Ok dziękuję za wyrozumiałość w takim razie
Czyli lepiej przez Cieszyn i kawałek Czech czy Zwardoń ? Ktoś przerabiał ostatnio te trasy i ma porównanie?
Leloon napisał(a):Ok dziękuję za wyrozumiałość w takim razie
Czyli lepiej przez Cieszyn i kawałek Czech czy Zwardoń ? Ktoś przerabiał ostatnio te trasy i ma porównanie?
Leloon napisał(a):Generalnie jaką drogę polecacie ruszając z Warszawy przez Bratysławę i potem drogę 86 na Węgrzech?
Chcę ograniczyć koszty winiet do Słowacji i Węgier
Lepiej jechać przez Żory i potem Cieszyn i przez kawałek Czech (o ile nie potrzeba winiety rzeczywiście) i potem Zilina czy przez Zwardoń i potem Zilina?
dids76 napisał(a):Leloon napisał(a):Ok dziękuję za wyrozumiałość w takim razie
Wiele zależy od tego kiedy jedziesz. Przez Żory, Cieszyn i kawałek Czech jest mniejsze prawdopodobieństwo trafiania na korki. Jadąc o Pyrzowic w kierunku Zwardonia musisz przejechać przez GOP, co w godzinach szczytu może trochę potrwać
te kiero napisał(a):Pytanie mam bardziej o odcinek włoskiej A23 na dojeździe do granicy austriackiej ten odcinek; czy jest on płatny po stronie włoskiej?
Tablica z GSV pokazuje, że jest płatny, ale jak pamiętam jadąc nim kilka lat temu nie było żadnych bramek, chyba że obowiązuje opłata elektroniczna. Ktoś ma może wiedzę w temacie?
marekkowalak napisał(a):te kiero napisał(a):Pytanie mam bardziej o odcinek włoskiej A23 na dojeździe do granicy austriackiej ten odcinek; czy jest on płatny po stronie włoskiej?
Tablica z GSV pokazuje, że jest płatny, ale jak pamiętam jadąc nim kilka lat temu nie było żadnych bramek, chyba że obowiązuje opłata elektroniczna. Ktoś ma może wiedzę w temacie?
Ten odcinek na 100% jest darmowy. Pierwsze bramki są dopiero kilka kilometrów za Tarvisio (na wysokości Ugovizza). Kilka razy jechałem tamtędy (m.in. z Planicy), a ostatnio 2 lata temu do Wenecji i zawsze było bezpłatne.
marekkowalak napisał(a):A - i nie polecam skracania tego odcinka przez Przełęcz Wurzenpass - chyba że korci cię, żeby przetestować, jak działa Assistance
SingSing74 napisał(a):Panowie, czy możecie w kilku słowach opisać tę przełęcz? Czemu ją odradzacie?
rimko napisał(a):Witam. Dzisiaj dostałem pamiątkę z zeszłorocznego wyjazdu Zawsze jeździłem trasą przez Czechy, Austrię, Słowenię, a w zeszłym roku podkusiło mnie wracać przez Węgry i Słowację. Bardzo nie analizowałem trasy, kierowałem się na Bratysławę i Zwardoń. W nawigacji ustawiłem omijaj drogi płatne na Węgrzech i w drogę. Dostałem piękne zdjęcie z Węgier i 570zł za brak winiety - Dziwne bo wezwanie do zapłaty przysłała firma z Austrii. I jak tu zaufać nawigacji
Najlepsze ,że znajomi postanowili też wracać przez Węgry i również dostali pamiątkę - nie uzgadnialiśmy razem drogi, jechali dzień później i również kierowali się nawigacją z opcją unikaj dróg płatnych
piotrola napisał(a):Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mamy w planie wyjazd na Istrię do Rovinj 20 sierpnia. Wyjeżdżamy z Poznania i chcemy zrobić krótki odpoczynek w Cieszynie. Czy w tamtejszych Orlenach kupimy winetki na przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię? I moje drugie zapytanie, czy wjeżdżając na autostradę w Chorwacji możemy płacić kunami czy również euro? Pozdrawiamy serdecznie wszystkich forumowiczów. Piotr Ola
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi