Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2020 09:58

Sarkastycznie pytałem dlaczego miałyby być zamknięte, a przecież są.
Teoretycznie powinny być otwarte.
Tak samo mogło być z Breclav, Skąd masz informacje, że jest otwarty na 100 % ?
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 22.06.2020 10:20

Witajcie,
Czy ktoś z forumowiczów, miał okazję niedawno przekraczać granicę z Czechami w Zawidowie? Interesuje mnie (oczywiście w kontekście wyjazdu do CRO za kilkanaście dni), czy nadal utrzymane są obostrzenia w postaci sprecyzowanych godzin otwarcia przejścia tj. Zawidów – Habartice: 4:00 – 8:00, 12:00 – 16:00, 20:00 – 24:00.
Będę wdzięczny za możliwie najświeższą informację :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2020 10:28

String napisał(a):Witajcie,
Czy ktoś z forumowiczów, miał okazję niedawno przekraczać granicę z Czechami w Zawidowie? Interesuje mnie (oczywiście w kontekście wyjazdu do CRO za kilkanaście dni), czy nadal utrzymane są obostrzenia w postaci sprecyzowanych godzin otwarcia przejścia tj. Zawidów – Habartice: 4:00 – 8:00, 12:00 – 16:00, 20:00 – 24:00.
Będę wdzięczny za możliwie najświeższą informację :)

Nie, jeśli chodzi o granicę z Czechami to jeżeli nie jesteś mieszkańcem woj. Śląskiego to wszystko wróciło do stanu sprzed pandemii.
Wkleję odpowiedź jaką otrzymałem z ŚOSG w Raciborzu odnośnie granicy z Republiką Czeską:

dids76 napisał(a):Wczoraj pisałem do ŚOSG w Raciborzu odnośnie godzin otwarcia przejść granicznych - bo pojawiały się tutaj dziwne informacje na temat godzi otwarcia przejścia Piertowice/Krnov. Dzisiaj otrzymałem odpowiedź:
"Szanowny Panie,

uprzejmie informuję, że z dniem 13.06.2020r. została zakończona przez Stronę polską kontrola graniczna na kierunku wjazdowy do RP. W związku z powyższym nie ma wyznaczonych miejsc do przekraczania granicy państwowej.

Z poważaniem
z up. NACZELNIKA
Wydziału Granicznego

Kierownik
Sekcji Koordynacji Współpracy
Wydziału Granicznego
mjr SG Barbara Chaber
"
Tak że jeśli chodzi o stronę Polską to granice można przekraczać wszędzie i o każdej porze tak jak to było przed pandemią :papa:
String
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) String » 22.06.2020 10:33

Dzięki za szybkie info :) Mnie śląski problem nie dotyczy, gdyż jestem mieszkańcem Zielonej Góry :)
Raz jeszcze dziękuję za rozwianie wątpliwości. :)
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 22.06.2020 11:05

Będę jechał w nocy 5/6.07 w kierunku Chorwacji. Wyjazd ok. 20 z okolicy Ustronia. Zawsze jeździłem CZ-A-SLO, a teraz kusi mnie trasa przez Słowację i Węgry. Wyjazd z niedzieli na poniedziałek i raczej nie spodziewam się korków ani na jednej ani na drugiej trasie.
Mam kilka pytań.
1. Jak wygląda przejazd przez nieautostradowe odcinki na Węgrzech w nocy? Chodzi mi przede wszystkim o bezpieczeństwo i ryzyko niemiłego spotkania z leśną zwierzyną.
2. Jak wygląda tankowanie na Węgrzech w nocy? 10 lat temu jechałem w nocy przez Węgry i niestety sporym problemem były stacje benzynowe pozamykane po 23. Czy coś się w tej kwestii zmieniło?
3. Czy z Ustronia lepiej kierować się na Żlinę przez Cieszyn czy jechać na Żywiec i Zwadroń?
4. Czy ogólnie polecalibyście trasę przez Węgry i Słowację w nocy czy lepiej po staremu CZ-A-SLO? Rozumiem, że trasa przez Węgry ma taką przewagę, że nie jest ona zakorkowana, ale co przy założeniu, że obie te trasy przebiegałyby bez korków?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 22.06.2020 11:19

kaeres napisał(a):Sarkastycznie pytałem dlaczego miałyby być zamknięte, a przecież są.
Teoretycznie powinny być otwarte.
Tak samo mogło być z Breclav, Skąd masz informacje, że jest otwarty na 100 % ?

Bo we wtorek przejeżdżałem .....jestem obecnie w Cro
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2020 11:22

Konradk napisał(a):Będę jechał w nocy 5/6.07 w kierunku Chorwacji. Wyjazd ok. 20 z okolicy Ustronia. Zawsze jeździłem CZ-A-SLO, a teraz kusi mnie trasa przez Słowację i Węgry. Wyjazd z niedzieli na poniedziałek i raczej nie spodziewam się korków ani na jednej ani na drugiej trasie.
Mam kilka pytań.
1. Jak wygląda przejazd przez nieautostradowe odcinki na Węgrzech w nocy? Chodzi mi przede wszystkim o bezpieczeństwo i ryzyko niemiłego spotkania z leśną zwierzyną.
2. Jak wygląda tankowanie na Węgrzech w nocy? 10 lat temu jechałem w nocy przez Węgry i niestety sporym problemem były stacje benzynowe pozamykane po 23. Czy coś się w tej kwestii zmieniło?
3. Czy z Ustronia lepiej kierować się na Żlinę przez Cieszyn czy jechać na Żywiec i Zwadroń?
4. Czy ogólnie polecalibyście trasę przez Węgry i Słowację w nocy czy lepiej po staremu CZ-A-SLO? Rozumiem, że trasa przez Węgry ma taką przewagę, że nie jest ona zakorkowana, ale co przy założeniu, że obie te trasy przebiegałyby bez korków?

Jeżeli jesteś mieszkańcem Ustronia to jak na razie pkt 3 i 4 Cię nie dotyczą, bo jako mieszkaniec woj. Śląskiego nie możesz do Czech wjechać :wink:
Nie wiem gdzie chcesz na Węgrzech tankować ale tu masz linka do mapki gdzie są podane ceny a jak klikniesz na daną stację to są podane też godziny otwarcia https://holtankoljak.hu/uzemanyagok#a=m ... 4&range=20
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 22.06.2020 11:24

Nie jestem mieszkańcem Ustronia, mam tam nocleg tranzytowy ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2020 11:28

Konradk napisał(a):Nie jestem mieszkańcem Ustronia, mam tam nocleg tranzytowy ;)

No jeżeli tak to Przez Leszna Górna do Trzyńca, po co wracać się do Cieszyna :papa:
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 22.06.2020 11:37

A jak ta droga z Ustronia do Trzyńca? GM street view pokazuje mi, że jest dość wąska i kręta, a nie chciałbym żeby mi 2 latek na początku trasy pawia puścił. Dokładnie startuję z Brennej. Przez Cieszyn pokazuje mi taki sam czas, 11 km dalej.
maniieek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniieek » 22.06.2020 11:39

Jestem juz w Chorwacji ;)

startowalem z okolic Wschowy a nastepnie kierowalem sie na Wrocław,Boboszow,Brno,Bratysława,Nagykanizsa,Zagrzeb,Zagvozd,Tucepi.

zadnych kontroli w Czechach oraz Słowacji.
Granica wegiersko-chorwacka to okazanie dowodow ze strony wegierskiej, ze strony chorwackiej skanowanie dowodow i automatyczny odczyt z systemu wypelnionego wczesniej formularza croatia entry.

Jesli chodzi o autostrady ruch plynny bez zadnego obciazenia, sama przyjemnosc. jesli chodzi o "naszych" to znikoma ilosc widoczna jeszcze w Brnie w przewadze ze Śląska, prawie wszyscy jechali na Austrie. Wegry spokoj, nasi to tylko na tirach ;)

opoznilem wyjazd o 1 dzien z tytulu deszczu ktory padal z soboty na niedziele we wszystkich krajach.

wyjazd z niedzieli na poniedzialek. 21.06/22.06
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2020 11:45

Konradk napisał(a):A jak ta droga z Ustronia do Trzyńca? GM street view pokazuje mi, że jest dość wąska i kręta, a nie chciałbym żeby mi 2 latek na początku trasy pawia puścił. Dokładnie startuję z Brennej. Przez Cieszyn pokazuje mi taki sam czas, 11 km dalej.
No To jak z Brennej to wróć się na S52 i wal na Cieszyn :oczko_usmiech:
Toman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toman » 22.06.2020 11:46

Mam nadzieję że nie zdubluje mi postu bo za piereszym razem coś się wysypało.

Ale do sedna. Dla wszystkich jadących na Słowację lub Czechy przez Dk-1 w Czechowicach-Dziedzicach(śląsk).
W dniach 26.06 piątek godzina 20:00 - 29.06 poniedziałek godzina 6:00 planowane jest zamknięcie drogi i objazdy przez miasto.
Usek82
Turysta
Re: Czechy- Gorzyczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Usek82 » 22.06.2020 12:35

evitek83 napisał(a):Cześć,
w najbliższy weekend wybieramy się na Riwierę Makarska, startujemy z Wawy, zawsze jeździliśmy przez Czechy.
Moje pytanie- kto przejeżdżał w ostatnich dniach przez przejście w Gorzyczkach- proszę napiszcie czy można przejechać przez granicę, czy zawracają, ewentualnie jak długo trzeba czekać, bądź jakie dokumenty są wymagane. Wszelkie, najbardziej aktualne info mile widziane :)
P.S. Myślę,że taki wątek przyda się wielu osobom planującym wyjazd do CRO, ponieważ info. w necie są bardzo rozbieżna.

Będę wdzięczna za wszystkie wpisy osób które jechały przez Czechy.
Pozdrawiam.
Ewa.

Cześć. Na granicy sprawdzani są mieszkańcy Śląska wpuszczają tylko tych którzy mają wyniki testów bądź zaświadczenia o pracy na terenie Czech. Reszta wjeżdża bez problemu
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2020 12:41

Sprawdzane są jedynie granice na Śląsku ?
Bo jeżeli dobrze odczytuję posty niektórych, którzy mówią, że lecą np. przez Boboszów to nie ma kontroli.
Rozumiem, że gdzieś indziej można przekroczyć granicę PL-CZ ale można się liczyć z kontrolą policji czeskiej i jeżeli wówczas się nie udowodni, że nie jest się ze Śląska to grozi mega mandat ( milion koron jeżeli dobrze kojarzę) ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 262
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone