Slavko1974 napisał(a):Ale będę jechał w nocy i w tygodniu, więc czy faktycznie dużo zyskam?
Czy dużo?
Krajówką w A jedziesz 100km/h, reszta po powyżej. Wiedeń jako metropolia "żyje" 24h i jest dalej.
Twoja decyzja, nocą jedno i drugie jest ok.
Slavko1974 napisał(a):Ale będę jechał w nocy i w tygodniu, więc czy faktycznie dużo zyskam?
Slavko1974 napisał(a):Czy ktoś z Was jeździł przez Słowację i potem nie przez Węgry a przez Austrię?
Chodzi mi konkretnie o odcinek pomiędzy Bratysławą a Wiener Neustadt. GM kieruje mnie do autostradami A6 i A4 Wiednia i potem w dół już po staremu.
Wymyśliłem sobie skrót drogą nr 50, S31 i S4. Zysk ok. 10 minut czasu i 20 km bliżej. Czy warto, skoro będę jechał nocą pierwszy raz tą trasą?
https://www.google.pl/maps/dir/48.13002 ... !5i1?hl=pl
dids76 napisał(a):Dzisiaj przejechana trasa Ostrava Brno Bratysława i M86 na nocleg w Lenti. Pomiędzy Olomuncem a Brnem pomimo nirwilkiego ruchu trochę korków i stracone jakieś 10 minut. Od Bratysławy ruch zniomy. Ceny benzyny w Czechach 48 do 49,8 kc. Słowacja 1,9 do 2,05 euro. Na Węgrzech wyświetla się tylko cena nur fur Węgry czyli 480 forintów.
assin napisał(a):Hej
Dwa lata temu podróżowałem do Chorwacji przez Słowację i Węgry, jadąc przez Zwardoń - Szombathely - Letenye.
Natomiast w drodze powrotnej wracałem przez Węgry (ale odbiłem pozwiedzać na Balaton), Słowację i dla odmiany poleciałem przez Czechy autostradą do Polski.
Droga powrotna przez Czechy przebiegała dużo sprawniej i szybciej niż jadąc przez Zwardoń.
Czy ktoś z Was w bieżącym roku jechał taka trasą tzn. przez Czechy-Slowacje i Węgry i jest w stanie potwierdzić czy odcinek autostrady przez Czechy jest aktualnie dobrze przejezdny i nie w remontach? Ewentualnie może ktoś miał podobne doświadczenie, że jadąc przez Czechy zaoszczędzil trochę czasu ?
Violette napisał(a):Droga przez Czechy jest w permanentnym remoncie. Obecnie chyba na 3 odcinkach do Brna. Przy Prosciejov jest mijanka ze światłami.
vin napisał(a):Violette napisał(a):Droga przez Czechy jest w permanentnym remoncie. Obecnie chyba na 3 odcinkach do Brna. Przy Prosciejov jest mijanka ze światłami.
te światła to na autostradzie były? jechałem wczoraj (18.06) i nic takiego nie było, fakt, była zwężka do jednego pasa na całęj długości Prostejova, ale żadnych świateł.
wielbiciel napisał(a):Za to mamy dwie mijanki ze światłami na 11 Cieszyn-Cadca, po zaawansowaniu prac widać że przez całe wakacje będą.
yarko2000 napisał(a):wielbiciel napisał(a):Za to mamy dwie mijanki ze światłami na 11 Cieszyn-Cadca, po zaawansowaniu prac widać że przez całe wakacje będą.
A duży ruch? Duże opóźnienia?
Cały czas zasatanawiam sie nad trasą Zwardoń - Czadca, lub Cieszyn - Czadca, pewnie w ostatniej chwili wybiorę.
Podpowie GM
wielbiciel napisał(a):Za to mamy dwie mijanki ze światłami na 11 Cieszyn-Cadca, po zaawansowaniu prac widać że przez całe wakacje będą.
chrom6 napisał(a):
i tak od 20 lat, Czesi chyba złośliwie tą drogę tak "remontują", zawsze czerwiec - sierpień w remoncie i co roku efektów tego remontu za bardzo nie widać.
dids76 napisał(a):Dzisiaj przejechana trasa Ostrava Brno Bratysława i M86 na nocleg w Lenti. Pomiędzy Olomuncem a Brnem pomimo nirwilkiego ruchu trochę korków i stracone jakieś 10 minut. Od Bratysławy ruch zniomy. Ceny benzyny w Czechach 48 do 49,8 kc. Słowacja 1,9 do 2,05 euro. Na Węgrzech wyświetla się tylko cena nur fur Węgry czyli 480 forintów.
Marsallah napisał(a):dids76 napisał(a):Dzisiaj przejechana trasa Ostrava Brno Bratysława i M86 na nocleg w Lenti. Pomiędzy Olomuncem a Brnem pomimo nirwilkiego ruchu trochę korków i stracone jakieś 10 minut. Od Bratysławy ruch zniomy. Ceny benzyny w Czechach 48 do 49,8 kc. Słowacja 1,9 do 2,05 euro. Na Węgrzech wyświetla się tylko cena nur fur Węgry czyli 480 forintów.
Ja się łamię i zastanawiam, czy z A1 w PL nie pociągnąć przez Czechy na Drasenhofen, choć po przejeździe tą trasą parę lat temu zarzekałem się, że nigdy więcej (korek przed Brnem i potem przy zalewie przed granicą AUT). Alternatywą tradycyjna trasa A1 Mszana -> Trzyniec ->Świerczynowiec ->Żylina -> Bratysława lub A1 Siewierz -> wschodnia S1 -> Tychy -> Pszczyna ->Zwardoń ->Żylina.
Ty miałeś szczęście, tyle że ja będę jechał w sezonie (połowa lipca) i to w piątek...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi