Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 22.06.2020 12:43

maniieek napisał(a):Jestem juz w Chorwacji ;)

startowalem z okolic Wschowy a nastepnie kierowalem sie na Wrocław,Boboszow,Brno,Bratysława,Nagykanizsa,Zagrzeb,Zagvozd,Tucepi.
(...)

Dlaczego wybrałeś tę trasę, a nie przez Austrię i Słowenię? Pytam z ciekawości - ja jadę z Poznania, i jakoś do tej pory mi nie przyszedł pomysł, żeby właśnie tak jechać?
Czy może winiety są tańsze? Choć chyba nie - bo musiałeś kupić na Czechy, Słowację i Węgry, prawda?
evitek83
Autostopowicz
Re: Czechy- Gorzyczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) evitek83 » 22.06.2020 12:55

Usek82 napisał(a):
evitek83 napisał(a):Cześć,
w najbliższy weekend wybieramy się na Riwierę Makarska, startujemy z Wawy, zawsze jeździliśmy przez Czechy.
Moje pytanie- kto przejeżdżał w ostatnich dniach przez przejście w Gorzyczkach- proszę napiszcie czy można przejechać przez granicę, czy zawracają, ewentualnie jak długo trzeba czekać, bądź jakie dokumenty są wymagane. Wszelkie, najbardziej aktualne info mile widziane :)
P.S. Myślę,że taki wątek przyda się wielu osobom planującym wyjazd do CRO, ponieważ info. w necie są bardzo rozbieżna.

Będę wdzięczna za wszystkie wpisy osób które jechały przez Czechy.
Pozdrawiam.
Ewa.

Cześć. Na granicy sprawdzani są mieszkańcy Śląska wpuszczają tylko tych którzy mają wyniki testów bądź zaświadczenia o pracy na terenie Czech. Reszta wjeżdża bez problemu

Czyli rozumiem, że kontrolują każde auto, czy tylko wyrywkowo? Jest kolejka?
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 22.06.2020 12:58

W jaki sposób weryfikują czy ktoś jest mieszkańcem Śląska czy nie?
Zatrzymują jedynie samochody na śląskich blachach?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 22.06.2020 13:05

W Gorzyczkach jest zwężka do jednego pasa i są zatrzymawane wszystkie samochody , kontrolowane są dokumenty osób jadących samochodem pod względem miejsca zamieszkania . Calość trwa ok 3min
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2020 13:51

Ale bardziej mnie interesuje czy w Czechach też sprawdzają ?
W końcu Ślązak może jechać z innymi blachami, przekraczać granicę w opolskim czy dolnośląskim...
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 22.06.2020 14:19

Rafi70 napisał(a):W Gorzyczkach jest zwężka do jednego pasa i są zatrzymawane wszystkie samochody , kontrolowane są dokumenty osób jadących samochodem pod względem miejsca zamieszkania . Calość trwa ok 3min

OK, a jeśli w dokumentach nie widnieje miejsce zamieszkania?
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 22.06.2020 14:26

Konradk napisał(a):
Rafi70 napisał(a):W Gorzyczkach jest zwężka do jednego pasa i są zatrzymawane wszystkie samochody , kontrolowane są dokumenty osób jadących samochodem pod względem miejsca zamieszkania . Calość trwa ok 3min

OK, a jeśli w dokumentach nie widnieje miejsce zamieszkania?

To musisz mieć taki dokument ze sobą, w którym jest adres zamieszkania bo to Ty masz im udowodnić gdzie mieszkasz a oni mogą to zaakceptować albo nie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2020 14:52

kaeres napisał(a):Ale bardziej mnie interesuje czy w Czechach też sprawdzają ?
W końcu Ślązak może jechać z innymi blachami, przekraczać granicę w opolskim czy dolnośląskim...

Wyczytałem gdzieś, że jak złapią Hanysa w Czechach, to niezależnie od tego którędy wjechał, zostanie ukarany za złamanie ich rozporządzenia dotyczącego przekraczania granic z terenów zaznaczonych na Semaforze na czerwono. Kara administracyjna może wynieść nawet JEDEN MILION Kč. Wyrywkowe kontrole zostały (nie tylko w okolicy przejścia).
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 22.06.2020 17:42

Jaka stacja najbliżej Cro jest w Węgrzech otwarta całą dobę?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2020 17:53

Dracro napisał(a):Jaka stacja najbliżej Cro jest w Węgrzech otwarta całą dobę?

Tutaj możesz sobie sprawdzić https://holtankoljak.hu/uzemanyagok#a=m ... 4&range=20
maniieek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniieek » 22.06.2020 19:01

marciajn napisał(a):
maniieek napisał(a):Jestem juz w Chorwacji ;)

startowalem z okolic Wschowy a nastepnie kierowalem sie na Wrocław,Boboszow,Brno,Bratysława,Nagykanizsa,Zagrzeb,Zagvozd,Tucepi.
(...)

Dlaczego wybrałeś tę trasę, a nie przez Austrię i Słowenię? Pytam z ciekawości - ja jadę z Poznania, i jakoś do tej pory mi nie przyszedł pomysł, żeby właśnie tak jechać?
Czy może winiety są tańsze? Choć chyba nie - bo musiałeś kupić na Czechy, Słowację i Węgry, prawda?

czesc,
czesto jezdzilem wczesniej przez Austrie i Slowenie, ale skusilem sie 2 lata temu przez Wegry.
od tamtej pory nie ma dla mnie lepszej trasy nad riwiere makaraska i miejscowosci polozone dalej, Gradac itp.
trase znosze zdecydowanie lepiej niz przez Austrie, tam za Wiedniem jest "cos" ze musisz sie zatrzymac i "zaklimatyzowac" zeby jechac dalej. nie wspomne o korkach. no i oczywiscie ta trasa jest wybierana prawie przez "wszystkich", widac to po natezeniu.
dzisiaj w nocy "naszych" widzialem tylko do Brna. pozniej wsio polecialo na Wieden.

trase pokonuje na strzalke, jade na noc.

co do winiet, to kupuje przez internet na Wegry i Slowacje.
Czechy jak na razie do tej pory wykupuje na 1 stacji przed autostrada. ale od 2021 bedzie mozna juz elektronicznie wykupic. duza wygoda i oszczednosc czasu.
pozdrawiam
maniieek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniieek » 22.06.2020 19:10

ja tankuje na Shell'u

https://www.google.com/maps/place/Shell ... 16.8647989

cena za On za litr 4,66pln
z 22/06/2020 w przeliczeniu na zlotowki po zaplacie karta Revolut

mozna tankowac jeszcze w miejscowosci Nagykanizsa ale trza zjecha z trasy. kolo 20 minut zajmuje operacja z tankowaniem ;)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 22.06.2020 19:46

Zależy którą trasą przez Węgry pojedziesz a ja tankowałem tu -

https://www.google.com/maps/place/Mol+T ... d16.546789

https://www.google.com/maps/place/MOL/@ ... !4d16.4643
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 23.06.2020 00:04

maniieek napisał(a):czesc,
czesto jezdzilem wczesniej przez Austrie i Slowenie, ale skusilem sie 2 lata temu przez Wegry.
od tamtej pory nie ma dla mnie lepszej trasy nad riwiere makaraska i miejscowosci polozone dalej, Gradac itp. (...)
trase znosze zdecydowanie lepiej niz przez Austrie, tam za Wiedniem jest "cos" ze musisz sie zatrzymac i "zaklimatyzo
pozdrawiam

dzięki za odp!
Kusi mnie, żeby spróbować jakiejś odmiany... :hut: :oczko_usmiech:
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 23.06.2020 05:47

Ktoś coś wie co z tą drogą 44 po przejeździe przez Boboszów jest nie Tak? Coś tam się dzieje, bo kolega kilka postów wyżej pisał o jakichś problemach z przejazdem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 263
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone