Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.02.2023 09:42

Kiedyś, gdy jeździłem przez Austrię i Słowenię dobierałem dzień i godzinę wyjazdu tak aby nie trafić na korki po drodze ( i przeważnie mi się to udawało :wink: ). Teraz wyjeżdżam najczęściej w czwartek lub piątek około 12-14 więc wybieram trasę Przez Węgry bo mam większą pewność że będzie tam luźno. Tak jak pisał wielbiciel bardziej zależy m na mniejszym ruchu niż na ilości autostrad.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 04.02.2023 11:01

Jeśli wyjeżdżasz wczesnym popołudniem, to zapewne nocujesz gdzieś po drodze. Wtedy możesz sobie spokojnie pozwolić na jazdę drogami jednojezdniowymi. Ja, jeżdżąc "na raz" już dawno zauważyłem, że wszelkie boczne drogi i objazdy wielokrotnie więcej męczą, niż ten sam czas spędzony na jeździe autostradą. A przynajmniej tak to działa na mnie.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.02.2023 12:37

Znów te spory o wyższości jednej trasy nad drugą :lool:
Każda trasa ma swoje plusy i minusy. Zależą one od miejsca startu i miejsca docelowego oraz dnia i godziny przejazdu.
Cieszmy się, że jest wybór.
Najlepiej samemu się przekonać wybierając kilka wariantów.
Ja w tej chwili (po 6 pobytach w cro) wolę trasę przez Słowację i Węgry z objazdem przez Lendava.
Pewnie po wejściu Chorwacji do strefy Schengen co nieco się pozmienia.
Jeśli znów odwiedzę Istrię to pojadę przez Austrię. Jeśli jako nocleg tranzytowy wybiorę Wiedeń (a chciałbym) to wiadomo :D
Najważniejsze że mamy dużo wariantów do wyboru.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 04.02.2023 15:10

Dokładnie każda trasa ma plusy i minusy.Przez Czechy Austrię i Słowenię jeździłem ok 10 razy.Lecz od kilku lat wybieram przez Węgry i Słowację dla mnie o wiele lepsza spokojniejsza mniejszy ruch,jeżdżę w dzień tylko to zawsze trafiłem na korek we Wiedniu.Na google mapa z Poznania przez Węgry pokazuje tylko niecałe 20km dalej i 20 minut dłużej, choć mi się wydaje że dużo szybciej nigdy jak na razie nie trafiłem na tej trasie na korki lub zatwardzenie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 04.02.2023 18:21

empire13 napisał(a):Ja w tej chwili (po 6 pobytach w cro) wolę trasę przez Słowację i Węgry z objazdem przez Lendava.

My również przez Lendavę jeździliśmy z dwóch powodów:1.Tankowanie w €, od tego roku argument upada chyba, że będą duże różnice w cenie u Słoweńców i Chorwatów. 2. Nocleg pośredni w Varażdinie. W zeszłym roku też cisnąłem przez Lendavę, ale nocleg miałem koło Karlovaca. Taka opcja wydaje mi się lepsza (spanie w Karlovac), bowiem w sobotę czy niedzielę rano (a zawsze jeżdżę ostatni weekend lipca) na Lučko są mega korki, a po samej autostradzie do rozjazdu E71/E65 właściwie toczymy się.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 05.02.2023 16:06

Czyli rozumiem że jadąc na noc to nie ma problemu Cz-A-Sło ale w dzień to lepiej przez Słowacje-Wegry? :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 05.02.2023 16:29

wasky77 napisał(a):Czyli rozumiem że jadąc na noc to nie ma problemu Cz-A-Sło ale w dzień to lepiej przez Słowacje-Wegry? :)

Wedle moich obserwacji, a granicę w Mikulovie przekraczam kilkanaście razy w roku, największy ruch jest od piątku po południu, aż do późnego wieczora. Wiadomo dużo ludzi po pracy chce jak najszybciej dostać się nad Adriatyk. Również koniec lipca i sierpień są tłoczne. Niemcy z landów południowych zaczynają ferie letnie. Nie tylko mocno zakorkowane są trasy w kierunku Villach, ale również na Graz. Myślę, że w tym roku będzie szybciej (nie mylić z luźniej) odpadną kontrole na granicy chorwackiej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.02.2023 17:18

SebastianM napisał(a):
wasky77 napisał(a):Czyli rozumiem że jadąc na noc to nie ma problemu Cz-A-Sło ale w dzień to lepiej przez Słowacje-Wegry? :)

Wedle moich obserwacji, a granicę w Mikulovie przekraczam kilkanaście razy w roku, największy ruch jest od piątku po południu, aż do późnego wieczora. Wiadomo dużo ludzi po pracy chce jak najszybciej dostać się nad Adriatyk. Również koniec lipca i sierpień są tłoczne. Niemcy z landów południowych zaczynają ferie letnie. Nie tylko mocno zakorkowane są trasy w kierunku Villach, ale również na Graz. Myślę, że w tym roku będzie szybciej (nie mylić z luźniej) odpadną kontrole na granicy chorwackiej.

Ja jeszcze dosyć spory ruch zauważyłem na trasie Gorzyczki - Wiedeń w niedzielne wieczory a raczej noce z niedzieli na poniedziałek. Wtedy wielu naszych rodaków pracujących w Austrii wraca po weekendzie do pracy.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 05.02.2023 18:04

Ja między innymi ;) w Niedzielę jeżdżę, ale mało kto w tym czasie nad Jadran pędzi, bynajmniej nie ma lub jest niewiele samochodów z boxami na dachu. Kiedy w piątki zdarza mi się w drugą stronę jechać, znaczy do Polski, wtedy już widać turystów, także w nocy z czwartku na piątek (zapewne piąteczek wolny, bo podróż w piątek popołudniu to pewna recepta na długie stanie w korku, wcześniej czy później)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.02.2023 18:29

Ja wyjeżdżając z Wrocławia jeździłem Czechy-Austria-Slowenia ( z objazdem autostrady i bez). Ruch był zawsze. Korków jako takich nie. Takowe były na bramkach w Chorwacji. Z racji położenia miejsca startowego nigdy nie brałem pod uwagę Słowacji i Węgier. Zobaczyłem dzisiaj link do trasy @didsa https://goo.gl/maps/ZtJNeYs4B7vD6vS59
I mnie bardzo zainteresowała. Muszę jeszcze obczaić Węgry, żeby egeszegedre nie wpierniczyć się na drogę płatną. W tym roku wyjazd 31.08 więc akurat ruch powinienem być w drugą stronę :) A, że w kwestii trasy @dids jest dla mnie autorytetem dlatego pewnie takową trasę rozważę.
A spory dotyczące czy trasa A czy trasa B czy trasa C jest lepsza mnie śmieszy. Każdy ma swoje preferencje, każdy ma swoje wymagania, inny punkt startowy. Mój kolega wyjeżdżając z tej samej mieściny co ja woli jechać przez Boboszów niż Gorzyczki. I mam go uświadamiać na siłę? Tak woli i dla niego tak lepiej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.02.2023 18:35

Jeżeli wybiorę tą trasę to będę nią jechał 16.06 i 07, więc oczywiście zdam relację :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.02.2023 18:42

dids76 napisał(a):Jeżeli wybiorę tą trasę to będę nią jechał 16.06 i 07, więc oczywiście zdam relację :wink:

Czekam. Będę obserwował. Zwłaszcza dokładnie opiszę ten węgierski odcinek, żeby nie wtrambolić się na drogę płatną. A co z Cvetlinem? Dalej google nakazuje je omijać? Pytam bo w zeszłym roku tam nie jechałem.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.02.2023 19:14

Nadal nie prowadzi przez Cvetlin, ale Chorwacja od 1 stycznia jest w strefie Shengen więc granicę można przekraczać wszędzie.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.02.2023 20:15

dids76 napisał(a):Nadal nie prowadzi przez Cvetlin, ale Chorwacja od 1 stycznia jest w strefie Shengen więc granicę można przekraczać wszędzie.
No I to mi się podoba ;)
kombiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiak » 05.02.2023 21:13

"Każdy ma swoje preferencje"
Jak dotychczas Wrocław -Split jadę przez
Czechy/Austria/Słowenia.
Czytam wątek o (ogólnie ujmując) HU, ale już się
gubię w mnogości wariantów tras.
Ja wiem że można powiedzieć - no to jedz, to też będziesz
wiedział....
Może ktoś podpowie - wyjazd z Wro na noc, jednym
ciągiem, najszybsza, płatne .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 340
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone