Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 25.07.2020 07:16

Sory, tą stacje przejechaliśmy, następne były pozamykane.
Jestem w Trpanj, do Ploce jechałem 12h 30min ale jak gps pokazywał że będe na styk w Ploce i mogę nie zdążyć na prom to odpuściłem i całą chorwacje jechałem max 120km/h, po drodze wpadliśmy na kawe do rodzinki co jest w Baśce
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 25.07.2020 10:16

aga69 napisał(a):...
Czy bez problemu można płacić kartą na wszelkich bramkach w CRO (karta Revolut) i czy tak samo na kazdej stacji benzynowej mozna placic karta?

Bez problemu zapłacisz na wszystkich bramkach Revolutem pod jednym warunkiem: musisz odblokować płatności paskiem magnetycznym (ponieważ niektóre bramki w Cro nie czytają chip-a)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 25.07.2020 18:07

Mariusz_M napisał(a):Chyba z 18 razy Włochy/Chorwacja przez Austrię - dziś o 19:00 ruszam pierwszy raz przez Słowacja-Węgry (M86/86) i Chorwacja.
Napiszę potem o odczuciach.
Na razie cieszę się się bardziej na wyjazd bo jazda przez nowe tereny niż tą znudzoną austrią.

Dla mnie od dzisiaj najlepsza droga dojazdowa na Rivierę Makarsk.
Może tak trafiliśmy - ale nigdzie ani korka, droga M86/86 pusta, asfalt idealny. Na granicy podjechałem jako 3 auto - więc zero czekania.
1200 kilometrów Bytom-Makarska zrobiliśmy w 11,5 godziny (sama jazda) z przystankami na tankowani 12h 45 minut. Przez Austrię najszybciej udało mi się w 13,5 godziny. Tu za pierwszym razem najlepszy czas - choć te nie są wyścigi. Po prostu normalna jazda. A jechaliśmy na dwa samochody co odrobinę wydłużyło jazdę.

Ja trasę przez Węgry - POLECAM

EDIT
Rusaliśmy z Bytomia o 19:15 w wtorek. Na miejscu byliśmy troszkę przed 8:00
Ostatnio edytowano 25.07.2020 18:19 przez Mariusz_M, łącznie edytowano 1 raz
Cayman82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman82 » 25.07.2020 18:17

Nasza trasa:

- Toruń
- objazd bocznymi drogami budowy A1 na odcinku Tuszyn-piotrków
- korek (ok 30min straty) na odcinku Piotrków- Częstochowa
- potem płynnie Cieszyn/Zilina/Bratysława/Rajka/Szombathely/Lendava/Mursko/Cakovec i dalej do Biogradu

* celnik pochwalił skanując dowody z wypełnione Enter Croatia
* postój na granicy 5min (wiele samochodów które jechały przede mną skręcały na Letenye)
* ulewa od Rajki do tunelu Sveti Rok
* na odcinku Bosiljevo - Sveti Rok urwanie chmury i duży ruch, parkingi pełne
* W Biogradzie dużo ludzi, plaża Soline po wypogodzeniu się ok 15 pełna, knajpy i restauracje też.
marcox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcox » 26.07.2020 07:24

Może tak trafiliśmy - ale nigdzie ani korka, droga M86/86 pusta, asfalt idealny. Na granicy podjechałem jako 3 auto - więc zero czekania.

[/quote]

A jak jechałeś przez Czechy?
Cieszyn i kier na Cadca? czy kupiłeś winietkę i na Brno?
marcopolo7250i
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcopolo7250i » 26.07.2020 08:26

Mariusz_M napisał(a):
Mariusz_M napisał(a):Chyba z 18 razy Włochy/Chorwacja przez Austrię - dziś o 19:00 ruszam pierwszy raz przez Słowacja-Węgry (M86/86) i Chorwacja.
Napiszę potem o odczuciach.
Na razie cieszę się się bardziej na wyjazd bo jazda przez nowe tereny niż tą znudzoną austrią.

1200 kilometrów Bytom-Makarska zrobiliśmy w 11,5 godziny (sama jazda) z przystankami na tankowani 12h 45 minut. Przez Austrię najszybciej udało mi się w 13,5 godziny. Tu za pierwszym razem najlepszy czas - choć te nie są wyścigi. Po prostu normalna jazda. A jechaliśmy na dwa samochody co odrobinę wydłużyło jazdę.

EDIT
Rusaliśmy z Bytomia o 19:15 w wtorek. Na miejscu byliśmy troszkę przed 8:00

Cześć możesz podać dokładniejsza trasę ja wyjeżdżam za tydzień w niedziele z Rudy Śląskiej.
Oleg 1972
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oleg 1972 » 26.07.2020 10:00

Witajcie. Jesteśmy Ukraińcami, mieszkamy w Polsce od 11 lat. W zeszlym roku po raz pierwszy wybraliśmy do Chorwacji. Apartamenty znaleźliśmy przez bookinga w Petrcane (ok. Zadara). Wyjechaliśmy z Pabianic (koło Łodzi) o godz 17.00 17. 08 (czyli to była sobota). Omijaliśmy odcinek autostrady Piotrków - Częstochowa przez Bełchatów dalej na Kamieńsk i po DK 91 do Częstochowy. W miarę szło płynnie, korków nie było tylko wiadomo stanie na światłach. Jedzenie, tankowanie ( Shell w Żywcu) i na granice SK w Zwardoniu byliśmy o godzinie ok 23.00. Poczekaliśmy do 24.00 bo jechaliśmy na 10 dni. Na przejściu wykupiliśmy winietę i pojechałiśmy dalej na Bratislavę. W nocy żadnego tłumu do Čadci nie było. Więc dojechaliśmy do Rajki (HU) ok godziny 03.00. Kupiliśmy winietę na HU i dalej na Szombathely, Zalaegerszeg I zatankowaliśmy na Shellu w Nagykaniszę. I byliśmy na przejściu w Goričan ok godziny 07.30. Przed nami było 4-5 aut, ałe spędziliśmy na granice HR ok 40 min (tyle sprawdzali nasze dokumenty) Może że byliśmy po raz pierwszy. Ok, ruszyliśmy i rodzina zarządała jechać nad morzem (czyli zjechaliśmy z A1 w kierunku Senj i dalej 8-ką w dół do Zadar. Tak, zaoszczędzilismy na autostradzie, wprawie kiłometry tę same ale droga jest okropna ze względu na serpentyny. Czasami dało się jechać ok 40 km/godz, cały czas rozpęd - hamowanie. Ponieważ że chorwaci jeżdżą jak chcą. Nie polecam tej drogi choć widoki tam są pięknie. W Petrcane byliśmy o godzinie 12.30. Miłe jest miejsce. Plaża jest na początku żwirowa a 5 metrów dalej jest piasek. W akurat trafiliśmy na fainą pogodę. Woda była cieplutka, słońce łagodnie. Bardzo nam się spodobało. Na większość zakupów jeździliśmy do Zadaru (ok 10 km) do Kauflandu. Ceny na mięso zaporowe. Resta w miarę. W tym roku nie będziemy ciągnąć że sobą wodę - cena jest w prawie ta sama, a autko trochę odpocznie od cięzaru. Na rynku można kupić wszystko nawet można z babkami ponegocjanować. Stałym klientom robią spory opust. Ryby, krewetki, owoce morza do wyboru do koloru, liczy się tylko kasa. W Zadaru do zwiedzania jest stare Miasto i słynna organa morska. Wracaliśmy za 10 dni. Na przejściu w Goričan było trochę więcej aut. Aż doszła do nas kolej to minęło 30 min i kolejne sprawdzanie papierów to ok 30 min. Dalej droga była wolna aż do Čadci. Tam wieczorem przejazd był ale wszystko szło powoli. Od Zwardonia też szło w miarę. Wtedy z Petrcane wyjechaliśmy o godz około 11.00 i byliśmy w Pabianicach o godz 3 w nocy. W tym roku jedziemy tą samą drogą, w tą samą miejscowość ale w apartament obok. Planujemy wyjechać ok godz 16.00 15.08. Nie wiemy jak to będzie z tą coroną, ale zarejestrowaliśmy wcześniej na chorwackiej stronie internetowej. Dostaliśmy nr rejestracji. Może być w tym roku na granice HR pójdzie nam to szybciej. Życzymy wszystkim miłej wakacji również miłej podróży w tą stronę i z powrotem bez stania w korkach i mandatów. Pozdrawiamy
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 26.07.2020 11:07

Szacun.
Taki długi post, a składniejszy i pozbawiony błędów. Nawet interpunkcyjnych.
Niewielu Polaków tutaj to potrafi.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2020 12:06

Oleg 1972Po pierwsze brawo za Twój polski, wielu polaków tutaj tak dobre nie pisze :wink:
Jak będziesz jechał przez Węgry to obserwuj GM i zamiast przejście Hu/Hr na autostradzie wybierz stare przejście w mieście, jest sporo mniejszy ruch o tak: https://goo.gl/maps/5YDZ9m1nCbmJFNun8 . Ewentualnie trasą Redics - Lendava - Mursko Središče
https://goo.gl/maps/P8u4pUtYZGSqwHP38
W Chorwacji wybraliście najgorszą chyba opcję do ominięcia autostrady, chociaż widoki piękne :wink: Jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić a nie tracić za wiele czasu to zjedź z A1 w Karlovac i jedź D1 przez Plitvice. https://goo.gl/maps/riBE6cCTdFZUDRhu8
Oleg 1972
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oleg 1972 » 26.07.2020 12:52

Dziękuję wszystkim za polecenie. Miłego odpoczynku, ciepłej wody i dużo słońca!!!!
Andzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzik » 26.07.2020 13:11

Hej, potencjalny wyjazd we dopiero wrześniu (tak wiem, jeszcze kawał czasu i dużo się może pozmieniać :roll: ), ale mam pytanko, które może jeszcze komuś pomoże w planowaniu trasy :).
Która trasa jest lepsza, pod względem jakości drogi:
1. Autostradą do Ilz -> droga 319 i 65 do granicy z Węgrami (Heiligenkreuz im Lafnitztal - Rábafüzes) -> droga 8 do Körmend -> droga 86 do Rédics -> Chorwacja przez Mursko Središće.
2. Zjechać za Wiedniem na A3 -> S31 -> granica kolo Kőszeg -> 87 do Szombathely -> 86 do Rédics -> Chorwacja przez Mursko Središće.

Jakby się koło Wiednia okazało, że w Spielfeld lub Gornji Macelj jest korek, to myślę o alternatywie w postaci ww. dróg. Raz pojechaliśmy przez Cvetlin, ale mój żołądek nie daje rady na tej trasie, więc odpada.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2020 13:21

Andzik napisał(a):Hej, potencjalny wyjazd we dopiero wrześniu (tak wiem, jeszcze kawał czasu i dużo się może pozmieniać :roll: ), ale mam pytanko, które może jeszcze komuś pomoże w planowaniu trasy :).
Która trasa jest lepsza, pod względem jakości drogi:
1. Autostradą do Ilz -> droga 319 i 65 do granicy z Węgrami (Heiligenkreuz im Lafnitztal - Rábafüzes) -> droga 8 do Körmend -> droga 86 do Rédics -> Chorwacja przez Mursko Središće.
2. Zjechać za Wiedniem na A3 -> S31 -> granica kolo Kőszeg -> 87 do Szombathely -> 86 do Rédics -> Chorwacja przez Mursko Središće.

Jakby się koło Wiednia okazało, że w Spielfeld lub Gornji Macelj jest korek, to myślę o alternatywie w postaci ww. dróg. Raz pojechaliśmy przez Cvetlin, ale mój żołądek nie daje rady na tej trasie, więc odpada.

Kolega wielbiciel bardzo chwali tę opcję, sam jeszcze nie próbowałem :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2020 13:29

Andzik napisał(a):2. Zjechać za Wiedniem na A3 -> S31 -> granica kolo Kőszeg -> 87 do Szombathely -> 86 do Rédics -> Chorwacja przez Mursko Središće.

Jechałem tą trasą w ubiegłym roku, tylko w przeciwnym kierunku. Szybko, łatwo i przyjemnie - polecam!
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 26.07.2020 14:01

witam. Jadę 25.08. do Poreć ;nocleg mam w lenti .Potem przez słowenię .I tu rodzi się pytanie które przejście wybrać. Socerga-Buzet ;czy Rupa 'ewentualnie Koper .Chodzi mi ostan dróg.Które lepsze .Dziękuję bardzo za odpowiedz.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2020 14:31

mietas69 napisał(a):witam. Jadę 25.08. do Poreć ;nocleg mam w lenti .Potem przez słowenię .I tu rodzi się pytanie które przejście wybrać. Socerga-Buzet ;czy Rupa 'ewentualnie Koper .Chodzi mi ostan dróg.Które lepsze .Dziękuję bardzo za odpowiedz.

Zdecydowanie Koper - jedziesz do samego końca autostradą (zakładam, że nie omijasz).

Od Koper masz dwa przejścia graniczne - Kastel - Dragonija, a obok Plovanija. W weekend na obu trzeba chwilę odstać, w tygodniu płynnie.

Ale w weekend to na każdym wjeździe do Chorwacji jest korek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 281
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone