Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2023 12:58

A, sorry, nie doczytałem, że prom dopiero o 17tej.

W takim wypadku rzeczywiście lepiej poszukać tańszego parkingu - ja najczęściej na dłuższy postój wybieram ten pod Marjanem:

https://goo.gl/maps/TdnYk9Uau1M3cbqf8
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 11.03.2023 14:57

Dzięki Panowie. Temat odgarnięty, odhaczony z listy spraw do rozwiązania :D jak dobrze, że 14.02 koniec świata nie nastąpił :mrgreen:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 16.03.2023 11:18

sviva napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Jest, dokładnie przed samą starówką na rivie, akurat od strony promu.
Ale to nie jest najlepszy pomysł - to jest najdroższy parking w Splicie :)
Zależy o której godzinie będziesz w Splicie, ale jak pojeździsz po okolicznych ulicach to z pewnością znajdziesz coś innego :)

W Splicie chcę być z samego rana. 1.09 w sobotę. Pospacerować do popołudnia. Zjeść obiad i promem koło 17tej na Brać. Jeśli jest tak jak piszesz to spróbuję znaleźć gdzieś obok w uliczkach miejsce postojowe.

Wiesz, zawsze możesz ustawić się na końcu którejś z kolejek na prom i nic nie zapłacić. Szczególnie na placu pomiędzy budynkiem Jadroliniji a ostatnimi (zewnętrznymi) pirsami jest taki spory parking, na którym nikomu nie będziesz przeszkadzać, no i nie zapłacisz nic.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 16.03.2023 12:02

My tak zrobilismy w zeszłym roku. Spoznilismy sie na 11 na prom do Stari Grad nastepny był o 14-30 zaparkowalismy jako 3 auto w kolejce na prom, kupilsmy bilety i poszlismy na 2,5 godz na spacer po starowce.
DamianGie
Autostopowicz
Trasa na Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianGie » 22.03.2023 21:19

Dzień dobry. Pierwszy raz wybieramy się autem za granicę a dokładnie na Pag.
Proszę Was o pomoc gdyż nie wiem czy dobrze to ogarniam.
Czy trasa z Wrocławia do Pag przez Kłodzko, Brno, Bratysławę, Zalaegerszeg jest optymalna trasa ? Wystarcza winiety w Czechach i Słowacji? Jeśli macie jakieś inne wybrane trasy to proszę o podpowiedzi :)

Dziękuję za pomoc
dids76
Koneser
Re: Trasa na Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.03.2023 11:45

DamianGie napisał(a):Dzień dobry. Pierwszy raz wybieramy się autem za granicę a dokładnie na Pag.
Czy trasa z Wrocławia do Pag przez Kłodzko, Brno, Bratysławę, Zalaegerszeg jest optymalna trasa ? Wystarcza winiety w Czechach i Słowacji? Jeśli macie jakieś inne wybrane trasy to proszę o podpowiedzi :)

Dziękuję za pomoc

Z Wrocłąwia na Pag możesz jechać:
Przez Czechy - Austrię i Słowenię i mostem na Pag https://goo.gl/maps/5Gc8z5ThA1cYgN117 lub promem na Pag https://goo.gl/maps/G93isBYSTkqPnsxy5 Wtedy potrzebujesz winiety na wszystkie te trzy państwa.
Możesz jechać przez Czechy - Słowację i Węgry https://goo.gl/maps/cHgfxEpuSy8h1HZb7 wtedy też potrzebujesz trzech winiet.
Jest jeszcze kilka innych wariantów tras :wink:
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 23.03.2023 12:25

Wariant przez Czechy - Słowację i Węgry wg dids76 https://goo.gl/maps/cHgfxEpuSy8h1HZb7 jest chyba najlepszym rozwiązaniem .Sam tak jeżdżę ze Świdnicy.
Robię tylko jednodniowy przystanek w Lenti na Węgrzech ,korzystając z term w tej miejscowości.Nocleg w Főnix Fogadó.Polecam.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.03.2023 14:47

DamianGie napisał(a):Dzień dobry. Pierwszy raz wybieramy się autem za granicę a dokładnie na Pag.

Dziękuję za pomoc

[/quote]

Optymalnie:
Czechy (Ostrava - Ołomuniec - Brno) - Austria (Wiedeń, Graz) - Słowenia (Maribor - Ptuj) - Zagrzeb
- potrzebujesz 3 winiet

Trasa przez Czechy do Bratysławy i dalej przez Węgry (z ominięciem Austrii) - no nie wiem, musisz kupić winietę na krótki odcinek Słowacji (od granicy z Czechami do przejścia granicznego z Węgrami), IMHO ten wariant, tj. łączenie Czech ze Słowacją, jest nieopłacalny.

Wersja "Optymalna" może przestać taką być jeżeli planujesz wyjazd w szczytach komunikacyjnych - wtedy trzeba zacząć kombinować, ale to już materiał na inny post i inną odpowiedź.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.03.2023 19:37

el_guapo napisał(a):Trasa przez Czechy do Bratysławy i dalej przez Węgry (z ominięciem Austrii) - no nie wiem, musisz kupić winietę na krótki odcinek Słowacji (od granicy z Czechami do przejścia granicznego z Węgrami), IMHO ten wariant, tj. łączenie Czech ze Słowacją, jest nieopłacalny.

el_guapo głupoty piszesz.

CZ 10 dni - 310 CZK - 62 zł
30 dni - 440 CZK - 88 zł

SK 10 dni - 12 EUR - 57 zł
30 dni - 17 EUR - 81 zł

A 10 dni - 10 EUR - 47 zł

H 10 dni - 5500 HUF - 67 zł
30 dni - 8900 HUF - 109 zł

SLO 7 dni - 15 EUR - 71 zł
30 dni - 30 EUR - 142 zł

HR A4 - 5,80 EUR
A2 - 6,40 EUR

w wariancie 10 dniowym CZ-SK-H: 62 + 57 + 67 = 186 zł
w wariancie 10 dniowym CZ-A-SLO: 62 + 47 + 142 = 251 zł

w wariancie 30 dniowym CZ-SK-H: 88 + 81 + 109 = 278 zł
w wariancie 30 dniowym CZ-A-SLO: 88 + (47x2) + 142 = 324 zł

dodatkowo jesteśmy 60 centów do przodu na autostradzie A4, która ma mniejszy ruch i jest ciągiem 2x2, a nie jak w przypadku odcinka lub odcinków A2 z tunelem/tunelami 1+1.

DamianGie zależy do jakiej miejscowości wybieracie się na Pagu, bo pod koniec masz do wyboru prom lub jazdę autostradą pod Zadar i wjazd mostem. Jeśli będziecie gdzieś na północy to lepszym rozwiązaniem jest wtedy prom.
DamianGie
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianGie » 23.03.2023 20:57

Wyjeżdżamy 4 czerwca około 21 więc raczej dużego ruchu na drogach niebedzie.

Nocleg mamy dokładnie w mieście Pag na wyspie Pag .

Czyli jednak droga dookoloa Balatonu jest lepsza niż tak jak chciałem jechać prosto w dół przez HU.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.03.2023 21:23

Dookoła Balatonu? Mało kto tak jeździ, głównie kierowcy wybierają M15, 86, M86, 86, Lenti, M70.
DamianGie
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianGie » 23.03.2023 21:25

Luzik, jakiś dziwny wynik mi wyskoczył na Google maps nawet jak wszedłem przez linki wysłane przez dids76
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.03.2023 08:26

DamianGie napisał(a):Luzik, jakiś dziwny wynik mi wyskoczył na Google maps nawet jak wszedłem przez linki wysłane przez dids76

To wejdź na kompie a nie urządzeniu mobilnym :wink: Urządzenia mobilne nie kopiują "przeciągnięć" trasy w GM :papa:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 24.03.2023 10:15

ziemniak napisał(a):
el_guapo głupoty piszesz.

CZ 10 dni - 310 CZK - 62 zł
30 dni - 440 CZK - 88 zł

SK 10 dni - 12 EUR - 57 zł
30 dni - 17 EUR - 81 zł

A 10 dni - 10 EUR - 47 zł

H 10 dni - 5500 HUF - 67 zł
30 dni - 8900 HUF - 109 zł

SLO 7 dni - 15 EUR - 71 zł
30 dni - 30 EUR - 142 zł

HR A4 - 5,80 EUR
A2 - 6,40 EUR

w wariancie 10 dniowym CZ-SK-H: 62 + 57 + 67 = 186 zł
w wariancie 10 dniowym CZ-A-SLO: 62 + 47 + 142 = 251 zł

w wariancie 30 dniowym CZ-SK-H: 88 + 81 + 109 = 278 zł
w wariancie 30 dniowym CZ-A-SLO: 88 + (47x2) + 142 = 324 zł

Primo:
- nie wiesz na ile chce jechać DamianGie, ale robisz wyliczenia - brawo ty.

jednorazowy przejazd na najkrótszych winietach: CZ-SK-H = 186zł
jednorazowy przejazd na najkrótszych winietach: CZ-A-SLO = 62+47+71 = 180zł

Secundo:
- nie o same wartości bezwzględne w cenach opcji: CZ-A-SLO vs CZ-SV-H chodzi, a o "ilość autostrady/drogi S" w cenie winiety. SK jest warta uwagi, jeżeli zamierza się wjechać na autostradę w Zylinie, podobnie H - kupujesz winietę za 67zł a może połowę drogi przez H zrobisz po drogach A i S, bo dla zdrowia psychicznego warto omijać kawałek Rajka-Gyor. Chcesz się bawić w buchalterię, to przelicz ile płacisz za 1km autostrady w poszczególnych krajach, zsumuj i wyjdzie ci najtańsza/najdroższa opcja.

Tretio:
- uskuteczniałem wszystkie opcje i żeby wyrobić sobie zdanie "co mi pasuje najbardziej" należałoby przejechać co najmniej 2 razy każdą trasą (w dzień tygodnia i w dzień weekendu/świąteczny).
Dziś wiem, że CZ-A-SLO jest najszybsza, najmniej angażująca kierowcę (przez to "nudna") w dzień powszedni, choć można się wściekać na TIRy.
Weekendy/święta wybieram SK (klnę na kawałek do Żyliny) - H (z pominięciem A/S) - SLO (pomijane parę km).

Otwiera się jeszcze kolejna możliwość, która może być niezłą alternatywą: CZ-AUT (W.Neustad) - H (Koszeg - Szombathely).

Quatro:
- i tak o wyborze opcji powinien decydować dzień wyjazdu/powrotu, a nie "parę złotych"

Quinto:
- wyszłoby ci na dobre liźnięcie odrobiny kulutry

ziemniak napisał(a):dodatkowo jesteśmy 60 centów do przodu na autostradzie A4, która ma mniejszy ruch i jest ciągiem 2x2, a nie jak w przypadku odcinka lub odcinków A2 z tunelem/tunelami 1+1.

A przeważnie wiejące wiatry uwzględniłeś? Bo wiesz, to nie lada czynnik "ryzyka" opłacalności całego wyjazdu.

DamianGie napisał(a):Wyjeżdżamy 4 czerwca około 21 więc raczej dużego ruchu na drogach niebedzie.

W takim wypadku CZ-A-SLO bo tłoku na granicy SLO-HR być nie powinno (poniedziałek rano). Jazda przez H w nocy/o poranku, tam gdzie nie ma już autostrady to podwyższone ryzyko spotkania zwierzaka na drodze - a byłbyś tam w okolicy 5-6 nad ranem. Niestety to samo dot SLO jeżeli liczysz $$$ i chciałbyś SLO objechać bez autostrad.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 24.03.2023 21:36

el_guapo nie wiem o jakiej kulturze piszesz, ale pisanie o kimś ty oraz ci z małej litery to dla mnie brak kultury i szacunku do drugiej osoby. Jeśli obraziłem Ciebie stwierdzeniem "głupoty piszesz" to przepraszam, nie miałem takiego celu.

Nie rozumiem też stwierdzenia, że przez ten kraj jedzie się mało kilometrów, więc nie opłaca się kupować winiety, choć w opcji przez inne kraje będzie drożej.

Jeździłem kilkakrotnie opcją CZ-A-SLO oraz CZ-SK-H. Druga opcja jest zdecydowanie szybsza, ale jest też bardziej wymagająca. Pierwsza opcja jest za to frustrująca z ograniczeniami w Wiedniu do 60 i 80 oraz 100 na autostradach. Jeżdżę głównie nocą dlatego sądzę, że w dzień opcja druga powinna być jeszcze szybsza.

Ostatnio na forum ktoś wrzucił ciekawą kombinację CZ-A-H-SLO (z Wiednia do Szombathely) bez winiet w H i SLO. Kusi mnie żeby wypróbować i przełamać nazwijmy to nudę.

Wszystkim życzę szczęśliwych przejazdów i jeszcze bardziej szczęśliwych wakacji! :papa: :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 344
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone