gucio25 napisał(a):W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?
gucio25 napisał(a):W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?
empire13 napisał(a):gucio25 napisał(a):W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?
W Chorwacji nie masz winiet. Masz bramki na autostradach. Imho w Chorwacji jechać autostradą a w Słowenii objechać.
P..
Rolerman napisał(a):Wybieram się na Krkę w tym tygodniu, planowany przejazd Czechy-Austra-Słowenia. Po przeliczeniu opłat za autostrady Chorwacja - winieta w Słowenii, różnica wynosić będzie ok 70 pln. Dla mnie to bez większego znaczenia, wolę mieć miesięczną winietę i pozwiedzać kawałek Włoch (np. Triest), wybierając dogodną drogę. Trasa przez Węgry wydawała mi się do zeszłego tygodnia optymalna (cena, warunki drogowe), ale wprowadzone ograniczenia wydają mi się mocno utrudniające życie, brak możliwości zrobienia dłuższej przerwy i zwiedzania po drodze.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi