Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 11:38

Lednice napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie masz racji co do Sentilj, napisałem, jak jest :roll:

Polecam stronę DARS, a także zwykłe Google Street View (tak, już są w Słowenii). :papa: :papa:

Ja tam byłem realnie :wink:

I wiem, gdzie sprawdzają winietki. I robią to drobiazgowo. To jest kilka kilometrów dalej, na dawnych bramkach.

Również byłem osobiście - 2 razy. I za każdym razem sprawdzali lornetkami zaraz za przejściem, daleko przed zjazdem. :D :D

Na bramkach, o których piszesz, też.
Ostatnio edytowano 21.06.2014 11:43 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser
Re: Warszawa>Balatonfenyves> Plitvička Jezera

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 11:43

sal969 napisał(a):Na początku lipca mam zamiar jechać do Bibinje z przystankiem w Plitvička Jezera oczywiście jak najkrótszą trasą nie koniecznie omijając autostrady bo na czasie też nam zależy .
Obecna trasa nad którą się zastanawiam to :Czechy>Słowacja >Węgry a dokładnie -
Warszawa>Piotrków Trybunalski>Częstochowa>Brno>Bratislava>Szekesfehervar-Balatonfenyves
Co o tym sądzicie? Wszystkie rady z doświadczenia mile widziane .Dziękuję

Jeśli jedziesz przez Węgry, to nie ma sensu jazda przez Brno, ponieważ musisz wtedy kupować i czeską, i słowacką winietę (chyba, że od Breclav pojedziesz do Bratysławy lokalnymi).

Najlepsza trasa w twoim przypadku to: W-wa - Piotrków - Podwarpie - Pyrzowice - A1 - Żory - Cieszyn - Żylina - Bratysława - Rajka - Gyor - droga nr 81 - Szekesfehervar i dalej M7.

Potrzebna ci będzie tylko winieta słowacka i węgierska.
dudek668
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek668 » 21.06.2014 15:44

Jak dobrze znalazłem to za winietki zapłace Czechy 1 miesieczna 80 zł Austria 2 miesieczna 123 zł a 10 dniowa 49 zł Słowenia 1 miesieczna 149 zł
sal969
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal969 » 21.06.2014 17:09

JADĄC PRZEZ CZECHY NA PODANEJ DRODZE NIE BĘDĘ PŁACIŁ ZA AUTOSTRADĘ ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 17:20

Jakiej drodze :?: :roll:

Cieszyn - Żylina :?:
Jak tej, to nie ma potrzeby kupowania winietki.

Obwodnica Czeskiego Cieszyna jest bezpłatna. A dalej na południe nie ma autostrady ani ekspresówki 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 17:28

dudek668 napisał(a):Jak dobrze znalazłem to za winietki zapłace Czechy 1 miesieczna 80 zł Austria 2 miesieczna 123 zł a 10 dniowa 49 zł Słowenia 1 miesieczna 149 zł

Gdzie znalazłeś te ceny :?: :roll: :wink:

Czechy - 1 miesiąc = 440 koron = około 70 złotych
Czechy - tydzień = 310 koron = około 50 złotych
Austria - 2 miesiące = 24,80 euro = około 100 złotych
Austria - 10 dni = 8,50 euro = około 35 złotych
Słowenia - 7 dni = 15 euro = około 60 złotych
Słowenia - miesięczna = 30 euro = około 120 złotych
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 17:35

Raul73 napisał(a): I za każdym razem sprawdzali lornetkami zaraz za przejściem, daleko przed zjazdem. :D :D

To ciekawe, zważywszy na to, że zjazd do stacji benzynowej jest zaraz za dawnym przejściem i wtedy musieliby stać na drodze do stacji :wink: Czyli blokować ten zjazd :wink:

Podobnie jak w Sentilj jest w Koper. Tam kończy się włoska ekspresówka, a zaczyna słoweńska autostrada.
Wjeżdżając do Słowenii najpierw są budki z winietami. Potem zjazd do stacji benzynowej i można też tam skręcić na zwykłą drogę do Koper, nie płacąc za przejazd winietą. :!: :D

Tak robi sporo Włochów i nie tylko. :wink:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 21.06.2014 17:35

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie masz racji co do Sentilj, napisałem, jak jest :roll:

Polecam stronę DARS, a także zwykłe Google Street View (tak, już są w Słowenii). :papa: :papa:

Ja tam byłem realnie :wink:

I wiem, gdzie sprawdzają winietki. I robią to drobiazgowo. To jest kilka kilometrów dalej, na dawnych bramkach.

Również byłem osobiście - 2 razy. I za każdym razem sprawdzali lornetkami zaraz za przejściem, daleko przed zjazdem. :D :D

Na bramkach, o których piszesz, też.

Dokładnie za budynkiem Austrackiej strażnicy jest zjazd na parking i stację paliw za budynkiem Słoweńskiej strażnicy i tam można kupić winiety (google street prowadzi przez ten parking). Zawsze tam kupuję jak jadę na Istrie, a że jest praktycznie co rok, to wiem co i jak, a sprawdzają na wysokości wyjazdu oraz dalej jak pisze Lednice.
dudek668
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek668 » 21.06.2014 17:41

Lednice napisał(a):
dudek668 napisał(a):Jak dobrze znalazłem to za winietki zapłace Czechy 1 miesieczna 80 zł Austria 2 miesieczna 123 zł a 10 dniowa 49 zł Słowenia 1 miesieczna 149 zł

PZM travel niemoge niestety wysłać linku do strony.
Jakie są ceny winiet na granicach Czech Austrii i Słowenii?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 17:55

Lednice napisał(a):
Raul73 napisał(a): I za każdym razem sprawdzali lornetkami zaraz za przejściem, daleko przed zjazdem. :D :D

To ciekawe, zważywszy na to, że zjazd do stacji benzynowej jest zaraz za dawnym przejściem i wtedy musieliby stać na drodze do stacji :wink: Czyli blokować ten zjazd :wink:

Lednice - zamiast na siłę upierać się przy swoim i wypisywać głupoty, odpal sobie Street View i sam zobacz jak to wygląda.

Oszczędzę ci trudu:

Schowek01.jpg

W tym miejscu stoi policja z lornetkami. Jak widać w oddali, do zjazdu na stację Petrol jeszcze spory kawałek.
Ostatnio edytowano 21.06.2014 18:02 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 17:57

dudek668 napisał(a):
Lednice napisał(a):

PZM travel niemoge niestety wysłać linku do strony.
Jakie są ceny winiet na granicach Czech Austrii i Słowenii?

PZM Travel dolicza marżę!

Na granicach kupisz winiety w cenach nominalnych.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 18:03

wielbiciel napisał(a):
Dokładnie za budynkiem Austrackiej strażnicy jest zjazd na parking i stację paliw za budynkiem Słoweńskiej strażnicy i tam można kupić winiety (google street prowadzi przez ten parking). Zawsze tam kupuję jak jadę na Istrie, a że jest praktycznie co rok, to wiem co i jak, a sprawdzają na wysokości wyjazdu oraz dalej jak pisze Lednice.

A, z tym się zgodzę, bo w ten sposób omijasz kawałek słoweńskiej autostrady pomiędzy granicą a stacją.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 18:49

Raul73 napisał(a):
Schowek01.jpg

W tym miejscu stoi policja z lornetkami. Jak widać w oddali, do zjazdu na stację Petrol jeszcze spory kawałek.

To miejsce jest zaraz za budynkami dawnego przejścia.
Policja była pozbawiona rozumu, żeby stać tam z lornetkami, zamiast pod wiatą dawnego przejścia, gdzie KAŻDE auto musi zwolnić i nie potrzeba lornetek :!: :D

Z tej perspektywy wydaje się, że stacja jest daleko od dawnego przejścia, ale jadąc autostradą, to jest zaraz za wiatą 8)

Policja łapie tych, co nie mają winietek i wjechali w głąb Słowenii. Nie demonizujmy Słoweńców. Dają możliwość kupienia winietki na granicy lub zjechania z autostrady, a każą tych, co na serio nie chcą płacić winietki.
Czasem może stać radiowóz koło przejścia, ale WŁAŚCIWE sprawdzanie winietek odbywa się kilka kilometrów dalej i jest dokonywane przez pracowników DARS na dawnych bramkach autostradowych.

Lepiej w Austrii kupić winietkę słoweńską i problem nie istnieje.
A jak nie to w budkach pod graniczną wiatą.
Dopiero jak tam nikogo nie ma, to na stacji benzynowej.
Ale nigdy, przenigdy nie pakować się dalej bez winiety 8)
Ostatnio edytowano 21.06.2014 19:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 19:04

Lednice - widzę, że edytowałeś swój post, więc chyba dotarło.

Tak więc ja swój również edytuję. :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 21.06.2014 19:19 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Sztyrlic69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sztyrlic69 » 21.06.2014 23:26

Witam

Proszę o informacje gdzie na nowej A1 przed przejściem granicznym w Gorzyczkach można kupić winietę na Czechy, Słowację i Austrię.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone