Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.06.2014 22:59

Jackar napisał(a):
KrisM napisał(a):
Jackar napisał(a):Gdzie najlepiej kupić winietę na Słowenię?
Będę robił postój w Mikulovie. Tam się rozejrzeć za budkami z winietami czy szukać stacji paliw za Grazem?

winietę na Słowenię spokojnie kupisz również na granicy austriacko - słoweńskiej. jest tam duży parking a winietę albo możesz kupić w okolicznych punktach handlowych, albo w budkach gdzie kiedyś siedzieli pogranicznicy ;-)

Na granicy A-SLO planuję być około północy. Budki będą jeszcze otwarte?

Budki na granicy sa całodobowe - musisz się tylko ustawić na odpowiedni pas dla tych, którzy nie mają winiet - czyli prawy, oznaczony napisem "Buy vignette"

A ta stacja paliw, o której pisał Lednice, nie jest przy autostradzie i nie ma do niej zjazdu. Musiałbyś zostawić samochód na parkingu i podreptać trochę na dół.

Moim zdaniem bez sensu, skoro w budkach na granicy możesz kupić winietę bez wysiadania z auta.

Poza tym winietę słoweńską możesz też kupić prawie na każdej stacji benzynowej przy austriackiej A2.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2014 23:46

Raul73 napisał(a):
A ta stacja paliw, o której pisał Lednice, nie jest przy autostradzie i nie ma do niej zjazdu. Musiałbyś zostawić samochód na parkingu i podreptać trochę na dół.

Moim zdaniem bez sensu, skoro w budkach na granicy możesz kupić winietę bez wysiadania z auta.

Poza tym winietę słoweńską możesz też kupić prawie na każdej stacji benzynowej przy austriackiej A2.

Jest zjazd z autostrady do stacji benzynowej w Sentilj, nie rób tu paniki :!: :!: :!:
To jest stacja benzynowa przy autostradzie :!:
Budki są kawałek wcześniej.

Winietki sprawdzają kilka kilometrów dalej, na dawnych słoweńskich bramkach autostradowych

Ja też polecam kupić winietkę słoweńską w Austrii, między Graz a granicą jest zajazd autostradowy :D
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 21.06.2014 01:02

Lednice napisał(a):Ja też polecam kupić winietkę słoweńską w Austrii, między Graz a granicą jest zajazd autostradowy :D

Tak zrobię
Zajazdu nie kojarzę, ale pamiętam stację, chyba SHELL. Stacja i zajazd to jest to samo?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 08:33

Jackar napisał(a):
Lednice napisał(a):Ja też polecam kupić winietkę słoweńską w Austrii, między Graz a granicą jest zajazd autostradowy :D

Tak zrobię
Zajazdu nie kojarzę, ale pamiętam stację, chyba SHELL. Stacja i zajazd to jest to samo?

Tak, to jest stacja Shell. Zajazd (MOP) nazywa się Gralla i trudno go nie zauważyć, bo jest duży. I ostatni przed granicą.

Słoweńskie winiety na 100% możesz też kupić na MOP Guntramsdorf przy wyjeździe z Wiednia, a także na Loipersdorf, ok. 105 km za Wiedniem.
Ostatnio edytowano 21.06.2014 08:41 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 08:39

Lednice napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Jest zjazd z autostrady do stacji benzynowej w Sentilj, nie rób tu paniki :!: :!: :!:
To jest stacja benzynowa przy autostradzie :!:
Budki są kawałek wcześniej.

No faktycznie jest, ale gdzie? Dobre pół kilometra dalej. Tylko że na tym odcinku już obowiązuje winieta - a znając słoweńską policję, właśnie tam będą kontrolować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 09:03

Nie obowiązuje tam winieta, jest zjazd na stację benzynową i zjazd do miejscowości Sentilj :!:

Po to jest ten zjazd, żeby osoby, które nie chcą jechać autostradą, mogły skręcić na zwykłą drogę :!:

Powtarzam: sprawdzają winiety kilka kilometrów dalej, na dawnych bramkach :!:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 09:29

Tylko że zaraz za budkami, na tym małym parkingu, stoją radiowozy i policjanci z lornetkami, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo słono przybulą!

Poza tym znaki informujące o konieczności posiadania winiety są jeszcze przed zjazdem!

Winieta obowiązuje od samego początku autostrady - wszędzie w Słowenii. Wyjątkiem jest tylko wjazd z tunelu Karvanken.

Możesz sobie sprawdzić na stronie DARS.

Akurat w sprawie winiet słoweńskie służby celne i drogowe są wyjątkowo czułe i kontrolują właśnie w takich punktach, gdzie sięautostrady dopiero zaczynają, a nawet jeszcze wcześniej - na przykład na rondzie Pešnica.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 09:59

Nie masz racji co do Sentilj, napisałem, jak jest :roll:
dudek668
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek668 » 21.06.2014 10:08

Witam .Jade do Chorwacji pierwszy raz i mam pytanko.Czy jest możliwość kupienia w Polsce przy granicy z Czechami winiet na wszystkie trzy kraje tzn Czechy Austrię i Słowenię. Tak aby już podczas podróży nie przejmować się winietami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 10:22

W Cieszynie mają winietki, na nowym moście w Boguszowicach, na dawnym przejściu.
Ale strasznie przepłacasz 8)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 10:37

Lednice napisał(a):Nie masz racji co do Sentilj, napisałem, jak jest :roll:

Polecam stronę DARS, a także zwykłe Google Street View (tak, już są w Słowenii). :papa: :papa:
dudek668
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek668 » 21.06.2014 10:38

Lednice napisał(a):W Cieszynie mają winietki, na nowym moście w Boguszowicach, na dawnym przejściu.

Strasznie to mniej więcej ile ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.06.2014 10:47

dudek668 napisał(a):
Lednice napisał(a):W Cieszynie mają winietki, na nowym moście w Boguszowicach, na dawnym przejściu.

Strasznie to mniej więcej ile ?

Jakieś 30% spokojnie.

4 lata temu chciałem tam kupić słowacką winietę (cena nominalna 9,90 euro) - powinna kosztować w przeliczeniu ok. 42-43 zł, a kosztowała prawie 70! :roll: :roll:
sal969
Autostopowicz
Warszawa>Balatonfenyves> Plitvička Jezera

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal969 » 21.06.2014 11:14

Na początku lipca mam zamiar jechać do Bibinje z przystankiem w Plitvička Jezera oczywiście jak najkrótszą trasą nie koniecznie omijając autostrady bo na czasie też nam zależy .
Obecna trasa nad którą się zastanawiam to :Czechy>Słowacja >Węgry a dokładnie -
Warszawa>Piotrków Trybunalski>Częstochowa>Brno>Bratislava>Szekesfehervar-Balatonfenyves
Co o tym sądzicie? Wszystkie rady z doświadczenia mile widziane .Dziękuję
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2014 11:16

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):Nie masz racji co do Sentilj, napisałem, jak jest :roll:

Polecam stronę DARS, a także zwykłe Google Street View (tak, już są w Słowenii). :papa: :papa:

Ja tam byłem realnie :wink:

I wiem, gdzie sprawdzają winietki. I robią to drobiazgowo. To jest kilka kilometrów dalej, na dawnych bramkach. Oczywiście, jak jest pas na granicy dla aut bez winiety, to należy tam zjechać i kupić winietę od razu. Ale jak nikogo nie będzie w budkach, co jest mało realne, to kupuje się na stacji benzynowej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone