napisał(a) wwwmarco » 07.06.2024 10:24
Piotr Bes napisał(a):Proszę o wypowiedź i ewentualne uwagi, wskazówki itp bo znowu się zastanawiam czy mam rację
Do Cro planuję 10 wyjazd z czego 8 razy jechałem trasą:
kielce - chyżne - bańska bystrzyca (omijam autostradę) - sahy - budapeszt (przez centrum) - letenye - Pakostane (winietka tylko węgry + płatne autobany w cro)
Jeden raz jechałem przez czechy - austria - słowenia (omijałem autostradę) - Trasa nie przypadła mi do gustu (miało być szybko a wyszło tak sobie)
Podsumowując:
Wyjeżdżam przeważnie około 17:00 z soboty na niedzielę i jadę z małymi przystankami bez spania po drodze. GM pokazuje mi 40min - 1 h szybciej przez czechy - austria - słowenia a jak czytam forum to są komentarze o korkach i innych zwężkach. Podpowiedzcie czy moja trasa jest dobra czy powinienem przestawić swoje przyzwyczajenie na szybszą opcję.
Ps. Nie wspomnę, że taniej w zakupie winietek jest 1 opcja.
Co sądzicie o mojej stałej trasie, macie propozycje innej drogi, inne rozwiązania
Z góry dziękuje za pomoc
Witam
Też jeżdżę z Kielc od 7 lat i zawsze wybieram przejazdy autostradowe przez CZ, AT, SLO, HR. Kieruję się najpierw na Piotrków Trybunalski drogą 74, w Rudzie Malinieckiej zjazd na Przedbórz droga 42 i tą trasą dojeżdżam do autostrady A1, tankowanie w Gorzyczkach i lecimy dalej, Ostrawa, Ołomuniec, Brno. Przed granicą Austriacką dotankowanie bo Czeskie paliwo ciut tańsze i lecimy dalej, Wiedeń, Graz. Słoweńska winieta najdroższa a przelatujemy ją raptem w 20 min
. No i jesteśmy w Chorwacji, przejście graniczne Macelj i na pierwszej stacji INA ponowne tankowanie do pełna. Koszt winiet nie jest tak duży, ważniejsze dla mnie jest bezpieczeństwo
.Zazwyczaj jadę na noc, strat około 21/22, średnio przejazd do Tucepi 1386km zajmuje mi 13/14h z małymi przystankami na tankowanie i rozprostowanie kości
. Nigdy nie przyszło mi do głowy aby omijać autostrady...