Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 30.08.2020 14:29

Sobota za dnia: HR->H->SK->CZ->PL - ok. 1550 km. w 15,5h netto, granica HR-H ok. 15 min. - zadnych problemow (kontrola "papierow" niektorych aut, przewaznie pojedynczy kierujacy + mega korek TIR-ow w Rajce).
Rekin 11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rekin 11 » 30.08.2020 16:24

Flayszakal napisał(a):Roadhouse Route B7
https://goo.gl/maps/YDcQ3VgLSvyiCtjTA

Dziękuję
Lopez-
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lopez- » 31.08.2020 11:28

Wczoraj wracaliśmy z okolic Zadaru przez Słowenię, Austrię, Czechy. Obserwując pogarszającą się sytuację (weekendowy korek) na przejściu granicznym w Macelj zdecydowaliśmy, że granicę CRO->SLO przekroczymy w Cvetlinie. Początkowo planowaliśmy ominąć płatną autostradę w Słowenii, jednak po krętym odcinku prowadzącym do Cvetlina choroba lokomocyjna jednego z pasażerów dała znać o sobie i kontynuowaliśmy podróż płatnym odcinkiem. Ku naszemu zdziwieniu na przejściu SLO->AT w Spielfeld paredziesiąt metrów korka i celnicy wyrywkowo kontrolujący przekraczające granicę pojazdy. Poprzedzające nas auto na niemieckich tablicach rej. zostało skierowane do strefy kontroli. Od nas nie chcieli nawet dowodów - kazali jechać dalej.

Jadąc do Chorwacji całkowicie omijaliśmy autostradę w SLO kierując się na Mureck, Lenart, Ptuj, Cvetlin (też jechaliśmy w weekend i w Macelj były spore korki). Na przejściu w Murecku zero kontroli, natomiast w Cvetlinie po okazaniu celniczce dowodów, byliśmy wolni i mogliśmy już bezstresowo kontynuować podróż.

Podsumowując: chcąc skorzystać z płatnego przejazdu (niby szybszego) przez Słowenię należy stale monitorować sytuację na przejściach w Macelj i Spielfeld. Często - szczególnie w weekendy w okresie wakacyjnym dużo szybciej jest ominąć słoweńską autostradę. Dodatkową zaletą jest to, że małe przejścia graniczne w Murecku i Cvetlinie mają mniej służbistyczne podejście do kontroli.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.09.2020 19:35

Wczoraj powrót z Ciovo.
Wyjazd o 7:10 dojazd do domu 21:18.
Trasa przez Cro autostradą do Čakovca, potem Mursko Središće, Lendava (tankowanie 85 tki po 1 euro), 86-tka, M86 do Gyor, Bratysława, Brno, Ostrawa, Katowice, Kraków. 1220 km
Dwa postoje na tankowanie, zakup winiety czeskiej, kawę.
Na granicy w Mursko 3 samochody. Przed nami sprawdzali skrupulatnie Chorwata, u nas zeskanowali dowody kazali jechać.

Na 86-tec tłok. Stada tirów jadające w pociągach. Polski tir mało co nie sprawił, że byłyby to nasze ostatnie wakacje.
Debil wyprzedzał innego tira. Na jednopasmowej 86-tce. Ledwie uniknęliśmy czołówki, przyhamowałem i uciekłem na pobocze.

W drodze na Ciovo także 86 była pełna. Do tego wypadek, droga zatkana, sprzątanie butelek z wodą po obu stronach.
Tak powoli chyba pada mit o pustej 86-tce.

Jeszcze jedna refleksja.
Wypróbowałem kilka wariantów dojazdu do Cro z Krakowa.
Chyżne - Sahy, Chyżne - Bratysława, Chyżne Zwardoń.
W tej chwili najlepszym wariantem wydaje mi się objazd Żyliny szerokim łukiem przez Czechy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.09.2020 20:03

Ja wracałem w niedzielę rano (wyjazd z Lenti ok 9:30) i była całkowicie pusta, tak samo jak M86.
Według mnie też najlepszą opcją do czasu oddania D3 do Żyliny jest jazda przez Brno, tym bardziej że u mnie długość obu wariantów jest praktycznie identyczna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.09.2020 20:06

Wracaliście 86 i M86 jeszcze jak była możliwość.
Od dzisiaj te drogi wyłączone z korytarzy tranzytowych przez Węgry.
gucio25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio25 » 01.09.2020 22:32

W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.09.2020 22:43

gucio25 napisał(a):W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?

W Chorwacji nie masz winiet. Masz bramki na autostradach. Imho w Chorwacji jechać autostradą a w Słowenii objechać.
Pobaw się mapy.cz, można wybrać w jakim kraju nie chcesz płacić za przejazd.

PS. Opcja bez opłat w Chorwacji również wygląda ciekawie.
Ostatnio edytowano 01.09.2020 22:47 przez empire13, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 22:43

gucio25 napisał(a):W tamtym roku jechaliśmy z Krakowa przez Słowację i Węgry, w tym roku chcemy jechać przez Czechy i Austrię z wiadomych względów. Czytam temat, ale ciężko mi znaleźć - jedziemy na Krk i planowaliśmy kupić winietę na Czechy i Austrię, ale na Słowenię i Chorwację już nie - na Słowenii bo krótki odcinek, a i tak 7 dniowa nie wystarczy, a na Chorwacji za drogo. Jednak w takim wariancie ciężko o wybór najkrótszej i najlepszej trasy - próbował ktoś tak jechać? Do mniej więcej Grazu sprawa jest jasna, ale później się zastanawiamy czy lepiej jechać na Klagenfurt czy na Maribor.. czy może nie ma to sensu i kupić na Słowenię albo płacić w Chorwacji? Ogólnie jaką trasą najczęściej ciśniecie na Krk?

Mozesz sprobowac tak, skoro "obawiasz" sie autostrady w HR...:

https://www.google.pl/maps/dir/Graz,+Au ... 27!3e0!5i1
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.09.2020 22:46

Na Istrię i Kvarner warto rozważyć trasę przez Słowenię (Maribor, Ljubljana, Rupa, Rijeka, Krk)
na-istrie-kvarner-autostradami-w-slowenii-czy-w-chorwacji-t46143-240.html
gucio25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio25 » 01.09.2020 22:52

empire13 napisał(a):

W Chorwacji nie masz winiet. Masz bramki na autostradach. Imho w Chorwacji jechać autostradą a w Słowenii objechać.
P..

Oczywiście, wkradł się chochlik bo już mi się miesza w głowie od trasowania i czytania :)

Próbowałem się przedtem tam "pobawić", ale obawiałem się tam wyrysowanej trasy i zastanawiałem się właśnie czy może macie jakieś sprawdzone pomysły.

Dzięki serdeczne Panowie wyżej za zaproponowane warianty, wygląda to ciekawie, tylko z tego co widzę prowadzi autostradą, niestety w 7 dniach się chyba nie wyrobimy, a miesięczną kupować słaby interes. Tak patrząc na te trasy się w sumie zastanawiam czy nie lepiej już zapłacić na Chorwacji lub jednak zmodyfikować delikatnie plan, tak żeby się zmieścić w 7-dniowej winiecie na Słowenii bo sporo czasu się traci gdybym chciał ominąć obydwa kraje autostradowo. Jak najczęściej jeździcie na Kvarner/istrię?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.09.2020 23:21

Ja jechałem 1x na Istrię. Kupiłem na Słowenię winietę na 1 miesiąc. Uznałem że nie ma co sobie żałować czy skracać urlop. W końcu to wakacje ;)
Dzisiaj możliwe że kombinowałbym objazdem. Na pewno nie skracałbym wypoczynku z tego powodu.
Rolerman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rolerman » 02.09.2020 05:54

Wybieram się na Krkę w tym tygodniu, planowany przejazd Czechy-Austra-Słowenia. Po przeliczeniu opłat za autostrady Chorwacja - winieta w Słowenii, różnica wynosić będzie ok 70 pln. Dla mnie to bez większego znaczenia, wolę mieć miesięczną winietę i pozwiedzać kawałek Włoch (np. Triest), wybierając dogodną drogę. Trasa przez Węgry wydawała mi się do zeszłego tygodnia optymalna (cena, warunki drogowe), ale wprowadzone ograniczenia wydają mi się mocno utrudniające życie, brak możliwości zrobienia dłuższej przerwy i zwiedzania po drodze.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.09.2020 07:42

Rolerman napisał(a):Wybieram się na Krkę w tym tygodniu, planowany przejazd Czechy-Austra-Słowenia. Po przeliczeniu opłat za autostrady Chorwacja - winieta w Słowenii, różnica wynosić będzie ok 70 pln. Dla mnie to bez większego znaczenia, wolę mieć miesięczną winietę i pozwiedzać kawałek Włoch (np. Triest), wybierając dogodną drogę. Trasa przez Węgry wydawała mi się do zeszłego tygodnia optymalna (cena, warunki drogowe), ale wprowadzone ograniczenia wydają mi się mocno utrudniające życie, brak możliwości zrobienia dłuższej przerwy i zwiedzania po drodze.

Na Krkę czy na Krk?

Bo rzeka Krka to koło Šibenika.

A jeśli z Triestem po drodze, to pewnie chodziło o wyspę Krk.

Ja osobiście na Krk i na Istrię jeździłem przez Austrię i Słowenię. Obecnie, gdybym miał jechać, to normalnie pojechałbym przez Węgry (Route 86), ale przy ograniczeniach wprowadzonych wczoraj chyba nie ma to sensu, więc raczej przez Austrię (nawet z koniecznością wykupienia miesięcznej winiety na Słowenię). Tyle, że ja nie lubię jeździć opłotkami - wolę autostrady.
gucio25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio25 » 05.09.2020 10:28

Jechaliśmy w końcu wczoraj w nocy trasą CZ-A-SLO-HR przez Spielfeld i Rupę - przez Słowenię bezproblemowo, fajna widokowo, zatorów większych nie było, z Postojnej na Rupę płynnie, choć ruch spory. Granice przekraczane bez kolejek i bez kontroli - w Austrii mniej więcej w połowie drogi między granicą z Czechami a Wiedniem kierowali wszystkich na bramki i kontrola dokumentów + pytanie czy jedziemy na Chorwację :) widziałem że niektórych prosili o zjazd na bok, ale chyba na austriackich blachach. Później już tylko skan dowodów w Rupie przy 30 sekundach oczekiwania i to wszystko. Cała trasa pewnie ok. 11,5h, polecam 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 292
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone