Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 22.07.2020 22:36

dids76
cały czas zastanawiam się czy jechać z Bytomia trasą przez skoczów, cieszyn, brtysława itd, czy wybrać jak mi radziłeś przez ostrawe, brno, bratysława itd, już nie chodzi o tę winiete na czechach tylko najbardziej czasowo jak wyjdzie lepiej, tu mogę lecieć autotradą cały czas z tym że więcej km a przez cieszyn mniej km ale znowu wolniej, fotoradary i droga gorsza.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2020 06:46

mflaku napisał(a):dids76
cały czas zastanawiam się czy jechać z Bytomia trasą przez skoczów, cieszyn, brtysława itd, czy wybrać jak mi radziłeś przez ostrawe, brno, bratysława itd, już nie chodzi o tę winiete na czechach tylko najbardziej czasowo jak wyjdzie lepiej, tu mogę lecieć autotradą cały czas z tym że więcej km a przez cieszyn mniej km ale znowu wolniej, fotoradary i droga gorsza.....

Śmignął bym A1 do Gorzyczek, dalej D1 na Brno i odbił na Bratysławę na D2. Czasowo jest najszybciej (pod warunkiem, że to nie poniedziałek rano lub piątek popołudniu w Czechach).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 07:34

mflaku napisał(a):dids76

Jeśli chodzi o odległość to praktycznie nie ma różnicy:
Przez Brno 395km https://goo.gl/maps/VpPEpTjz4QXLdiJ98
Przez Żylinę 389km https://goo.gl/maps/d1fPkpoKCPgojFzX6
Ja sam cały czas się zastanawiam bo jadę w piątek ok godz 13, ale z tego co sprawdzam to korki na czeskiej D1 raczej robią się w przeciwnym kierunku. Różnicy jest niecała godzina ale chyba jednak odpuszczę sobie Żylinę.
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 23.07.2020 07:48

Chyba też pojadę przez Brno dan znać jak dojadę jak zdroga.
Jescze jedno pytanie bo polecacie stare przejscie do tirów w Letenyei ale czy one w tygodniu nie będzie zawalone ?? są jakieś kamerki na tych przejścich ??
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 08:29

mflaku napisał(a):Chyba też pojadę przez Brno dan znać jak dojadę jak zdroga.
Jescze jedno pytanie bo polecacie stare przejscie do tirów w Letenyei ale czy one w tygodniu nie będzie zawalone ?? są jakieś kamerki na tych przejścich ??

Kiedy jedzie? Bo ja dopiero 14.08 więc może Ty wcześniej :wink:
mikell2323
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 23.07.2020 08:32

dids76 napisał(a):

z tego co czytałem to na to stare przejscie trzeba zjechac w prawo na znak dla Tirów...i na street view tez to widze
Na bank obsługiwane tam są osobówki ?
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 23.07.2020 08:48

mikell2323 napisał(a):
dids76 napisał(a):

z tego co czytałem to na to stare przejscie trzeba zjechac w prawo na znak dla Tirów...i na street view tez to widze

Na starym przejściu ruch samochodów osobowych jest dopuszczony od czerwca do końca września. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 08:53

mikell2323 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Nie jechałem tamtędy bo jeżdżę przez Lendavę, ale wiele osób jechało i nie ma z tym problemu.
Xirallic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xirallic » 23.07.2020 09:19

Mam pytanko co do trasy, wyjeżdżam w niedzielę w nocy z okolic Wadowic i zamierzam jechać przez Zwardoń - > Bratysława - > Letenye.
Jak obecnie wygląda sytuacja na autostradzie D1 w SK, występują jakieś roboty, utrudnienia?
A drugie pytanie, z tego co czytam, większość w HU jedzie drogą 86 w kierunku Letenye, natomiast ostatni raz (kilka lat temu) jadąc przez HU jechałem 81, który wariant polecacie pod względem radarów, jakości dróg i natężenia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2020 09:26

Podsumowujac trase, jade z centralnej Polski, wiec najlepiej i najtaniej bedzie jechac przez Czechy/Austrie/Słowenie. Słowenia darmową trasą która tutaj na forum była niejednokrotnie prezentowana. Winiety przysiadam i kupuję dzisiaj lub jutro, z tym, że austriacką winietę elektroniczną muszę nabyć jako podmiot gospodarczy, aby była ważna od razu.

Czy to prawda, że jak tankować to w Austrii i Słoweni? Zjechać lekko gdzieś z autostrady w bok i wtedy za litr PB95 jest poniżej 5 PLN. Według rankingu cen, w Chorwacji paliwo za litr minimum 5,50.

Czy bez problemu można płacić kartą na wszelkich bramkach w CRO (karta Revolut) i czy tak samo na kazdej stacji benzynowej mozna placic karta?
tomski10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomski10 » 23.07.2020 09:34

Witam. Jadę pierwszy raz do Chorwacji, więc mam pytanie do osób, które mogą podpowiedzieć jaką trasę najlepiej wybrać, wyjeżdżając w poniedziałek z okolic Opola wcześnie rano. Dziękuję i pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 10:36

tomski10 napisał(a):Witam. Jadę pierwszy raz do Chorwacji, więc mam pytanie do osób, które mogą podpowiedzieć jaką trasę najlepiej wybrać, wyjeżdżając w poniedziałek z okolic Opola wcześnie rano. Dziękuję i pozdrawiam.

Najłatwiejsza trasa z Opola to A4-A1-Ostrwa-Brno- Wiedeń-Graz- Maribor-Zagrzeb i dalej na południe. Nie jest najtańsza, ale według mnie najprostsza i najszybsza. :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 10:52

aga69 napisał(a):Podsumowujac trase, jade z centralnej Polski, wiec najlepiej i najtaniej bedzie jechac przez Czechy/Austrie/Słowenie. Słowenia darmową trasą która tutaj na forum była niejednokrotnie prezentowana. Winiety przysiadam i kupuję dzisiaj lub jutro, z tym, że austriacką winietę elektroniczną muszę nabyć jako podmiot gospodarczy, aby była ważna od razu.
Najlepiej to kwestia względna, co kto lubi tymbardziej że objazd autostrady w Słowenii już nie jest taki prosty. Czy najtaniej? Jeżeli jedziesz na minimum 10 dni to winiety na Słowację i Węgry wychodzą taniej niż na Czechy i Austrię :wink:
aga69 napisał(a):Czy to prawda, że jak tankować to w Austrii i Słoweni? Zjechać lekko gdzieś z autostrady w bok i wtedy za litr PB95 jest poniżej 5 PLN. Według rankingu cen, w Chorwacji paliwo za litr minimum 5,50.
Tak paliwo w Austrii i Słowenii jest sporo tańsze niż w Chorwacji. W Austrii trzeba jednak zjechać z autostrady.

aga69 napisał(a):Czy bez problemu można płacić kartą na wszelkich bramkach w CRO (karta Revolut) i czy tak samo na kazdej stacji benzynowej mozna placic karta?

bez problemu tam też jest cywilizacja :wink:
tomski10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomski10 » 23.07.2020 11:06

dids76 napisał(a):
tomski10 napisał(a):Witam. Jadę pierwszy raz do Chorwacji, więc mam pytanie do osób, które mogą podpowiedzieć jaką trasę najlepiej wybrać, wyjeżdżając w poniedziałek z okolic Opola wcześnie rano. Dziękuję i pozdrawiam.

Najłatwiejsza trasa z Opola to A4-A1-Ostrwa-Brno- Wiedeń-Graz- Maribor-Zagrzeb i dalej na południe. Nie jest najtańsza, ale według mnie najprostsza i najszybsza. :papa:

Google jeszcze pokazuje alternatywę A4-A1-Ostrawa-Brno-Bratysława-Zagrzeb
Wyjazd na 8dni, jeżeli chodzi o temat winiet.

Czy na tą trasę też spokojnie można się decydować ?
Czasowo niby na google podobnie. Czy ta trasa jest dużo tańsza, bo nie wiem, czy mi się chce kombinować dla 50-100zł.
Dzięki!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2020 11:25

tomski10 napisał(a):
dids76 napisał(a):

Google jeszcze pokazuje alternatywę A4-A1-Ostrawa-Brno-Bratysława-Zagrzeb
Wyjazd na 8dni, jeżeli chodzi o temat winiet.

Czy na tą trasę też spokojnie można się decydować ?
Czasowo niby na google podobnie. Czy ta trasa jest dużo tańsza, bo nie wiem, czy mi się chce kombinować dla 50-100zł.
Dzięki!

Cenowo podobnie jeżeli się wyrobisz w 7 dniach, bo reszta ma 10-cio dniowe. Zamiast 9,4 euro za Austriacką kupujesz Słowacką za 10 euro i zamiast 15 euro (lub 30 euro jak powyżej 7 dni) kupujesz węgierską za 3500Huf (ok 46zł).
Zależy gdzie spod Opola jedziesz bo masz jeszcze możliwość DK45 na Racibórz i Chałupki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 279
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone