Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2014 18:34

dudek668 napisał(a):
endryu napisał(a):
dudek668 napisał(a):...W sumie nam się nie śpieszy a kasa by się przydała...
Ominąć czeskie płatne drogi i dalej od Brna na Wiedeń, Graz, objazd słoweńskiej autostrady- Mureck-Lenart-Ptuj i kierunek Zagrzeb.

Ok ale czy ja mam po Ptuju kierowac się na autostradę czy dalej pipidowami aż do granicy ?Proszę szybka odpowiedz

Za Ptuj i tak niema autostrady. Tu jest mój opis z obrazkami:
video-objazd-autostrady-slo-t29291-150.html
Łatwiej już chyba nie można :oczko_usmiech:
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.06.2014 09:14

Lednice napisał(a):Czyli 5 lipca :?: :?: :?: :?: :?: :roll: :roll: :roll: :roll:
To radzę nie przez Poysdorf :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
UWAGA !
5 lipca tego roku, w sobotę
NIE jechać przez Poysdorf :!:
przez-czechy-przez-austrie-przez-slowacje-przez-wegry-t41048-390.html

Mam nadzieję, że wyjeżdżając z Polski wieczorem 4.07 (ok. 20 granica PL-CZ Krnov) zdążymy przejechać przez ten punkt, zanim zaczną się ograniczenia - co sądzicie? W zeszłym roku wyjechaliśmy trochę później i byliśmy tam w środku nocy, chociaż po drodze w Czechach staliśmy trochę z powodu wypadku.
Przy okazji drugie pytanie odnośnie trasy do Labina. Planujemy tak: Zdzichy-Krnov-Olomouc-Wiedeń-Graz-Maribor-Rupa-Opatija-Labin albo końcówka trasy Rupa-tunel Ućka-Labin. Co o tym sądzicie? Czy przejście Rupa to dobry wybór z piątku na sobotę czy kierować się na inne, bo Rupa będzie zakorkowana ?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 30.06.2014 09:22

Marko66 napisał(a):
Lednice napisał(a):Czyli 5 lipca :?: :?: :?: :?: :?: :roll: :roll: :roll: :roll:
To radzę nie przez Poysdorf :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
UWAGA !
5 lipca tego roku, w sobotę
NIE jechać przez Poysdorf :!:
przez-czechy-przez-austrie-przez-slowacje-przez-wegry-t41048-390.html

Mam nadzieję, że wyjeżdżając z Polski wieczorem 4.07 (ok. 20 granica PL-CZ Krnov) zdążymy przejechać przez ten punkt, zanim zaczną się ograniczenia - co sądzicie? W zeszłym roku wyjechaliśmy trochę później i byliśmy tam w środku nocy, chociaż po drodze w Czechach staliśmy trochę z powodu wypadku.
Przy okazji drugie pytanie odnośnie trasy do Labina. Planujemy tak: Zdzichy-Krnov-Olomouc-Wiedeń-Graz-Maribor-Rupa-Opatija-Labin albo końcówka trasy Rupa-tunel Ućka-Labin. Co o tym sądzicie? Czy przejście Rupa to dobry wybór z piątku na sobotę czy kierować się na inne, bo Rupa będzie zakorkowana ?

Zawsze możesz skręcić na Znojmo :)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 30.06.2014 09:51

arek_sosnowiec napisał(a):
mysza73 napisał(a):Informacja z wczoraj, prace w okolicach Brna trwają :roll: ,
"odcinek płytowy" uległ znacznej poprawie (w porównaniu ze stanem sprzed 3 lat), co nie znaczy, że jest dobrze.
Jest jeszcze kilka kilometrów, że ta trelinka jest irytująca :roll: .
Wydaje mi się, że w stronę Polski jest dużo lepiej.

Eee tam. Odcinek Brno - Praga. Tam to były płyty :wink:
Ostrava - Brno nie jeździło się źle, a skoro piszesz, że jeszcze poprawili ... :wink: :D

Napisz proszę, są jakieś utrudnienia w związku z tymi pracami w okolicach Brna? Tworzą się jakieś korki czy jedzie się płynnie?

Zwężenie do jednego pasa , kładą nowy dywanik :) ale korki lubią się tworzyć .
Zwężenie jest na odcinku około 7 kilometrów.
zobacz na mapę i kliknij sobie na kamerki

http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... 1&filtr=-1
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 30.06.2014 20:28

Za kilka tygodni wyjeżdżam do Cro wypożyczonym Fiatem Ducato
Jaki jest lepszy objazd autustrady w SLO?
1) Standardowo Mureck-Lenart-Ptuj
2) Zjechać na Ilz i drogą 66 dojechać do Słowenii
Będę w tamtym rejonie w sobotę około 22.00 - 23.00
Najbardziej zależy mi na szybkim i komfortowym dojechaniu do Ptuja
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.06.2014 20:52

Jackar napisał(a):Za kilka tygodni wyjeżdżam do Cro wypożyczonym Fiatem Ducato
Jaki jest lepszy objazd autustrady w SLO?
1) Standardowo Mureck-Lenart-Ptuj
2) Zjechać na Ilz i drogą 66 dojechać do Słowenii
Będę w tamtym rejonie w sobotę około 22.00 - 23.00
Najbardziej zależy mi na szybkim i komfortowym dojechaniu do Ptuja

Jedź lepiej "standardowo". Droga B66 jest bardzo ciekawa i krótsza od jazdy A2 i A9. Czasowo wychodzi tak samo, ale dla samych widoków lepiej przejechać ją w dzień :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2014 07:25

Jak Ci radzi dids (obydwaj mamy sprawdzone te drogi), w nocy nic ciekawego nie zobaczysz na 66, a to jednak droga przez wioski, miasteczka + jakieś serpentyny;
więc lepiej ciągnij autostradami, tym bardziej że:
Jackar napisał(a): zależy mi na szybkim i komfortowym dojechaniu do Ptuja

66tka dobrze wychodzi jak kierujesz się na Varażdin i dalej
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 01.07.2014 12:53

Witam.
Ktoś może podać sprawdzoną trasę z Katowic?
Cel podróży jeszcze dokładnie nie sprecyzowany ale raczej środkowa Dalmacja.
Wyjazd prawdopodobnie 12 lipca w godzinach 16-18 tak by rano w niedziele być na miejscu.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2014 13:14

Z Katowic A4 w Sosnicy na A1, Ostrava, Brno, Wiedeń, Graz, Słowenia (tu do wyboru albo autostradą albo objazdem), Zagrzeb, i dalej na południe :oczko_usmiech: :mrgreen:
Roland90
Cromaniak
Podhale (Nowy Targ) -Chorwacja jaka trasa ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 05.07.2014 22:40

Mam pytanko jak wygląda przejazd przez Słowację jadać z Podhala, bo straszą mnie ,że będzie to najgorszy koszmar mojego życia, podobno do Austrii praktycznie ciągle teren zabudowany i 50km/h . Patrząc na Stree View tez nie wygląda to za dobrze, może i malowniczo ale po jednym pasie w każdą stronę. W sumie doradza mnie Google ( muszę to opisać bo na forum dodawanie linków dla nowych forumowiczów zablokowane) przez Chyżne.
Doradzają mnie mnie przejazd w okolice żywca i jechanie tak jak jadą ,,krakusy".( nie mam opisane jak tam miejscowość się nazywa, ale dokładnie chodzi o trasę po wpisniu w google maps Kraków-Chorwacja )

Zna ktoś lepsze trasy od tych? Jak najlepiej jechać ? Co do miejsca docelowego uznajmy początek Chorwacji (powiedzmy Senj) .Bo rozumiem ,że np.do Makarskiej to zupełnie inaczej trzeba jechać.

Swoją droga zauważyłem ,ze mało tutaj ludzi z Podhala.
Pozdrawiam
dids76
Koneser
Re: Podhale (Nowy Targ) -Chorwacja jaka trasa ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.07.2014 23:51

Roland90 napisał(a):Mam pytanko jak wygląda przejazd przez Słowację jadać z Podhala, bo straszą mnie ,że będzie to najgorszy koszmar mojego życia, podobno do Austrii praktycznie ciągle teren zabudowany i 50km/h . Patrząc na Stree View tez nie wygląda to za dobrze, może i malowniczo ale po jednym pasie w każdą stronę. W sumie doradza mnie Google ( muszę to opisać bo na forum dodawanie linków dla nowych forumowiczów zablokowane) przez Chyżne.
Doradzają mnie mnie przejazd w okolice żywca i jechanie tak jak jadą ,,krakusy".( nie mam opisane jak tam miejscowość się nazywa, ale dokładnie chodzi o trasę po wpisniu w google maps Kraków-Chorwacja )

Zna ktoś lepsze trasy od tych? Jak najlepiej jechać ? Co do miejsca docelowego uznajmy początek Chorwacji (powiedzmy Senj) .Bo rozumiem ,że np.do Makarskiej to zupełnie inaczej trzeba jechać.

Swoją droga zauważyłem ,ze mało tutaj ludzi z Podhala.
Pozdrawiam

Sorry zmęczony dwoma meczami jezdem :oczko_usmiech:

Jaką trasą z Podhala chcesz jechać? Przez Słowację i Węgry, czy przez Słowację i Austrię?????
Jadąc przez Słowację i Austrię zwykłymi drogami jedziesz do Žyliny, potem masz już cały czas autostradę (oprócz małego kawałka w Słowenii)
Fakt, szok , jak jest ograniczenie do 50km/h , to 50km/h trzeba jechać :wink:
No tak, do Senj jedzie się całkiem inaczej niż do Makarskiej. Jak jedziesz do Senj, to z A1 zjeżdżasz na D23 , a jak do Makarskiej, to jedziesz dalej na południe :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 06.07.2014 10:04

Nie to ja przepraszam , przez Słowację i Austrię ( chyba najlepiej)
Chodzi o to ,że ,, Krakusy jadąc z Krakowa " jadą podobnież cały czas autostradą aż do Austrii i dla komfortu warto pojechać tamtędy. Ja jadąc z Podhala przez Słowację praktycznie cała Słowację jadę drogami , które w 90% to tereny zabudowane. I moje pytanie brzmi czy w tej okolicy jest jakaś autostrada co by na nią jak najszybciej dołączyć?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2014 12:38

to może jeśli chcesz autostradami to pojedź TAK albo TAK
tzn musisz i tak dojechać do bany krajowymi
molloch
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) molloch » 06.07.2014 16:56

13.07.14 jade pierwszy raz na CRO wiec mam pytanie odnosnie objazdu Slowenskich autostrad, jest to problem objechac jadąc pierwszy raz?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.07.2014 17:09

molloch napisał(a):13.07.14 jade pierwszy raz na CRO wiec mam pytanie odnosnie objazdu Slowenskich autostrad, jest to problem objechac jadąc pierwszy raz?

Jeśli chodzi o kultowy objazd M-L-P, nie ma absolutnie żadnego problemu, nawet jadąc po raz pierwszy. :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone