boboo napisał(a):Plakietkę potrzebują samochody zarejestrowane jako ciężarówki. Nawet te małe do 3,5 tony (N1).
(czyli np. Peugeot Traveller nie potrzebuje, a Peugeot Expert już tak )
Poruszać się tam mogą samochody z plakietką przynajmniej Euro 3.
Raphael napisał(a):markid napisał(a):Co sądzicie o takim wariancie trasy Kielce - Split (SK - AU - SL).
https://goo.gl/maps/XdiVn2Zp31mDCUMc6
Chodzi mi zasadniczo o odcinek pomiędzy Bratysławą, a Zagrzebiem przez obwodnicę Wiednia (D4, A6, A4, S1, A2), Gratz, Maribor, zamiast przez Szobathely (Węgry). Trasa trochę dłuższa od tej przez Węgry ale całość to autostrady lub trasy szybkiego ruchu.
Wiecie może czy na południowej obwodnicy Wiednia (A6, A4, S1) występują spowolnienia ?
A skoro z Kielc, to czemu nie tak: https://goo.gl/maps/aEJHGXA8uWepmJht6
W trasie podanej przez Ciebie za najbardziej problematyczny (potencjalnie) odcinek widziałbym wsch. obwodnicę GOP i Węg. Górkę.
Póki co, tak.empire13 napisał(a):Czyli osobówką zarejestrowaną jako osobówka można śmiało jechać bez plakietki
Tu masz "urzędowy komplet" (ekspresówka to autostraße):msz napisał(a):Wiecie może jakie jest ograniczenie prędkości na drogach ekspresowych w Austrii?
Wszędzie jest tylko informacja o autostradach, nie mogę znaleźć nic o drogach ekspresowych.
Czyżby 100km/h?
boboo napisał(a):Póki co, tak.empire13 napisał(a):Czyli osobówką zarejestrowaną jako osobówka można śmiało jechać bez plakietki
(ciekawe, jak długo)Tu masz "urzędowy komplet" (ekspresówka to autostraße):msz napisał(a):Wiecie może jakie jest ograniczenie prędkości na drogach ekspresowych w Austrii?
Wszędzie jest tylko informacja o autostradach, nie mogę znaleźć nic o drogach ekspresowych.
Czyżby 100km/h?
https://www.oesterreich.gv.at/themen/fr ... 63300.html
yooshky napisał(a):kombiak napisał(a):Czy ktoś może jechał/jeździ z Wiednia do Graz ("górą" ) przez S6 i S35 , zamiast przez A2 ("dołem") ? Ktoś może podzielić się doświadczeniami - która subiektywnie lepsza ?
U mnie zawsze decyduje chwila przed samym węzłem Kiedyś jak się nie będę umiał zdecydować to mogę się nie wyrobić na węźle
IMHO, S6/S35/A6 jest bardziej widokowa, o mniejszym natężeniu ruchu (zawsze miałem totalne pustki - przejeżdżam ten odcinek zawsze rano). Ostatnie kilka razy jechałem właśnie tą trasą. Czas przejazdu podobny, jakieś 8 km więcej. Możesz śmiało wybrać tą trasę. Graz niewidoczny praktycznie. Miasto omija się głównie jadąc bardzo fajnym tunelem (https://en.wikipedia.org/wiki/Plabutsch_Tunnel)
Jadąc trasą S6/S35/A6 masz większą szansę na pomyłkę ale w dobie elektronicznych wspomagaczy to nie problem.
Polecam chociaż raz pojechać tą trasą najlepiej w dzień bo w nocy nie sposób dostrzec jej główne walory.
W tym roku znów nie wiem jaki wybiorę wariant
Jak będzie widno to szanse na wybór S6 będą większe.
msz napisał(a):Hej wszystkim
Wiecie może jakie jest ograniczenie prędkości na drogach ekspresowych w Austrii?
Czyżby 100km/h?
boboo napisał(a):Troszkę "dostudiowałem" temat i... stwierdziłem, że mi się w zeszłym roku upiekło (pobyt w Wiedniu i jazda przez Niederösterreich i Steiermark ).empire13 napisał(a):(...) Cała Austria bez wyjątków? (...)
Tak to wygląda:
Na czerwono obszary, w których trzeba mieć plakietkę ekologiczną (od kategorii N1 i wyżej)
Ta czerwona "kropka" w landzie Oberösterreich to miasto Linz.
(Tirolu nie zaznaczałem, bo tam zakazy obowiązują od kategorii N2)
Plakietkę potrzebują samochody zarejestrowane jako ciężarówki. Nawet te małe do 3,5 tony (N1).
(czyli np. Peugeot Traveller nie potrzebuje, a Peugeot Expert już tak )
Poruszać się tam mogą samochody z plakietką przynajmniej Euro 3.
Plakietka kosztuje coś około 30 € (w punktach ÖAMTC - odpowiednik niemieckiego ADAC) i jest "dożywotnia" (bo powiązana z numerem VIN, a nie z numerem rejestracyjnym).
Za "niemanie" plakietki: kara do 2.180 €
Dla chcących podrążyć sobie temat: https://www.umwelt-pickerl.at/
W tym roku jadę tylko przez zielony obszar, ale już mam wybrany punkt zakupu po drodze, żeby w przyszłości mieć spokój i "czyste sumienie".
Napiszę po zakupie, "co, jak i ile".
eresen napisał(a): ... mam focusa zarejestrowanego jako ciężarowy - rozumiem że moge mieć problem ...
msz napisał(a):Hej wszystkim
Wiecie może jakie jest ograniczenie prędkości na drogach ekspresowych w Austrii?
Czyżby 100km/h?
yooshky napisał(a):msz napisał(a):Hej wszystkim
Czyżby 100km/h?
Na ekspresówkach ogólnie obowiązuje maks. 100 km/h. Jednak drogi ekspresowe w Austrii mogą być oznakowane tak jak autostrada (np. droga S6) jeśli spełniają pewne parametry (wys. skrajni, dwie jezdnie oddzielone, dwa pasy ruchu, pas awaryjny). Wtedy na ekspresówce obowiązuje prędkość autostradowa. Zawsze znaki:
oraz
będą Cię informować o obowiązujących prędkościach, nie sugeruj się kategorią "S". No i radzę uważać na oznakowanie aktywne IG-L (okolice Graz).
msz napisał(a):Dziękuje, teraz juz to widzę na Google Maps. S6 chyba faktycznie można 130km/h ale już S35 już jest chyba "zwykłą" drogą ekspresową i można max 100km/h. Dobrze rozumiem?
markid napisał(a):Ogólnie to preferuję trasę SK-HU przez Żylinę, Bratysławę i M86 ale szukam alternatyw.
Staram się ominąć Czechy, gdyż ilekroć tędy jechałem występowało sporo spowolnień.
Dlatego zastanawiam się nad trasą przez SK-AU-SLO ale z przejazdem z Bratysławy do Wiednia przez A6 i A4.
Czy ktoś jechał A6 / A4 z Bratysławy do Wiednia i może podzielić się opiniami ?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi