marekkowalak napisał(a):Co prawda co roku zarówno Pepiki, jak i Słowacy robią tam jakieś lokalne remonty, ale nie spowalniają one ruchu w znaczący sposób.
Pudelek napisał(a):marekkowalak napisał(a):Co prawda co roku zarówno Pepiki, jak i Słowacy robią tam jakieś lokalne remonty, ale nie spowalniają one ruchu w znaczący sposób.
jeżeli prawie pół godzinna obsuwa na czeskiej 11-tce nie jest znaczącym spowolnieniem, to mogę się zgodzić
tuciek napisał(a):Czy jadąc z Cieszyna do Czadcy trzeba mieć winietę czeską? Plan jest taki, żeby jechać przez Zwardoń ale przez Cieszyn trasa wygląda podobnie. W tej chwili mam winiety słowackie i węgierskie, czeskiej nie planuję. Pozdrawiam.
Pik71 napisał(a):Cześć.
Na stronie https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation droga nr.11 jest na szaro czyli darmocha, a na Google drogowskaz pokazuje M https://goo.gl/maps/5tz6K3KCDmFsJbEPA
janusz07 napisał(a):Jeżeli jeszcze nie pojechałeś to moje odczucia. Od dwu lat przestałem jeździć przez Cieszyn i Czechy, źle się jedzie przez Czechy, mnóstwo świateł, zwężeń i innych utrudnień. Wybieram Żywiec, Węgierska Górkę i wskakuję na Słowackie autostrady. Jedyne utrudnienia i niedogodności to przejazd przez Węgierską Górkę, jeszcze nie ma obwodnicy i ewentualnie sporo tirów.
bledzik napisał(a):Nie wiem czemu z kierunku Gliwic jeździcie przez tą Zilinę. Przecież do Bratysławy ( i dalej ) o wiele lepiej i szybciej jedzie się przez Ostrava- Olomouc - Brno.
Google maps zawsze pokazuje 20-30 min szybciej. Zresztą jest cały czas autostrada , a tu nie da się "nadrobić " tej krajówki
marekkowalak napisał(a):Po piąte: przyzwyczajenie i sentyment. Dla mnie wyjazd bez tankowania i kolacji na Zlatych Pieskach to nie wyjazd.
bledzik napisał(a):korki są o wiele rzadsze na tej trasie niż przez Cieszyn, Ziline.
Trasa przez Czechy o wiele lepsza i przyjemniejsza.
ale to tak jak z tymi, którzy wolą d1 w Chorwacji zamiast A1 i jeszcze próbują przekonywać , że szybciej. Poza ekstremalnymi przypadkami to się nie zdarza.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi