napisał(a) ANOOK » 10.03.2023 10:39
[quote="Inde"]Powoli siadam do trasy na sierpień. Lecimy z północy Polski do Makarskiej z przerwą na nocleg w Mariborze. Leciałem tą trasą ostatnio 2 lata temu i władowałem się w roboty drogowe w Czechach i korki we Wiedniu. Co powiecie?
Inde. Podobnie jak Ciebie też mnie ogarnęło planowanie trasy na tegoroczny wyjazd. Na dzień dzisiejszy , bazując na mapach google biorę pod uwagę kilka wariantów:
- CZ - A - SLO z winietami : czas przejazdu najszybszy 14,54 godz. koszt winiet ok. 315 zł
- CZ - A - SLO z pominięciem płatnego odcinka w SLO 15,27 godz. koszt winiet ok 175 zł
- CZ - A - SLO przez Bad Radkersburg i Ormoż bezpłatnym odcinkiem 16,07 godz. koszt winiet ok. 175 zł
- CZ - A - H przez Kőszeg z ominięciem płatnego odcinka na Węgrzech 15,48 godz. koszt winiet ok. 175 zł
- Cz -SL - H przez Mszanę, Cieszyn, Żylinę 15,56 godz. koszt winiet ok. 190 zł
- SL - H przez Zwardoń, Żylinę 16,12 godz. koszt przejazdu ok. 190 zł
- CZ- SL - H przez Brno, Bratysławę 15,12 godz. koszt winiet ok. 276 zł
Większość z tych tras już zaliczyłem w minionych latach i biorąc pod uwagę płynność jazdy i natężenie ruchu najbardziej mnie przekonuje ta ostatnia, mimo że nieco droższa. Jadąc z Bydgoszczy do Varażdinskich Teplic na nocleg mam do pokonania ok. 1100 km więc czas gra rolę. Słowacja a zwłaszcza Węgry to mały a nawet ( na Węgrzech ) znikomy ruch. Jakoś na tej trasie poza Czechami nasycenie radarów i patroli z suszarkami też niewielkie. W ubiegłym roku nie trafiłem też na przeszkody w postaci robót drogowych w Czechach. Dodam że jeżdżę sobota - niedziela. Może dlatego. Na dzień dzisiejszy planuję taką trasę:
https://goo.gl/maps/o6z6NucvP6ERQe3B9 Oczywiście, do września wiele może się zmienić i ostateczny wybór zapadnie przed wyjazdem.