Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 25.04.2022 09:40

yanek37 napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):nie wleke się za tirem bo jadę nocą , zwierzęta widziałem parę razy ale zazwyczaj pędzi przed Tobą jakiś idiota więc raczej małe szanse jak się podepniesz..

Nie życzę ... Ale, abyś się kiedyś nie oszukał tą jazdą za tym " idiotą"... Chociaż Twoje rozumowanie można przyrównać do rozumowania "tego" idioty....

no właśnie co masz na myśli, rozwiń swój przekaz! Ja ma się oszukać?

Na zwierzaki trzeba uważać zwłaszcza na Węgrzech jadąc trasami przez wioski. Rok temu 2m przed autem o 4 w nocy wyskoczył nam przeogromny jeleń. Gdybym ja prowadził pewnie byśmy kiepsko skończyli, na szczęście żonka prowadziła a ja kimałem, jadąc niecały 90km/h zdążyła wyhamować.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 25.04.2022 10:07

rocker napisał(a):
yanek37 napisał(a):
WojtekKRK napisał(a):nie wleke się za tirem bo jadę nocą , zwierzęta widziałem parę razy ale zazwyczaj pędzi przed Tobą jakiś idiota więc raczej małe szanse jak się podepniesz..

Nie życzę ... Ale, abyś się kiedyś nie oszukał tą jazdą za tym " idiotą"... Chociaż Twoje rozumowanie można przyrównać do rozumowania "tego" idioty....

no właśnie co masz na myśli, rozwiń swój przekaz! Ja ma się oszukać?

Na zwierzaki trzeba uważać zwłaszcza na Węgrzech jadąc trasami przez wioski. Rok temu 2m przed autem o 4 w nocy wyskoczył nam przeogromny jeleń. Gdybym ja prowadził pewnie byśmy kiepsko skończyli, na szczęście żonka prowadziła a ja kimałem, jadąc niecały 90km/h zdążyła wyhamować.

jeleń wyskoczył 2m od samochodu i zdążyła wyhamować z niecałych 90km/h?
Macie świetne hamulce w samochodzie, ale pewnie obudziłeś się po zatrzymaniu? Bo przeciążenie raczej było konkretne, nie chce mi się teraz liczyć.
Ja pewnie nie zdążyłbym zareagować pokonując ten dystans w czasie poniżej 0,1s
Soter
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soter » 25.04.2022 10:33

Ostatni raz trasą przez Austrie, Czechy jechałem w 2016 r., było wtedy dużo remontów i budowa autostrady w Austrii. Czy od tamtej pory coś się zmieniło na lepsze?
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.04.2022 11:42

Soter napisał(a):Ostatni raz trasą przez Austrie, Czechy jechałem w 2016 r., było wtedy dużo remontów i budowa autostrady w Austrii. Czy od tamtej pory coś się zmieniło na lepsze?

W Austrii autostrada / trasa szybkiego ruchu zaczyna się już kilometr za przejściem granicznym, a remonty przeniosły się do Czech.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 12:21

A jak w sezonie wygląda przejazd w okolicy Wiednia?
Kiedyś stałem tam w korku.
Nie pamiętam już czy z winy remontów czy też tzw. godzin szczytu.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.04.2022 12:50

empire13 napisał(a):A jak w sezonie wygląda przejazd w okolicy Wiednia?

Jak będziesz jechał w piątek popołudniu (w sobotę zapewne też), to utkniesz w korkach.
W tygodniu da się przejechać z prędkością 40-60 km/h.
Nie wiem o jakim okresie pisałeś, ale znacznie poprawiło się od czasu gdy uruchomiono obwodnice Wiednia S1 i S2.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 25.04.2022 12:51

Pytanie do Ślązaków - dlaczego jadąc od Częstochowy np do Żyliny, GM nie kieruje jak kiedyś - S1 przez Bielsko i Zwardoń, tylko A1 przez Czechy?
Wiem że S1 jest w przebudowie, ale czy tam są objazdy? Czy tworzą sie jakieś duże korki przez 24h? Jak zwykle przez tamte tereny będę przejeźdźał ok godz. 23.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.04.2022 13:07

yarko2000 napisał(a):Pytanie do Ślązaków - dlaczego jadąc od Częstochowy np do Żyliny, GM nie kieruje jak kiedyś - S1 przez Bielsko i Zwardoń, tylko A1 przez Czechy?
Wiem że S1 jest w przebudowie, ale czy tam są objazdy? Czy tworzą sie jakieś duże korki przez 24h? Jak zwykle przez tamte tereny będę przejeźdźał ok godz. 23.

S1 w przebudowie i dosyć mocno się korkuje za węzłem z 86, no i standardowo w Pszczynie i Czechowicach na światłach. W nocy raczej nie powinno być problemu. W dzień wybrałbym opcję przez Czechy.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 13:09

Chris_M napisał(a):
empire13 napisał(a):A jak w sezonie wygląda przejazd w okolicy Wiednia?

Jak będziesz jechał w piątek popołudniu (w sobotę zapewne też), to utkniesz w korkach.
W tygodniu da się przejechać z prędkością 40-60 km/h.
Nie wiem o jakim okresie pisałeś, ale znacznie poprawiło się od czasu gdy uruchomiono obwodnice Wiednia S1 i S2.

Dobrze, że google wszystko pamięta. :devil:
Było to 4/7/2016, poniedziałek.
Wiedeń mijałem ok 11:00.

W 2019 przejeżdżałem w czwartek ok. 19:00 i chyba korków nie było (jechałem autokarem więc mniej uwagi zwracałem na drogę).
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 25.04.2022 13:19

yarko2000 napisał(a):Pytanie do Ślązaków - dlaczego jadąc od Częstochowy np do Żyliny, GM nie kieruje jak kiedyś - S1 przez Bielsko i Zwardoń, tylko A1 przez Czechy?

Od momentu otwarcia A1 od Częstochowy do Pyrzowic google zaczęło kierować wszystko na A1. Co do S1 to trwa chyba jeszcze remont w okolicy DG, a później spowalniają światła w Pszczynie
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.04.2022 14:19

empire13 napisał(a):Dobrze, że google wszystko pamięta. :devil:

Wiedziałem o tym, że Google wszystko pamięta, ale nie sądziłem, ze da się z niego wydobyć przejechaną przed laty trasę!
Ja tę informację wyciągnąłeś?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 14:39

Chris_M napisał(a):
empire13 napisał(a):Dobrze, że google wszystko pamięta. :devil:

Wiedziałem o tym, że Google wszystko pamięta, ale nie sądziłem, ze da się z niego wydobyć przejechaną przed laty trasę!
Ja tę informację wyciągnąłeś?

Znajdź w menu oś czasu.
Jeśli pozwalasz googlowi na inwigilację to sprawdzisz wiele. Wg mnie fajna funkcja.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 25.04.2022 14:49

empire13 napisał(a):Znajdź w menu oś czasu.
Jeśli pozwalasz googlowi na inwigilację to sprawdzisz wiele. Wg mnie fajna funkcja.

To u mnie nie przejdzie, bo ja Googlowi nie pozwoliłem na inwigilację.
Czuję się więc usprawiedliwiony, że nie znałem tej możliwości :)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 25.04.2022 15:07

Parę razy jechałem ostatnio S1 w jedną i drugą stronę.
Jedna jezdnia jest wyłączona z ruchu, a na dotychczasowych skrzyżowaniach są zrobione tymczasowe ronda.

Jechałem tam popołudniem, około 18:00 i generalnie było na tyle ciasno i że nie chciałbym taką drogą jechać na wakacje.

Odcinek który z reguły pokonuje się 5 minut, zajął około 40 minut.

Ale nie mam pojęcia jak jest o 23:00np.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.04.2022 15:11

Chris_M napisał(a):
empire13 napisał(a):Znajdź w menu oś czasu.

To u mnie nie przejdzie, bo ja Googlowi nie pozwoliłem na inwigilację.
Czuję się więc usprawiedliwiony, że nie znałem tej możliwości :)

Jak wolisz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 320
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone