Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
filozul
Podróżnik
Ze Świecka do Zadaru

Nieprzeczytany postnapisał(a) filozul » 13.05.2024 07:50

Hej, mam dylemat jaką trasę wybrać na wakacje, wyjazd sobota 18:00.
Czy jadąc ze Świecka do Zadaru jechać na Salzburg - Villach, czy Suben - Maribor.
Dwie trasy poniżej na screenach.
Do Umagu leciałem Salzburg - Villach i było spoko do Zadaru jadę pierwszy raz i zastanawiam się którędy jechać.
Z tych zrzutów ekranu nie ma co patrzeć na czas przejazdu bo dzisiaj Świecko całe zakorkowane.
Załączniki:
Suben_Maribor.png
Salzburg_villach.png
pluton
Podróżnik
Re: Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) pluton » 13.05.2024 15:15

szang napisał(a):Cześć

Mam pytanie, w tym roku wyjeżdżam 21 czerwca do Chorwacji.
W ubiegłym roku przejeżdżałem przez Wiedeń w czwartek 14.06 przed 12, ruch był ale przejechałem swobodnie.
Powrót w środę 28.06 około 17 to już jakieś 1,5h zajął przejazd.

Dlatego pytanie czy wyjeżdżając w tym roku 21.06 (koniec roku szkolnego) ok. 11 (w Wiedniu byłbym między 16 a 17) nie zmienić trasy z:
Kraków - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb
na:
- Kraków - Ostrava - Brno - Bratysława - Szombathely - Letenye - Zagrzeb

:co: :co: :co:

W życiu z Krakowa nie jechałbym przez Czechy! Wieczne remonty, trasa dłuższa i jeszcze płacić za A4 tym złodziejom ze Stalexportu?

Jeżdżę przez Słowację:
Kraków - Sucha B. - Żywiec - Zwardoń - Żylina - Bratysława.
Dalej zależy czy na Istrie czy na południe. Jeżeli na Istrię to jadę w stronę Wiednia ale nie przejeżdżam przez Wiedeń, tylko jade drogą 50, skrótem przez Eisenstadt do Wiener Neustadt. Dalej wiadomo, A2 w stronę Słowenii.
Skrót: https://www.google.pl/maps/dir/48.08705 ... ?entry=ttu
Jadąc przez Wiedeń, jak kieruje wiekszość nawigacji jest 20 km dłużej i ryzyko wpakowania sie w korki.
Gdybym jechał do Dalmacji to rozważyłbym trasę przez Węgry.
LUKASQ
Croentuzjasta
Re: Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 13.05.2024 16:14

pluton napisał(a):
szang napisał(a):
W życiu z Krakowa nie jechałbym przez Czechy! Wieczne remonty, trasa dłuższa i jeszcze płacić za A4 tym złodziejom ze Stalexportu?

Jeżdżę przez Słowację:
Kraków - Sucha B. - Żywiec - Zwardoń - Żylina - Bratysława.
Dalej zależy czy na Istrie czy na południe. Jeżeli na Istrię to jadę w stronę Wiednia ale nie przejeżdżam przez Wiedeń, tylko jade drogą 50, skrótem przez Eisenstadt do Wiener Neustadt. Dalej wiadomo, A2 w stronę Słowenii.
Skrót: https://www.google.pl/maps/dir/48.08705 ... ?entry=ttu
Jadąc przez Wiedeń, jak kieruje wiekszość nawigacji jest 20 km dłużej i ryzyko wpakowania sie w korki.
Gdybym jechał do Dalmacji to rozważyłbym trasę przez Węgry.

Hmm jechałem obiema trasami z Krakowa nie raz i każda ma swoje plusy i minusy. Prawie nigdy nie dopadły mnie korki we Wiedniu, trzeba tylko unikać tego miasta w godzinach 15-19. Przed i po jest spoko. Dla mnie trasa CZ AT SLO zawsze była bardziej płynna a moja najprzyjemniejszy przejazd do tej pory do Kraków - Primosten, wyjazd 7:00, dojazd na 20:00. Przejazd palce lizać :)
Remonty w Czechach - zgadzam się są uciążliwe ale być może wyrobią się ze skończeniem tego do wakacji.
Remonty na A4 Kraków do Katowice - tu akurat zgodzę się bezapelacyjnie że płacenie tym złodziejom to porażka

Jadąc przez SK trzeba bardzo pilnować się z policją. W Czechach łapią i patrolują, ale na Słowacji jest 3x gorzej. Przez Węgry jedzie się spoko :)
ziemniak
Cromaniak
Re: Ze Świecka do Zadaru

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.05.2024 19:41

filozul napisał(a):Hej, mam dylemat jaką trasę wybrać na wakacje, wyjazd sobota 18:00.
Czy jadąc ze Świecka do Zadaru jechać na Salzburg - Villach, czy Suben - Maribor.
Dwie trasy poniżej na screenach.
Do Umagu leciałem Salzburg - Villach i było spoko do Zadaru jadę pierwszy raz i zastanawiam się którędy jechać.
Z tych zrzutów ekranu nie ma co patrzeć na czas przejazdu bo dzisiaj Świecko całe zakorkowane.

Przez Monachium to chyba będzie jeszcze dodatkowo płatny tunel w Austrii. Jeśli to ma znaczenie.
Jeśli nie będzie remontów i zatorów to ja bym wybrał trasę przez Niemcy, ale wersja bardziej na wschód - Graz.
filozul
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) filozul » 14.05.2024 11:27

ziemniak napisał(a):
Przez Monachium to chyba będzie jeszcze dodatkowo płatny tunel w Austrii. Jeśli to ma znaczenie.
Jeśli nie będzie remontów i zatorów to ja bym wybrał trasę przez Niemcy, ale wersja bardziej na wschód - Graz.

To inaczej zadam pytanie, w Chorwacji na północy byłem w 2019 i mapy google pokazywały zalecane DE->Salzburg->Villach->SI i Chorwacja.

Teraz wyjeżdzam też z zachodniej granicy(Świecko) ale mapy google już pokazują proponowaną trasę przez Świecko->Drezno->Praga->Brno->Wideń->Graz->Maribor->Zagrzeb i autostradą aż do Zadaru.1298km-14h3m

Ja z kolei zastanawiam się nad trasą
Świecko->Salzburg->Villach->Lublana->Karlovac i do Zadaru ale wg googli trasa jest o 1,5h dluższa...1390km-15h47m

Ewentualnie jeszcze taką:
Świecko->Suben->Wels->Graz->Maribor->Zagrzeb i dalej do Zadaru autostrada - i ta wg googlie ma 1358km-14h10m

Z Polski wyjazd o 17-18:00 więc Niemcy do północy przejedziemy i pytanie co dalej.
Nie ma znaczenia czy są tunele płatne czy nie ma, bardziej chodzi mi o jak najszybszą i najbardziej komfortową podróż.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 14.05.2024 21:58

W Niemczech 9 i 3, w Austrii 8 i 9.

Google pokazuje godzinę dłużej taką opcją i 160 km więcej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.05.2024 05:50

filozul napisał(a):Nie ma znaczenia czy są tunele płatne czy nie ma, bardziej chodzi mi o jak najszybszą i najbardziej komfortową podróż.

Zajrzałem do tych tras i tutaj okazuje się, że nadrzucając km by jechać autostradami lub ominąć Czechy jest zdecydowanie dłużej.
Nie wypowiadam się jako jadący stamtąd, ale oceniający jak bym jechał.
Wydawałoby się, że najlepiej jak najdalej jechać przez Niemcy, ale czas przejazdu + ewent mniej km jednak jak wskazuje GM przez Czechy.
Polecam sprawdzić jeszcze czasy przejazdu dokładnie w godzinie i podobnym dniu wyjazdu. Różnice mogą być spore niż sprawdzanie w dzień. Chyba że masz to za sobą.

Komfortowa jazda to jaka wg Ciebie? Trasa w dłużej mierze będzie nocna, komfortowa w tym wypadku może wydawać się jazda tylko autostradowa, tam, gdzie są ogrodzenia chroniące w miarę przed zwierzyną. Można sprawdzić, gdzie więcej autostrad.
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 17.05.2024 08:40

z Krakowa tylko przez Czechy,
co za bzdury z tym jeżdżeniem przez Słowację szybciej to brak słów.
zobaczcie sobie czasy w google maps albo jak jedziecie na dwa samochody to sprawdźcie jeden jedną trasą drugi inną.
Te korki w Czechach to przesadzone, jazda autostradami prawie zawsze płynna i szybka.
o tych remontach i korkach w CZ i AUT to piszą Ci, którzy jeżdżą zadupiami przez Węgry a Austrię widzieli w TV
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 17.05.2024 09:01

bledzik napisał(a):z Krakowa tylko przez Czechy,
zobaczcie sobie czasy w google maps albo jak jedziecie na dwa samochody to sprawdźcie jeden jedną trasą drugi inną.
Te korki w Czechach to przesadzone, jazda autostradami prawie zawsze płynna i szybka.
o tych remontach i korkach w CZ i AUT to piszą Ci, którzy jeżdżą zadupiami przez Węgry a Austrię widzieli w TV

Akurat remonty w Czechach są. Rok temu w czerwcu spory kawałek jechaliśmy ze zwężeniami i wyłączonym pasem, Zresztą nawet teraz gm pokazują remonty za Ostravą i przed Brnem. Tak samo dalej w Austrii, Słowenii i HR.

https://tinyurl.com/bdhuxz8y

Mamy wyjazd na żagle w czwartek BC i zastanawiam się czy nie jechać tradycyjnie przez Barwinek.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 17.05.2024 12:45

Dużo zależy od dnia, a jeszcze więcej od godziny wyjazdu. Dla jeżdżących w dzień trasa SK/HU może być sporo szybsza. Dla mnie akurat remonty w Czechach i Wiedeń nie sprawiają problemu, ale ja wyjeżdżam w sobotnie popołudnie, przez co wieczorne Czechy i nocna Austria jest wygodna do jazdy. Gdybym jednak miał jechać w dzień tak, że na Wiedeń trafiam po południu, to bardzo możliwe, że wybrałbym trasę SK/HU.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 17.05.2024 13:59

Google maps pokazuje niewielka różnice przez Czechy i Austrię że szybciej ale ja przerabiałem już wszystkie trasy Jednego roku obydwie i w Czechach zawsze się wpakowałem w korki szczególnie autostrada Ołomuc Brno. Przez Słowację I Węgry zawsze szybciej przejechałem i nigdy nie stałem w korku.Oczywiscie inaczej może wyglądać sytuacja dla jadących w nocy ,ja od kilku lat jeżdżę tylko w dzień bo w nocy nie lubię. Więc mając porównanie do obydwóch tras dla mnie opcją Węgierska jest tańsza spokojniejsza I za dnia szybsza.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.05.2024 14:48

marecky81 napisał(a):

Akurat remonty w Czechach są. Rok temu w czerwcu spory kawałek jechaliśmy ze zwężeniami i wyłączonym pasem, Zresztą nawet teraz gm pokazują remonty za Ostravą i przed Brnem. Tak samo dalej w Austrii, Słowenii i HR.

https://tinyurl.com/bdhuxz8y

Mamy wyjazd na żagle w czwartek BC i zastanawiam się czy nie jechać tradycyjnie przez Barwinek.

Jechałem w lutym tego roku i te remonty w czechach nie są uciążliwe. No chyba, że jak ktoś musi trochę zwolnić i to go boli to są.
coolin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) coolin » 19.05.2024 21:21

Mam w tym roku dylemat jaką trasą jechać do Promajny z Myślenic bo muszę jechać w dzień (wyjazd 4-5 rano) i nie wiem którą trasę wybrać. Zawszę w nocy jeździłem przez Słowację,Węgry (droga 86) itd. Z racji że pojadę w dzień proszę radę która trasa będzie szybsza i bez korków, wariant Słowacko-Węgierski czy może przez Austrię i Słowenię ????
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.05.2024 21:43

coolin napisał(a):Mam w tym roku dylemat jaką trasą jechać do Promajny z Myślenic bo muszę jechać w dzień (wyjazd 4-5 rano) i nie wiem którą trasę wybrać. Zawszę w nocy jeździłem przez Słowację,Węgry (droga 86) itd. Z racji że pojadę w dzień proszę radę która trasa będzie szybsza i bez korków, wariant Słowacko-Węgierski czy może przez Austrię i Słowenię ????

Słowacko-węgierski
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 20.05.2024 09:57

marekkowalak napisał(a):
coolin napisał(a):Mam w tym roku dylemat jaką trasą jechać do Promajny z Myślenic bo muszę jechać w dzień (wyjazd 4-5 rano) i nie wiem którą trasę wybrać. Zawszę w nocy jeździłem przez Słowację,Węgry (droga 86) itd. Z racji że pojadę w dzień proszę radę która trasa będzie szybsza i bez korków, wariant Słowacko-Węgierski czy może przez Austrię i Słowenię ????

Słowacko-węgierski

Chyba aż się prosi - Słowacja, Węgry
Tym bardziej że nawet google pokazuje że to jest najszybsza trasa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 358
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone