Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2014 20:09

te kiero napisał(a):mapka pokazuje, że cała jest płatna od samej granicy, ale może ktoś jechał ostatnio i ma bieżące info...

+ ta mapka

Tak widziałem, ale logiczne byłoby , że do pierwszego zjazdu jest bezpłatnie.
Może ktoś wie.
Pozdrawiam.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 15.06.2014 20:29

Zobacz na street view :
https://www.google.pl/maps/@48.683983,1 ... !2e0?hl=pl

wygląda na to że 1,5 km za granicą jest już płatna
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2014 21:33

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Zobacz na street view :
https://www.google.pl/maps/@48.683983,1 ... !2e0?hl=pl

wygląda na to że 1,5 km za granicą jest już płatna

A to ci łobuzy. Trzeba będzie chyba zrezygnować z tego wariantu i jechać przez Komarno.
A'propos czy znacie jakąś dobrą restaurację w okolicach Komarom - autostrada M1 na Węgrzech?

Pozdrawiam. Krzyś
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 21:46

z powodu braku płacenia 10 euro za winietkę będziesz zmieniał trasę :?: :roll:
I jechał dłużej, mniej wygodnie, paląc średnio więcej benzyny na setkę 8)

Co to za dziwna trasa przez Czechy i Bratysławę
lub alternatywnie przez Komarno :?:

Jak zależy nam na czasie, to szukamy drogi szybkiej.
Węgierska 86 to dobra alternatywa dla Austrii, jak ktoś chce uniknąć korków w Macelj i nie chce mu się jechać w Słowenii objazdem.

Ale alternatywa wobec Austrii w postaci trasy drogami krajowymi w Słowacji to jakieś nieporozumienie :roll:

W Komarnie, po węgierskiej stronie, zaraz za mostem granicznym jest dobra restauracja :D

Komarno jest jak Cieszyn, nie zmieściło się w jednym państwie :wink:
Zresztą część słowacka jest węgierska, tak samo jak węgierska :wink: :wink: :wink:
( Węgrzy dominują w obu częściach Komarna :!: )
Ostatnio edytowano 15.06.2014 22:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 15.06.2014 21:54

Polecam kupić winietkę na Słowację - oszczędność czasu bezcenna.
mario1969
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1969 » 15.06.2014 22:08

wojteo_CK napisał(a):
Raul73 napisał(a):
To ja dla odmiany napiszę na temat :D :D

Jeśli zależy ci na jak najlepszej jakości dróg, to najlepiej będzie jechać trasą nr 1, ale nie skęcać w Trnavie, tylko jechać autostradą do końca - przez Bratysławę i przejście w Rajce. Trasa przez Komarno nie jest zła (w ubiegłym roku tak jechałem), ale sporo terenów zabudowanych.

Za to skrót na Węgrzech trasą nr 81 jak najbardziej wskazany.

Generalnie obie trasy przez Węgry to bardzo dobry wybór! :D

Dzięki za opinię :)

Czy taka trasa będzie OK? Zmieniłem wg Twoich wskazówek.

https://maps.google.pl/maps?saddr=Sukow ... ,5&t=m&z=8

Możesz tez jechać 82 od zjazdu w Gyor do wjazdu na M7to około 1h.10m-1h.20m-bardzo dobra nawierzchnia drogi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 22:47

według informacji na portalu dopravni.info.cz remont autostrady w Brnie ma się skończyć po 20 czerwca.
Życie pokaże, czy to prawda, czy ściema :roll:
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 16.06.2014 07:15

Lednice napisał(a):z powodu braku płacenia 10 euro za winietkę będziesz zmieniał trasę :?: :roll:
I jechał dłużej, mniej wygodnie, paląc średnio więcej benzyny na setkę 8)

Co to za dziwna trasa przez Czechy i Bratysławę
lub alternatywnie przez Komarno :?:

Jak zależy nam na czasie, to szukamy drogi szybkiej.
Węgierska 86 to dobra alternatywa dla Austrii, jak ktoś chce uniknąć korków w Macelj i nie chce mu się jechać w Słowenii objazdem.

Ale alternatywa wobec Austrii w postaci trasy drogami krajowymi w Słowacji to jakieś nieporozumienie :roll:

W Komarnie, po węgierskiej stronie, zaraz za mostem granicznym jest dobra restauracja :D

Komarno jest jak Cieszyn, nie zmieściło się w jednym państwie :wink:
Zresztą część słowacka jest węgierska, tak samo jak węgierska :wink: :wink: :wink:
( Węgrzy dominują w obu częściach Komarna :!: )

Tak, tylko ja w tym roku jadę do Grecji przez Serbię i Macedonię.
Jadąc przez Komarno jadę po krótszym ramieniu trójkąta, nie opłaca mi się jechać do Bratysławy. Natomiast opcja z Czechami, była koncepcją alternatywną - cały czas autostrada. Trasa dłuższa o ok 100 km, ale wg google maps czasowo krótsza o ok 40 min.
Dzięki za namiar na restaurację.
Pozdrawiam Krzyś
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2014 15:53

UWAGA !

5 lipca tego roku, w sobotę

NIE jechać przez Poysdorf :!:

W mieście jest organizowana wielka impreza kolarska dla amatorów i będą ogromne problemy z przejazdem :!:
http://www.meinbezirk.at/mistelbach/chr ... 19605.html

Od 8 do 20 będzie zamknięty ruch ciężki przez Poysdorf ( zapewne chodzi o ciężarówki i autobusy ).
Będą wyznaczone objazdy przez sąsiednie gminy.

Od 14 będzie całkowite zamknięcie drogi przez Poysdorf :!: I będą wspomniane wyżej objazdy przez sąsiednie gminy.

Rok temu było to samo, też impreza kolarska w Poysdorf.
Mieliśmy to wątpliwe szczęście, że wpakowaliśmy się po południu w te objazdy przez sąsiednie gminy.
Efektem była strata 1,5 godziny w korkach, bo objazdy były bardzo wąskimi drogami i policjanci musieli regulować ruch ręcznie. Był w kilku miejscach ruch wahadłowy.
1,5 godziny zajęło na przejechanie odcinka:
Herrnbaumgarten-Ketzelsdord-Erdberg

Trasa objazdu w kierunku na Wiedeń :
http://tiny.pl/q8cmm

A i tak mieliśmy trochę szczęścia, bo w radiu mówili, że niektóre auta stały w korku 3 godziny :!:

Od strony Wiednia kierowano auta jadące do Czech koło Wilfersdorf na Breclav
Ostatnio edytowano 16.06.2014 16:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 16.06.2014 16:51

Trasa z założenie jest nie trafiona żeby jechać przez Poysdorf nawet bez utrudnień. Lepiej jechać Brno Breclav autostradą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2014 16:59

Z tym że 5 lipca będzie się jechać ciężko też przez Breclav, bo będzie o wiele większy ruch od strony Wiednia :!:

PS: oczywiście czeskie radio o gigantycznych korkach w Poysdorf w swoich serwisach nie informowało, bo po co :roll: Niech się Czesi i inni pomęczą :roll:

Moim zdaniem najrozsądniej będzie pojechać 5 lipca z Brna na Znojmo, a potem na Wiedeń 8)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 16.06.2014 18:01

Lednice napisał(a):według informacji na portalu dopravni.info.cz remont autostrady w Brnie ma się skończyć po 20 czerwca.
Życie pokaże, czy to prawda, czy ściema :roll:

Dokładnie 22 .06 przed północą :mrgreen:
wojteo_CK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteo_CK » 17.06.2014 14:00

Witam!

Ja już na miejscu. Jechałem trasą taką jak podpowiedział mi Raul73. Do autostrady M7 jechałem drogą nr 81. Stan drogi bardzo dobry! mimo niskiego profilu opon i dość szerokich kół wszystko było OK.

Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 18.06.2014 10:02

mario1969 napisał(a):
wojteo_CK napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Jeśli zależy ci na jak najlepszej jakości dróg, to najlepiej będzie jechać trasą nr 1, ale nie skęcać w Trnavie, tylko jechać autostradą do końca - przez Bratysławę i przejście w Rajce. Trasa przez Komarno nie jest zła (w ubiegłym roku tak jechałem), ale sporo terenów zabudowanych.

Możesz tez jechać 82 od zjazdu w Gyor do wjazdu na M7to około 1h.10m-1h.20m-bardzo dobra nawierzchnia drogi

Polecam, wracałem tą trasą, ale od Zwardonia, dalej od Żyliny jak na mapie.
Świetnie się jedzie. W tym roku też tak będę jechał.
Nie polecam trasą 86, za dużo miasteczek, wsi itd.
Trasą z tego linka jedzie się szybko, przyjemnie i nie nerwowo. Koszt "aż" 60zł za winietkę węgierską rekompensuje świetną węgierską autostradę. Bardzo polecam.

Jadąc od granicy Polski do CRO na tej trasie są tylko dwa wąskie gardła:
1. do Zyliny
2. trasa 81 u madziarów
Ale to mały % całej trasy. Reszta szybkie wygodne autostrady.
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 18.06.2014 10:30

wikol napisał(a):
mario1969 napisał(a):
wojteo_CK napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Polecam, wracałem tą trasą, ale od Zwardonia, dalej od Żyliny jak na mapie.
Świetnie się jedzie. W tym roku też tak będę jechał.
Nie polecam trasą 86, za dużo miasteczek, wsi itd.
Trasą z tego linka jedzie się szybko, przyjemnie i nie nerwowo. Koszt "aż" 60zł za winietkę węgierską rekompensuje świetną węgierską autostradę. Bardzo polecam.

Jadąc od granicy Polski do CRO na tej trasie są tylko dwa wąskie gardła:
1. do Zyliny
2. trasa 81 u madziarów
Ale to mały % całej trasy. Reszta szybkie wygodne autostrady.

"Świetna węgierska autostrada" ma kilka wad:
-po pierwsze lata świetności ma już za sobą
-po drugie jest źle oznaczona i trzeba uważać jadąc przez Budapeszt z jednej jak i z drugiej strony, bo znaki są tak przekombinowane, żeby wlecieć do centrum tego nawiasem mówiąc pięknego miasta.
-po trzecie mnóstwo na niej ciężarówek
-mało jest stacji z LPG (kogo to dotyczy oczywiście)
-Węgrzy jeżdżą nieostrożnie i trzeba uważać bardziej niż w reszcie Europy. 90% Wypadków i kolizji moich znajomych i rodziny jakie uzbierały się przez te wszystkie lata było na Węgrzech właśnie.
Mimo wszystko również polecam tą trasę. Odradzam podróż "nie autostradą" w celu zaoszczędzenia na matricy. Rendorseg poluje na kierowców jak nasza straż miejska. W zesżłym roku ustrzelili mnie na motocyklu, a schowali się za przystankiem na drodze z Gyor na północny Balaton.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone