Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leloon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leloon » 16.02.2022 19:03

Ok :) dziękuję za wyrozumiałość w takim razie :)

Czyli lepiej przez Cieszyn i kawałek Czech czy Zwardoń ? Ktoś przerabiał ostatnio te trasy i ma porównanie?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.02.2022 19:08

Leloon napisał(a):Ok :) dziękuję za wyrozumiałość w takim razie :)

Czyli lepiej przez Cieszyn i kawałek Czech czy Zwardoń ? Ktoś przerabiał ostatnio te trasy i ma porównanie?

Wiele zależy od tego kiedy jedziesz. Przez Żory, Cieszyn i kawałek Czech jest mniejsze prawdopodobieństwo trafiania na korki. Jadąc o Pyrzowic w kierunku Zwardonia musisz przejechać przez GOP, co w godzinach szczytu może trochę potrwać :wink:
Ostatnio edytowano 16.02.2022 19:12 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.02.2022 19:10

Leloon napisał(a):Generalnie jaką drogę polecacie ruszając z Warszawy przez Bratysławę i potem drogę 86 na Węgrzech?
Chcę ograniczyć koszty winiet do Słowacji i Węgier
Lepiej jechać przez Żory i potem Cieszyn i przez kawałek Czech (o ile nie potrzeba winiety rzeczywiście) i potem Zilina czy przez Zwardoń i potem Zilina?

Wg mnie najlepiej tak:
https://goo.gl/maps/CzxXQGumQ3GzkFXy6
Leloon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leloon » 16.02.2022 19:16

dids76 napisał(a):
Leloon napisał(a):Ok :) dziękuję za wyrozumiałość w takim razie :)

Wiele zależy od tego kiedy jedziesz. Przez Żory, Cieszyn i kawałek Czech jest mniejsze prawdopodobieństwo trafiania na korki. Jadąc o Pyrzowic w kierunku Zwardonia musisz przejechać przez GOP, co w godzinach szczytu może trochę potrwać :wink:

Słuszna uwaga, planuje wyjechać w piątek (pod koniec czerwca) z Warszawy ok 9-10 rano, więc w Pyrzowicach będę ok 12-14 pewnie, więc już może być wzmożony ruch w GOP... Czyli lepiej nie ryzykować i na Cieszyn - dzięki za radę
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.02.2022 20:37

te kiero napisał(a):Pytanie mam bardziej o odcinek włoskiej A23 na dojeździe do granicy austriackiej ten odcinek; czy jest on płatny po stronie włoskiej?
Tablica z GSV pokazuje, że jest płatny, ale jak pamiętam jadąc nim kilka lat temu nie było żadnych bramek, chyba że obowiązuje opłata elektroniczna. Ktoś ma może wiedzę w temacie?

Ten odcinek na 100% jest darmowy. Pierwsze bramki są dopiero kilka kilometrów za Tarvisio (na wysokości Ugovizza). Kilka razy jechałem tamtędy (m.in. z Planicy), a ostatnio 2 lata temu do Wenecji i zawsze było bezpłatne.

A - i nie polecam skracania tego odcinka przez Przełęcz Wurzenpass - chyba że korci cię, żeby przetestować, jak działa Assistance :mrgreen: :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2022 21:59

marekkowalak napisał(a):
te kiero napisał(a):Pytanie mam bardziej o odcinek włoskiej A23 na dojeździe do granicy austriackiej ten odcinek; czy jest on płatny po stronie włoskiej?
Tablica z GSV pokazuje, że jest płatny, ale jak pamiętam jadąc nim kilka lat temu nie było żadnych bramek, chyba że obowiązuje opłata elektroniczna. Ktoś ma może wiedzę w temacie?

Ten odcinek na 100% jest darmowy. Pierwsze bramki są dopiero kilka kilometrów za Tarvisio (na wysokości Ugovizza). Kilka razy jechałem tamtędy (m.in. z Planicy), a ostatnio 2 lata temu do Wenecji i zawsze było bezpłatne.

Dzięki, poprzednio nie przyszedł, żaden mandat, więc tak myślałem, że darmowy ten odcinek.
marekkowalak napisał(a):A - i nie polecam skracania tego odcinka przez Przełęcz Wurzenpass - chyba że korci cię, żeby przetestować, jak działa Assistance :mrgreen: :mrgreen:

Wurzenpass już przerabiałem 2x i trzeci już nie chcę, dlatego szukam alternatywy.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.02.2022 09:49

Panowie, czy możecie w kilku słowach opisać tę przełęcz? Czemu ją odradzacie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2022 09:58

SingSing74 napisał(a):Panowie, czy możecie w kilku słowach opisać tę przełęcz? Czemu ją odradzacie?

Z tego co pamiętam to podjazd/spadek drogi 18%, tutaj kilka słów ode mnie; Renówka 1,4 z ekwipunkiem ledwie się wtoczyła, ale nowsze samochody - szczególnie diesle - śmigały spoko, potem bardzo ostry i długi zjazd.
rimko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rimko » 18.02.2022 10:15

Witam. Dzisiaj dostałem pamiątkę z zeszłorocznego wyjazdu :) Zawsze jeździłem trasą przez Czechy, Austrię, Słowenię, a w zeszłym roku podkusiło mnie wracać przez Węgry i Słowację. Bardzo nie analizowałem trasy, kierowałem się na Bratysławę i Zwardoń. W nawigacji ustawiłem omijaj drogi płatne na Węgrzech i w drogę. Dostałem piękne zdjęcie z Węgier i 570zł za brak winiety - Dziwne bo wezwanie do zapłaty przysłała firma z Austrii. I jak tu zaufać nawigacji :)
Najlepsze ,że znajomi postanowili też wracać przez Węgry i również dostali pamiątkę - nie uzgadnialiśmy razem drogi, jechali dzień później i również kierowali się nawigacją z opcją unikaj dróg płatnych
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.02.2022 10:17

rimko napisał(a):Witam. Dzisiaj dostałem pamiątkę z zeszłorocznego wyjazdu :) Zawsze jeździłem trasą przez Czechy, Austrię, Słowenię, a w zeszłym roku podkusiło mnie wracać przez Węgry i Słowację. Bardzo nie analizowałem trasy, kierowałem się na Bratysławę i Zwardoń. W nawigacji ustawiłem omijaj drogi płatne na Węgrzech i w drogę. Dostałem piękne zdjęcie z Węgier i 570zł za brak winiety - Dziwne bo wezwanie do zapłaty przysłała firma z Austrii. I jak tu zaufać nawigacji :)
Najlepsze ,że znajomi postanowili też wracać przez Węgry i również dostali pamiątkę - nie uzgadnialiśmy razem drogi, jechali dzień później i również kierowali się nawigacją z opcją unikaj dróg płatnych

A jest wskazane konkretne miejsce, czy ogólnie zapis brak winiety?
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 18.02.2022 11:55

rimko napisał(a):W nawigacji ustawiłem omijaj drogi płatne na Węgrzech i w drogę. Dostałem piękne zdjęcie z Węgier i 570zł za brak winiety

Jakiej firmy nawigacja?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 18.02.2022 12:29

Trochę późno, ale w czasie się wyrobili. Chyba wszystkie drogi dwupasmowe na Węgrzech są płatne.
Wrzuć trasę - choć mniej więcej, może komus sie przydać. Osobiście, zawsze posiadam winietę ale część osób jeździ bocznymi drogami.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.02.2022 12:54

Na Węgrzech za brak winiety czas na wystawienie mandatu to rok czasu.
piotrola
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrola » 19.02.2022 11:51

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mamy w planie wyjazd na Istrię do Rovinj 20 sierpnia. Wyjeżdżamy z Poznania i chcemy zrobić krótki odpoczynek w Cieszynie. Czy w tamtejszych Orlenach kupimy winetki na przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię? I moje drugie zapytanie, czy wjeżdżając na autostradę w Chorwacji możemy płacić kunami czy również euro? Pozdrawiamy serdecznie wszystkich forumowiczów. Piotr Ola
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 19.02.2022 12:04

piotrola napisał(a):Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mamy w planie wyjazd na Istrię do Rovinj 20 sierpnia. Wyjeżdżamy z Poznania i chcemy zrobić krótki odpoczynek w Cieszynie. Czy w tamtejszych Orlenach kupimy winetki na przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię? I moje drugie zapytanie, czy wjeżdżając na autostradę w Chorwacji możemy płacić kunami czy również euro? Pozdrawiamy serdecznie wszystkich forumowiczów. Piotr Ola

Na autostradach możecie płacić kunami (ja osobiście place Revolutem), co do winietek to polecam kupić online.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 315
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone