Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 26.04.2022 09:41

Dzięki za odpowiedzi :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 26.04.2022 20:21

Co do zwierzaków przy nocnym wyjęździe. 5 razy trasa do Cro i Austria i Węgry Czechy Słowacja. Z zamontowanymi pod zderzakiem gwizdkami-odstraszaczami. I bezproblemowo. Koszt pewnie z 30PLN max.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 26.04.2022 20:29

Gwizdki własnej produkcji, czy jakiejś rozwiązanie komercyjne?
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 26.04.2022 22:29

piotrekbeti napisał(a):Co do zwierzaków przy nocnym wyjęździe. 5 razy trasa do Cro i Austria i Węgry Czechy Słowacja. Z zamontowanymi pod zderzakiem gwizdkami-odstraszaczami. I bezproblemowo. Koszt pewnie z 30PLN max.

O ciekawe , możesz coś więcej napisać ?

Faktycznie jest takie cudo ale czy to działa ;)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 27.04.2022 04:25

WojtekKRK napisał(a):Faktycznie jest takie cudo ale czy to działa ;)

To bardzo dobre pytanie... :mrgreen:

Ja osobiście miałem w poprzednim samochodzie. Czy działają? To rzecz względna u każdego ich użytkownika. Być może ja trafiłem na głuchego lisa... :wink:

W tej ofercie jest sporo opinii, na podstawie których zbudujesz własną:

gwizdek odstraszający oferta.png
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.04.2022 19:33

Już kilka razy było to testowane w różnych programach, m.in u nas w TVN Turbo. Wniosek był prosty: to zwykły chiński badziew, który nic nie daje. Nabijanie ludzi w butelkę i tyle.

Wystarczy zresztą poczytać pierwsze z brzegu opinie z Googla.

Gdyby to naprawdę działało, to by nie kosztowało 15 zł.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.04.2022 09:32

dids76 napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Pytanie do Ślązaków - dlaczego jadąc od Częstochowy np do Żyliny, GM nie kieruje jak kiedyś - S1 przez Bielsko i Zwardoń, tylko A1 przez Czechy?
Wiem że S1 jest w przebudowie, ale czy tam są objazdy? Czy tworzą sie jakieś duże korki przez 24h? Jak zwykle przez tamte tereny będę przejeźdźał ok godz. 23.

S1 w przebudowie i dosyć mocno się korkuje za węzłem z 86, no i standardowo w Pszczynie i Czechowicach na światłach. W nocy raczej nie powinno być problemu. W dzień wybrałbym opcję przez Czechy.

Dodam jeszcze, że odcinek S1 omijający Zwardoń będzie gotowy w Przyszłym roku, ale z tego tytułu jest tam ruch wzmożony przez wolno poruszające się ciężarówki, dlatego też GM prowadzi na A1. No i tak jak DIds76 pisał okolice Dąbrowy Górniczej są rozkopane, z dwóch jezdni zrobili jedną z 2 czy 3 rondami, ale tylko godziny szczytu są tam tragiczne, wieczorem już masz luz, tzn zwalniasz do tych przepisowych 40-50km/h
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.04.2022 13:21

rocker napisał(a):
dids76 napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Pytanie do Ślązaków - dlaczego jadąc od Częstochowy np do Żyliny, GM nie kieruje jak kiedyś - S1 przez Bielsko i Zwardoń, tylko A1 przez Czechy?
Wiem że S1 jest w przebudowie, ale czy tam są objazdy? Czy tworzą sie jakieś duże korki przez 24h? Jak zwykle przez tamte tereny będę przejeźdźał ok godz. 23.

S1 w przebudowie i dosyć mocno się korkuje za węzłem z 86, no i standardowo w Pszczynie i Czechowicach na światłach. W nocy raczej nie powinno być problemu. W dzień wybrałbym opcję przez Czechy.

Dodam jeszcze, że odcinek S1 omijający Zwardoń będzie gotowy w Przyszłym roku, ale z tego tytułu jest tam ruch wzmożony przez wolno poruszające się ciężarówki, dlatego też GM prowadzi na A1. No i tak jak DIds76 pisał okolice Dąbrowy Górniczej są rozkopane, z dwóch jezdni zrobili jedną z 2 czy 3 rondami, ale tylko godziny szczytu są tam tragiczne, wieczorem już masz luz, tzn zwalniasz do tych przepisowych 40-50km/h

Tylko że w piątki w godzinach wieczornych na S1 w D.G. też jest spory koreczek. Dlatego lepiej zaraz jechać na A1 do Żor, tu na 81 Skoczów (Pawłowice), potem Cieszyn i dalej kierunek Żylina. W ten sposób omija się wszelkie śląsko-zagłębiowskie utrudnienia drogowe obecnie występujące.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 28.04.2022 14:52

wielbiciel napisał(a):
rocker napisał(a):
dids76 napisał(a):

Tylko że w piątki w godzinach wieczornych na S1 w D.G. też jest spory koreczek. Dlatego lepiej zaraz jechać na A1 do Żor, tu na 81 Skoczów (Pawłowice), potem Cieszyn i dalej kierunek Żylina. W ten sposób omija się wszelkie śląsko-zagłębiowskie utrudnienia drogowe obecnie występujące.

A czy ten odcinek z Cieszyna przez Bystrzycę do Czadcy jest bezpłatny? załapię się bez kupowania winiety ?
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 28.04.2022 15:37

yarko2000 bezpłatny.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 28.04.2022 16:08

Skoro będziesz przejeżdżał koło 23, to coś takiego jak korek nie występuje. Jedyny minus jazdy odcinkiem S1 który jest w przebudowie, to można plomby w zębach pogubić :D. Więc o tej godzinie nie zjeżdżaj na S1, tylko leć drogą 86 na Katowice i dalej na Bielsko :papa:
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 28.04.2022 16:51

Gwizdki kiedyś znalazłem w Auchan bodajże. Co do skuteczności to dopóki nie zaliczysz sarenki wynosi 100procent. Potem zero procent. Raczej nie szkodzi. Dla mnie na teraz przynajmniej efekt placebo ale od nowości w aucie żarówki Osram zmienione na Vision Plus60 bo moim zdaniem o kilkanaście metrów poprawiają widoczność
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.04.2022 17:12

piotrekbeti napisał(a):G w aucie żarówki Osram zmienione na Vision Plus60 bo moim zdaniem o kilkanaście metrów poprawiają widoczność

Potwierdzam - w poprzednim aucie też miałem halogeny i po wymianie na Vision Plus60 różnica była znaczna.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 03.05.2022 06:48

Szukam noclegów tranzytowych dla 8 osób na Węgrzech przy 86, możecie się czymś sprawdzonym podzielić?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 08:17

amatus1 napisał(a):Szukam noclegów tranzytowych dla 8 osób na Węgrzech przy 86, możecie się czymś sprawdzonym podzielić?

Főnix Fogadó w Lenti mogę spokojnie polecić. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 321
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone