkami - A1, w Żorach na Cieszyn, drogą numer 11 przez Czechy kierunek Zilina i na Węgrzech pojechał autostradą pod Gyor i w M86.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 16.06.2024 10:48

Xiaomi napisał(a):Proszę fachowców o ocenę tej trasy https://www.viamichelin.pl/web/Trasy?de ... .8:5.6:5.6

Jeździmy tą trasą (okolice Żyrardowa) od wielu lat, i jak na razie nie zamierzamy jej zmieniać.
Bardzo dobra trasa, możesz śmiało jechać.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.06.2024 11:54

Piotr Bes napisał(a):ZAPADŁA DECYZJA - ZMIENIAM SWOJĄ TRASĘ DO CRO
Dziękuje za odpowiedzi ws. pytania. Zdecydowałem i będę jechał w tym roku Jędrzejów - Miechów - Olkusz - DG - BB - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Szombathely - Lenti - Letenye i dalej to już za wszystkimi :D
Pozdrawiam wszystkich

W sobotę wieczorem pusto więc jak zaplanowałeś tak jedź, jedynie może godzinę szybciej wyjedź.
86 zawsze jadę w nocy (z soboty/nadzielę) i nie ma problemu, a zwierzęta to raz widziałem całe stado jeleni przed Letenye ale na równoległej (darmowej) do M70.
Skrótem na Csorną czy przez Gyor? W nocy jest pusto na skrócie, na Gyor spory ruch.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 362
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone