Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.02.2024 14:13

W przypadku remontów w Czechach warto sprawdzić nie tylko ich liczbę, ale także zakres robót i czas ewentualnego czekania w korkach.

Bo może być tak jak w ubiegłym roku - remontów było od groma, ale wszystkie dotyczyły jednego pasa i utrudnienia polegały na zwężeniu autostrady i ograniczeniu prędkości do 80 km/h. Przejeżdżało się zatem prawie bezboleśnie, szczególnie nocą.

Ale wystarczą ze 2 konkretne remonty, gdzie będą wahadła - i można tam stracić sporo czasu, a np. w piątkowe popołudnie można utknąć na dobre.

Ktoś tu kiedyś wrzucał link do dobrej czeskiej strony z zakresem robót drogowych, ale już nie pamiętam co to było. Może ktoś ma lepszą pamięć? :|
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.02.2024 14:33

marekkowalak napisał(a):
Ktoś tu kiedyś wrzucał link do dobrej czeskiej strony z zakresem robót drogowych, ale już nie pamiętam co to było. Może ktoś ma lepszą pamięć? :|

AproszęCiębardzo :sm: https://dopravniinfo.cz/
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.02.2024 21:15

Wszystkie drogi prowadzą do celu. Jedynie trzeba uważać na niespodzianki po drodze jak ta poniżej.
GM prowadzi nas za Cieszynem fragmentem po płatnym odcinku drogi Nr.48, pisałem o tym w ubiegłym roku.
Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.02.2024 21:21

Dlatego wolę WAZE gdzie mogę sobie wybrać gdzie chcę wykupować winiety a gdzie nie :sm:
Ps. Dzięki za ostrzeżenie bo może w tym roku pojadę przez Mosty u Jablunkova i Čadce
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 04.02.2024 00:35

Mnie po tylu wyjazdach navi już nie jest potrzebna, jedynie przed wyjazdem sprawdzam roboty drogowe jakie są po drodze,
Jeżeli w tym roku pojadę, to wybieram płatne Cz-A i bezpłatne H, gdyż na powrocie w tygodniu ok. 5 rano jazda w rejonie Kysucke N.Mesto-Cieszyna-Pawłowice jest bardzo duży ruch.
szang
Autostopowicz
Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) szang » 05.05.2024 11:53

Cześć

Mam pytanie, w tym roku wyjeżdżam 21 czerwca do Chorwacji.
W ubiegłym roku przejeżdżałem przez Wiedeń w czwartek 14.06 przed 12, ruch był ale przejechałem swobodnie.
Powrót w środę 28.06 około 17 to już jakieś 1,5h zajął przejazd.

Dlatego pytanie czy wyjeżdżając w tym roku 21.06 (koniec roku szkolnego) ok. 11 (w Wiedniu byłbym między 16 a 17) nie zmienić trasy z:
Kraków - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb
na:
- Kraków - Ostrava - Brno - Bratysława - Szombathely - Letenye - Zagrzeb

:co: :co: :co:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2024 17:45

Spróbuj wyjechać tak, aby przejechac Wiedeń ok 15 lub ok 18. Nie raz jechałam ok 18 i na spokojnie, bez większych utrudnień
dids76
Koneser
Re: Wiedeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.05.2024 18:19

szang napisał(a):Cześć

Mam pytanie, w tym roku wyjeżdżam 21 czerwca do Chorwacji.
W ubiegłym roku przejeżdżałem przez Wiedeń w czwartek 14.06 przed 12, ruch był ale przejechałem swobodnie.
Powrót w środę 28.06 około 17 to już jakieś 1,5h zajął przejazd.

Dlatego pytanie czy wyjeżdżając w tym roku 21.06 (koniec roku szkolnego) ok. 11 (w Wiedniu byłbym między 16 a 17) nie zmienić trasy z:
Kraków - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb
na:
- Kraków - Ostrava - Brno - Bratysława - Szombathely - Letenye - Zagrzeb

:co: :co: :co:

Jechałem tak kilka razy i trasa ok. Na pewno lepiej niż w godzinach szczytu przez Wiedeń.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.05.2024 18:49

piekara114 napisał(a):Spróbuj wyjechać tak, aby przejechac Wiedeń ok 15 lub ok 18. Nie raz jechałam ok 18 i na spokojnie, bez większych utrudnień

My jechaliśmy przez Wiedeń jakieś 2 godziny, akurat między 14stą, a 16stą :rotfl: .
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.05.2024 19:05

dids76 napisał(a):Dlatego wolę WAZE gdzie mogę sobie wybrać gdzie chcę wykupować winiety a gdzie nie :sm:
Ps. Dzięki za ostrzeżenie bo może w tym roku pojadę przez Mosty u Jablunkova i Čadce

Dziękuje, ciekawe. Mam powoli dość aplikacji pt. Spamosik (czyt. yanosik). Widzę, że coraz mniej ludzi korzysta, a więc staje się coraz mniej użyteczna.

@wielbiciel ja z miejsca zarecytuje Tobie numery dróg i zjazdy czy przez Węgry czy przez Austrię. Jednak włączone mapy google mają jeden wielki plus. Nawet w nocy, w tygodniu, bo tak zazwyczaj jeżdżę do Chorwacji. Widzę czy coś się nie dzieje przede mną. Co jakiś czas sprawdzam najbliższą trasę. Nie raz już uciekłem podczas swoich wyjazdach po Europie przed korkiem, w którym musiałbym stać kilka godzin.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2024 19:31

Marzena, my, nie liczę tych przejazdów przez Wiedeń, i tylko raz trafiliśmy na korek - był wypadek i zrobiony był korytarz życia , a było to zaraz za wyjazdem z tunelu i na łuku to się przyblokowało.
Chyba mieliśmy wiele razy szczęście.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 05.05.2024 20:34

piekara114 napisał(a):Spróbuj wyjechać tak, aby przejechac Wiedeń ok 15 lub ok 18. Nie raz jechałam ok 18 i na spokojnie, bez większych utrudnień

Przecież 15-16 to są godziny szczytu. W weekend to zapewne ujdzie, ale w tygodniu na pewno będzie lipa.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.05.2024 20:35

piekara114 napisał(a):Chyba mieliśmy wiele razy szczęście

Albo my pecha :oczko_usmiech: .
Nie jeździmy tą trasą w zasadzie wcale. Poprzednio jechaliśmy obwodnicą Wiednia aż w 2013 roku i tez do Chorwacji. Pakowanie się tam w piątkowe popołudnie pewnie nie było najszczęśliwszym pomysłem, ale tak wyszło.
Dostosowywać to ja się mogę do rozkładu lotów, a jak jadę autem to nie zamierzam celować gdzie i o której najlepiej się pojawić. Wyjeżdżam jak mi pasuje 8) .
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.05.2024 20:57

ziemniak napisał(a):
dids76 napisał(a):Dlatego wolę WAZE gdzie mogę sobie wybrać gdzie chcę wykupować winiety a gdzie nie :sm:

Dziękuje, ciekawe. Mam powoli dość aplikacji pt. Spamosik (czyt. yanosik). Widzę, że coraz mniej ludzi korzysta, a więc staje się coraz mniej użyteczna.

@wielbiciel ja z miejsca zarecytuje Tobie numery dróg i zjazdy czy przez Węgry czy przez Austrię. Jednak włączone mapy google mają jeden wielki plus. Nawet w nocy, w tygodniu, bo tak zazwyczaj jeżdżę do Chorwacji. Widzę czy coś się nie dzieje przede mną. Co jakiś czas sprawdzam najbliższą trasę. Nie raz już uciekłem podczas swoich wyjazdach po Europie przed korkiem, w którym musiałbym stać kilka godzin.

yanosik tylko w tle, nie dla nawigacji a powiadomień...i to raczej w PL
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.05.2024 22:46

Sol-Wagon napisał(a):
ziemniak napisał(a):

yanosik tylko w tle, nie dla nawigacji a powiadomień...i to raczej w PL

:plusone:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 357
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone