Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 20.05.2024 13:24

My od zawsze jeździmy Czechy - Słowacja - Węgry z południa Polski, Zagłębie dąbrowskie. W tym roku postanowiliśmy jechać Czechy - Austria - Słowenia. Wyjazd ok. 22:00. Myślicie, że to dobry pomysł? Zależy nam na jak najszybszej podróży, najlepiej bez dróg lokalnych, jak najwięcej autostrad.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 20.05.2024 13:31

Marlowe1994 napisał(a):Jechałem w lutym tego roku i te remonty w czechach nie są uciążliwe. No chyba, że jak ktoś musi trochę zwolnić i to go boli to są.

Niestety musimy jechać nocą i zwężenia/pachołki wymagają większej uwagi, a jak już przede mną jedzie tir, to taka jazda odcinkami po kilkanaście km jest dość męcząca.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 20.05.2024 13:33

Bardzo dobry pomysł :)
Będziesz miał okazje porównać 2 trasy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2024 14:19

qra69 napisał(a):My od zawsze jeździmy Czechy - Słowacja - Węgry z południa Polski, Zagłębie dąbrowskie. W tym roku postanowiliśmy jechać Czechy - Austria - Słowenia. Wyjazd ok. 22:00. Myślicie, że to dobry pomysł? Zależy nam na jak najszybszej podróży, najlepiej bez dróg lokalnych, jak najwięcej autostrad.

Ja też z południa PL jeżdżę przez SK-A-SLO i dla mnie to najlepsza trasa z możliwych - autostrady, autostrady, szybko i sprawnie.
Przy ostatnich wyjazdach do Cro 2017-2020 to zawsze wyjeżdżaliśmy tak, by na granicy być o północy i nigdy też nie stałam dłużej niż 15 min. na granicy... choć teraz ta kwestia nie ma już znaczenia...

W ostatnich latach była SK-HU-SRB, bo kierunek Grecja i Węgry to dla nas zawsze męczarnia, nawet na ich autostradzie.
Co kto lubi, przejedziesz i porównasz, co dla Ciebie najlepsze.....
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.05.2024 14:08

W tym roku pierwszy raz planujemy pobyt w Chorwacji we wrześniu.
Do tej pory (za wyjątkiem wyjazdu na Istrię) jeździliśmy ze Śląska przez Czechy (bez winiety drogą nr 11), Słowację (winieta), Węgry (winieta) a później, w zależności od natężenia ruchu, przez Dolga Vas, Lovaszi/Letenye lub Zalaegerszeg/Nagykanizsa/Letenye.

Wyjeżdżamy w czwartek rano 29.08.2024.
Nocleg z czwartku na piątek zaplanuję gdzieś między Varazdin a Splitem.
Powrót niestety w sobotę (14.09.2024) z noclegiem gdzieś za Zagrzebiem tak aby w niedzielę dojechać do domu.

O trasę przez Węgry jestem spokojny.
1. Jak wygląda sytuacja na trasie w wariancie Czechy/Austria/Słowenia pod koniec sierpnia w czwartki? Obawiać się korków pod Wiedniem?
2. Czy pod koniec sierpnia w piątki nadal są korki w okolicy Zagrzebia i na autostradzie między Zagrzebiem a Bosiljevo?
3. Jak z korkami w weekendy wrześniowe na drodze powrotnej w Chorwacji?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.05.2024 19:25

Pytanie mam o przejazd autostradą A13 Brennero - Insbruck. Czy jest tylko jeden punkt poboru opłat w Schönberg im Stubaital?
Rozumiem, że z Włoch wjeżdżam na autostradę A13 i płacę dopiero w ww miejscu?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.05.2024 22:25

empire13 napisał(a):3. Jak z korkami w weekendy wrześniowe na drodze powrotnej w Chorwacji?
Kilka razy tak wracałam ( bliżej 7 go września) i nigdy nie było problemów. Choć fakt, my nigdy na te słynne korki czy na autostradzie czy na granicy nie trafiliśmy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.05.2024 23:13

te kiero napisał(a):Pytanie mam o przejazd autostradą A13 Brennero - Insbruck. Czy jest tylko jeden punkt poboru opłat w Schönberg im Stubaital?

Jechałem tamtędy w kwietniu, tylko w odwrotną stronę, i potwierdzam - jest tylko jedna bramka.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.05.2024 04:54

marekkowalak napisał(a):
te kiero napisał(a):Pytanie mam o przejazd autostradą A13 Brennero - Insbruck. Czy jest tylko jeden punkt poboru opłat w Schönberg im Stubaital?

Jechałem tamtędy w kwietniu, tylko w odwrotną stronę, i potwierdzam - jest tylko jedna bramka.

Dzięki, mamy zmianę planów w trakcie urlopu i będziemy się tam przemieszczać.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.05.2024 20:44

piekara114 napisał(a):
empire13 napisał(a):3. Jak z korkami w weekendy wrześniowe na drodze powrotnej w Chorwacji?
Kilka razy tak wracałam ( bliżej 7 go września) i nigdy nie było problemów. Choć fakt, my nigdy na te słynne korki czy na autostradzie czy na granicy nie trafiliśmy.

Na korek na powrocie trafiłem w zeszłym roku. Trochę winy było po stronie pogody (mega ulewa).
No i w drodze na wybrzeże w sezonie bywają korki za Zagrzebiem.
Może pod koniec sierpnia (do Cro) I we wrześniu (na powrocie) będzie luźniej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.05.2024 19:32

Gdyby Ktoś z zachodnich Niemiec lub jeszcze dalej planował przejazd przez Brennero A13 (A) / A22 (I), to nie polecam; wszystko rozkopane, autostrada wygląda jak nasza A4 Katowice-Kraków - remont za remontem; zwężki, spowolnienia, korki, korki itd; GM głupieje i nie wie jak ma kierować.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.05.2024 12:32

Wiem, że co najmniej parę osób z zachodniej PL planuje jazdę przez CZ drogą Praga - Brno i dalej Mikulov.
Nie polecam, właśnie stoimy w 40km korku przed Brnem. Setki ciężarówek. Nie ma jak ominąć korka. Drogi alternatywne też poblokowane, bo GM pokazuje dłuższe czasy jazdy.
Gratulacje dla naszych płd sąsiadów.

Edit: czwartek 14:30 spory, ok.2km korek był również na dojeździe do krzyżówki na Mikulov;
zwężka na wysokości Vyśkova również finalnie doprowadziła do długiego zatoru j.w.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 31.05.2024 21:39

te kiero napisał(a):Wiem, że co najmniej parę osób z zachodniej PL planuje jazdę przez CZ drogą Praga - Brno i dalej Mikulov.
Nie polecam, właśnie stoimy w 40km korku przed Brnem. Setki ciężarówek. Nie ma jak ominąć korka. Drogi alternatywne też poblokowane, bo GM pokazuje dłuższe czasy jazdy.

Edit: czwartek 14:30 spory, ok.2km korek był również na dojeździe do krzyżówki na Mikulov;
zwężka na wysokości Vyśkova również finalnie doprowadziła do długiego zatoru j.w.

wszystko zależy od dnia i pory - w środę ok. 20-21 przelot od Katowic aż do Brna i dalej na Bratyslawe bez korka, 'na strzała'.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 31.05.2024 22:22

te kiero napisał(a):Wiem, że co najmniej parę osób z zachodniej PL planuje jazdę przez CZ drogą Praga - Brno i dalej Mikulov.

Ten korek przed Brnem wynika z robót czy inna przyczyna?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.06.2024 08:01

komaciek napisał(a):

Ten korek przed Brnem wynika z robót czy inna przyczyna?

Roboty drogowe, budowa nowego mostu, na jednej nitce, zwężka. Pas dla ciężarówek jest tak wąski, że niektóre wykraczają na pas dla osobówek + godziny szczytu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 359
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone