napisał(a) maniieek » 22.06.2020 19:01
marciajn napisał(a):maniieek napisał(a):Jestem juz w Chorwacji
startowalem z okolic Wschowy a nastepnie kierowalem sie na Wrocław,Boboszow,Brno,Bratysława,Nagykanizsa,Zagrzeb,Zagvozd,Tucepi.
(...)
Dlaczego wybrałeś tę trasę, a nie przez Austrię i Słowenię? Pytam z ciekawości - ja jadę z Poznania, i jakoś do tej pory mi nie przyszedł pomysł, żeby właśnie tak jechać?
Czy może winiety są tańsze? Choć chyba nie - bo musiałeś kupić na Czechy, Słowację i Węgry, prawda?
czesc,
czesto jezdzilem wczesniej przez Austrie i Slowenie, ale skusilem sie 2 lata temu przez Wegry.
od tamtej pory nie ma dla mnie lepszej trasy nad riwiere makaraska i miejscowosci polozone dalej, Gradac itp.
trase znosze zdecydowanie lepiej niz przez Austrie, tam za Wiedniem jest "cos" ze musisz sie zatrzymac i "zaklimatyzowac" zeby jechac dalej. nie wspomne o korkach. no i oczywiscie ta trasa jest wybierana prawie przez "wszystkich", widac to po natezeniu.
dzisiaj w nocy "naszych" widzialem tylko do Brna. pozniej wsio polecialo na Wieden.
trase pokonuje na strzalke, jade na noc.
co do winiet, to kupuje przez internet na Wegry i Slowacje.
Czechy jak na razie do tej pory wykupuje na 1 stacji przed autostrada. ale od 2021 bedzie mozna juz elektronicznie wykupic. duza wygoda i oszczednosc czasu.
pozdrawiam