Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.05.2022 22:18

wolffer napisał(a):zdaje się, że w czasie ery zarazy też był taki stan, więc panikowaniu mówię stanowcze NIE
i miłej podróży

I to nie tylko na Węgrzech! :D :D

Pewnie część turystów nawet nie miała pojęcia, że pojechała do kraju, w którym jest stan wyjątkowy :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.05.2022 07:06

marekkowalak napisał(a):
wolffer napisał(a):zdaje się, że w czasie ery zarazy też był taki stan, więc panikowaniu mówię stanowcze NIE
i miłej podróży

I to nie tylko na Węgrzech! :D :D

Pewnie część turystów nawet nie miała pojęcia, że pojechała do kraju, w którym jest stan wyjątkowy :wink:

W Czechach dosyć długo był stan wyjątkowy związany z COCID i oprócz początku pandemii potem już nie było problemów z przemieszczaniem się
kseby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kseby » 25.05.2022 10:56

Siema!
W ostatnich dniach słyszałem z dwóch niezależnych źródeł, że na węgierskich stacjach wprowadzili limit tankowania 20l dla samochodów przejeżdżających tranzytem, czyli pewnie wszystkich na obcych blachach, którymi nie jeżdżą Węgrzy.

Ktoś? coś?
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 25.05.2022 19:51

kseby napisał(a):Siema!
W ostatnich dniach słyszałem z dwóch niezależnych źródeł, że na węgierskich stacjach wprowadzili limit tankowania 20l dla samochodów przejeżdżających tranzytem, czyli pewnie wszystkich na obcych blachach, którymi nie jeżdżą Węgrzy.

Ktoś? coś?

Ktoś coś.

Ja słyszałem od teściowej, że fryzjerka jej powiedziała w piątek na targu, że podobno nie 20 litrów tylko 8 litrów. Fryzjerki mąż jeździ na taksówce wie co mówi. Trza jechać jednak przez Austrię.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 25.05.2022 21:21

Ural napisał(a):

Ktoś? coś?

Ktoś coś.

Ja słyszałem od teściowej, że fryzjerka jej powiedziała w piątek na targu, że podobno nie 20 litrów tylko 8 litrów. Fryzjerki mąż jeździ na taksówce wie co mówi. Trza jechać jednak przez Austrię.

Słusznie, bo mąż fryzjerki, której teściowa kupuje na targu we wtorki, jezdzi tylko na paliwach z OMV... ;)
#Ural, poczytaj o limitach, nie tylko prędkości... :)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 25.05.2022 21:47

Ural napisał(a):

Ktoś? coś?

Ktoś coś.

Jedno źródło wyczytało na jakimś forum bałkańskim, a potem drugie też, a oboje się nie znają :D a i pewnie nigdy na Węgrzech nie byli, ale wiedzą.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.05.2022 22:10

W podobnej dyskusji na żeglarskiej grupie FB ukazał się dzisiaj taki pisany na szybko tekst:
50 l było wczoraj, jak zjedziesz z autostrady , niektóre stacje nie maja limitów. W dystrybutorach dla TIR masz male i duże węże lecz tam paliwo po 8,50, w dystrybutorach osobowych 5,78

Każdy zrobi z tą informacją to, co sam uważa za właściwe ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 26.05.2022 07:13

Pojedziemy, zobaczymy i na forum opiszemy.
Przy tej dynamice zdarzeń jaką teraz mamy gdybanie co będzie za tydzień dwa nie ma sensu. Ja 18.06. zobaczę co i jak.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2022 07:21

wielbiciel napisał(a):Pojedziemy, zobaczymy i na forum opiszemy.
Przy tej dynamice zdarzeń jaką teraz mamy gdybanie co będzie za tydzień dwa nie ma sensu. Ja 18.06. zobaczę co i jak.

Taką dynamikę zdarzeń mamy przez ostatnie dwa lata, myślę że część z nas się już przyzwyczaiła :oczko_usmiech: :mrgreen:
17.06 mam nocleg w Lenti, więc myślę że już podeślę jakieś info :wink:
Ostatnio edytowano 26.05.2022 08:28 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 26.05.2022 08:14

dids76 napisał(a):17.05 mam nocleg w Lenti, więc myślę że już podeślę jakieś info :wink:

17 czerwca czy lipca, bo z pewnością nie maja...?Z drugiej strony, gdyby limity (o ile są) zostały zachowane, to jaki problem zatankować na drugiej stacji?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2022 08:27

niuniek napisał(a):
dids76 napisał(a):17.05 mam nocleg w Lenti, więc myślę że już podeślę jakieś info :wink:

17 czerwca czy lipca, bo z pewnością nie maja...?Z drugiej strony, gdyby limity (o ile są) zostały zachowane, to jaki problem zatankować na drugiej stacji?

Oczywiście czerwca :wink:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.05.2022 08:31

...czerwca

Wczoraj pytałem się rodziny węgiersko-polskiej, która mieszka w okolicy Budapesztu (Pomáz) - nie widzieli i nie słyszeli o limitach tankowania czy innych cenach dla obcokrajowców.

Cześć! Nie, na samochody osobowe nie ma ograniczeń. Mogą tankować do 100 litrów, tak samo jak węgierskie. Są ograniczenia dotyczące samochody ważące więcej, niż 3,5 ton.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 26.05.2022 13:19

Ja wyjeżdżam 15 i będę tankował w Lenti dam znać co i jak oczywiście czerwiec
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 26.05.2022 15:33

Orban pewnie będzie kroił grubo przyjezdnych..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 328
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone