Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2020 09:16

tentypmich napisał(a):Hej, jak wygląda aktualnie przejazd ? Są jakieś ogarniczenia/kontrole?
Gdzie/ Którędy? Z jakiego województwa jesteś? :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.06.2020 09:39

tentypmich napisał(a):
dids76 napisał(a):
tentypmich napisał(a):Hej, jak wygląda aktualnie przejazd ? Są jakieś ogarniczenia/kontrole?

Małopolska, sami nie wiemy gdzie dokładnie jechać, myślimy o Istria - to pierwszy wyjazd na chorwacje jedziemy 2+2.

Które miejsce polecasz ?

Z Małopolski możesz bez ograniczeń jechać przez Słowację, Węgry, Czechy, Austrię i Słowenię - tutaj tylko tranzyt maks 12 godzin.
Trasę wyznacz sobie przez Google Maps i nie powinno być żadnego problemu.
Na Istrii nigdy nie byłem więc nic nie mogę polecić :papa:
tentypmich
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tentypmich » 26.06.2020 10:12

dids76 napisał(a):
tentypmich napisał(a):
dids76 napisał(a):

Małopolska, sami nie wiemy gdzie dokładnie jechać, myślimy o Istria - to pierwszy wyjazd na chorwacje jedziemy 2+2.

Które miejsce polecasz ?

Z Małopolski możesz bez ograniczeń jechać przez Słowację, Węgry, Czechy, Austrię i Słowenię - tutaj tylko tranzyt maks 12 godzin.

O co chodzi z tym tranzytem 12 godzin, tyle jest oczekiwania na granicy w Słowenii?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2020 10:26

tentypmich napisał(a):O co chodzi z tym tranzytem 12 godzin, tyle jest oczekiwania na granicy w Słowenii?

Masz 12h na przejechanie Słowenii.
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 26.06.2020 11:12

Masz 12h na przejechanie Słowenii.[/quote]

A kto to weryfikuje i kiedy?
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 26.06.2020 11:13

No dobra nikt nie weryfikuje. Zostań w Słowenii dluzej
Rekin 11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rekin 11 » 26.06.2020 14:29

Witam wszystkich. Jestem ze Śląska. Chorwacja 4ry Razy Marina,Jesienica, Podgora X2 i początek września (jak będzie Ok) również Podgora. Ostatnim razem spróbowałem jechać przez Słowację i Węgry. Trasa Śląsk- Cieszyn- Bratysława- i tu się zaczyna ,, ściołem,, chyba jak większość autostradę prowadzącą w stronę Budapesztu i to był BŁĄD ! Trzy sarny miałbym na masce nie wspominając o przebiegających lisach. Jechałem w nocy ,ale nawet dzieci , które zawsze śpią z tyłu miały oczy jak pinpongi po pierwszym hamowaniu (sarna) ,ale jakoś się udało. Teraz jak powiedziałem w domu ,, jedziemy do Chorwacji,, jeeee super , zaraz pada pytanie ,,ale nie tamtędy co ostatnio?! Więc ja zapytam Was kochani: Czy droga dalsza na Budapeszt i koło Balatonu jest potencjalne bezpieczniejsza??? I czy cały czas autostradowa?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2020 14:35

Rekin 11 napisał(a): Czy droga dalsza na Budapeszt i koło Balatonu jest potencjalne bezpieczniejsza??? I czy cały czas autostradowa?

Od Budapesztu do granicy Letenye/Gorican cały czas autostrada od kilku lat.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 26.06.2020 14:38

Rekin 11 napisał(a): Ostatnim razem spróbowałem jechać przez Słowację i Węgry. Trasa Śląsk- Cieszyn- Bratysława- i tu się zaczyna ,, ściołem,, chyba jak większość autostradę prowadzącą w stronę Budapesztu i to był BŁĄD ! Trzy sarny miałbym na masce nie wspominając o przebiegających lisach.

Możesz bardziej sprecyzować jaką drogą jechałeś od Bratysławy i w którym miejscu były te sarny.
Droga przez Budapeszt na pewno jest dłuższa ale praktycznie od Żyliny do samej granicy masz autostradę.
Ja jeżdżę przez Węgry M-86 i nie narzekam .
Pozdrawiam :) :papa:
Rekin 11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rekin 11 » 26.06.2020 16:57

Nie pamiętam już dokładnie,ale myślę że droga 84,8,74.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 26.06.2020 16:58

Jak się boisz zwierzaków na 86 to jedź zygzakiem. Żylina -> Bratysława -> Budapeszt -> Zagrzeb, cały czas autostrady...
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 26.06.2020 17:50

Co wy z tym zwierzakami ?, tam jakiś park jest czy co ?. Będę tą drogą za chwilę jechał i gdzie ich najbardziej się obawiać ?.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.06.2020 17:58

tentypmich napisał(a):
dids76 napisał(a):
tentypmich napisał(a):
dids76 napisał(a):

Które miejsce polecasz ?

O co chodzi z tym tranzytem 12 godzin, tyle jest oczekiwania na granicy w Słowenii?

jak-dojechac-do-chorwacji-po-otwarciu-granic-sezon-2020-t55858.html
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.06.2020 18:18

yzedef napisał(a):Co wy z tym zwierzakami ?, tam jakiś park jest czy co ?. Będę tą drogą za chwilę jechał i gdzie ich najbardziej się obawiać ?.

W lesie (przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać) :wink:
Jechałem tamtędy wiele razy i nigdy nawet zająca nie widziałem.
Co nie znaczy, że zwierząt nie ma.
Są.
Jak wszędzie indziej.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 26.06.2020 18:33

anakin napisał(a):
yzedef napisał(a):Co wy z tym zwierzakami ?, tam jakiś park jest czy co ?. Będę tą drogą za chwilę jechał i gdzie ich najbardziej się obawiać ?.

W lesie (przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać) :wink:
Jechałem tamtędy wiele razy i nigdy nawet zająca nie widziałem.
Co nie znaczy, że zwierząt nie ma.
Są.
Jak wszędzie indziej.

Jedziesz nocą, a spora część zwierzaków prowadzi taki tryb życia, więc można je spotkać. Wystarczy zdawać sobie z tego faktu sprawę i nie przeginać z prędkością. Kiedyś zrobiłem 3500km. i nic, a sarnę trafiłem na skrócie od Cieszyna do Żor. Raptem 50km. od domu :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 268
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone