napisał(a) marekkowalak » 16.02.2022 09:22
Chris_M napisał(a):marekkowalak napisał(a): Potem autostrada D3 aż do Čadcy, znów dla odpoczynku 25 km zwykłej krajówki i potem już tylko autostrada.
Czy to oznacza, że autostrada rozpoczyna się już w Żylinie i można nią dojechać do samej Bratysławy?
Do Chorwacji od blisko 30 lat jeżdżę przez Austrię i Słowenię, gdyż przez Słowację jeździłem jeszcze na samym początku lat 90-tych ub.w. i z tamtych czasów mam bardzo niekorzystne wspomnienia tamtejszych dróg, ale chyba pora skonfrontować te wspomnienia z rzeczywistością
Tak, autostrada zaczyna się już przy wjeździe do Żyliny - najpierw jest most i tunel (ograniczenie do 100 km/h), a dalej już non-stop 200 km wygodnej autostrady aż do granicy Węgierskiej. W Żylinie włączasz 5 czy 6 bieg i zapominasz o biegach aż do Bratysławy
Co do obwodnicy Bratysławy - jej południowa część jest otwarta i można tamtędy jechać, tylko trzeba umieć na nią wjechać, bo węzeł Ivanka nie jest jeszcze gotowy i jeszcze dosyć długo nie będzie. Póki co wjazd jest kombinowany tak jak to pokazał mchrob, ewentualnie można zrobić nawrotkę za lotniskiem i wjechać od drugiej strony. Ja osobiście jeszcze się nigdy nie natknąłem na korki w Bratysławie, więc będę jeździł normalnie po staremu, tym bardziej, że tankuję na Zlatych Pieskach.