Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2020 09:05

Dżejan napisał(a):to super wiadomość :)

Ze słów premiera wynika, że polska strona zapewniła iż na Śląsku ma wszystko pod kontrolą i ogniska dotyczą tylko kopalń.

Słowacy znoszą obowiązek wnoszenia o pozwolenie z ministerstwa na przejazd przez Słowację. Czas na przejazd przez Słowację wynosić ma 8h (wlicza się w to postoje na siku czy tankowanie).
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 19.06.2020 09:57

czyli jest tak jak pisałem - prędzej Słowacy otworzyli granice dla wszystkich Polaków, niż Czesi dla Ślązaków.

Tak czy siak to super informacja dla wszystkich, bo odpada, nawet mieszkańcom Śląska, droga przez Niemcy.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.06.2020 10:03

Dżejan napisał(a):Jeśli Słowacy nie puszczą nas po 1 lipca to mam zamiar tak jechać:
https://goo.gl/maps/94dtvcSF4jFBiNas7
na Węgrzech będę miał winietę bo będę wracał przez Budapeszt i Słowację.
Jak ktoś ma jakieś uwagi lub ulepszenia do trasy to poproszę :)

Dla takiej trasy nie potrzebujesz winiety węgierskiej, tylko musisz przejechać wzdłuż M70. Fajnie i szybko się jedzie, jakieś +5min więcej jak M70.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.06.2020 10:05

valverde20 napisał(a):czyli jest tak jak pisałem - prędzej Słowacy otworzyli granice dla wszystkich Polaków, niż Czesi dla Ślązaków.

Tak czy siak to super informacja dla wszystkich, bo odpada, nawet mieszkańcom Śląska, droga przez Niemcy.

Tylko Cadca będzie teraz zakorkowana jak wszyscy że Śląska ruszą na południe :lol:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.06.2020 10:41

wielbiciel napisał(a):Tylko Cadca będzie teraz zakorkowana jak wszyscy że Śląska ruszą na południe :lol:

Uprzedziłeś mnie, bo właśnie miałem spytać, czy ktoś wie, jak wygląda (i ma wyglądać w najbliższych miesiącach) sytuacja w Cadcy.

Dzisiaj sprawdzałem na GM - jest korek przed wjazdem - co prawda nie taki, jak rok temu, ale jednak świeci się na czerwono. Czyli Słowacy nadal grzebią w centrum? Czy ktoś wie, jak długo jeszcze i co tam się teraz dzieje?
firemantom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 19.06.2020 11:10

Proszę o info bo wiadomość zaginęła w gąszczu postów...
Czy może ktoś potwierdzić, że możliwy jest przejazd końcówki Czech w ten sposób??
https://www.google.pl/maps/dir/48.95261 ... m2!4m1!3e0
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.06.2020 11:10

wielbiciel napisał(a):
Dżejan napisał(a):Jeśli Słowacy nie puszczą nas po 1 lipca to mam zamiar tak jechać:
https://goo.gl/maps/94dtvcSF4jFBiNas7
na Węgrzech będę miał winietę bo będę wracał przez Budapeszt i Słowację.
Jak ktoś ma jakieś uwagi lub ulepszenia do trasy to poproszę :)

Dla takiej trasy nie potrzebujesz winiety węgierskiej, tylko musisz przejechać wzdłuż M70. Fajnie i szybko się jedzie, jakieś +5min więcej jak M70.

Dziękuję za informacje :D
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.06.2020 11:11

firemantom napisał(a):Proszę o info bo wiadomość zaginęła w gąszczu postów...
Czy może ktoś potwierdzić, że możliwy jest przejazd końcówki Czech w ten sposób??
https://www.google.pl/maps/dir/48.95261 ... m2!4m1!3e0

link nie bangla
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 19.06.2020 11:21

wielbiciel napisał(a):Tylko Cadca będzie teraz zakorkowana jak wszyscy że Śląska ruszą na południe :lol:

Czadca nie, raczej Skalite.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.06.2020 11:27

Foxtrot napisał(a):

Czadca nie, raczej Skalite.

A po co jeździć przez Skalite, skoro od 3 lat od Zwardonia do Svrcinovca jest nowa autostrada i te wyboje w Skalitem się omija?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 19.06.2020 11:44

marekkowalak napisał(a):

Uprzedziłeś mnie, bo właśnie miałem spytać, czy ktoś wie, jak wygląda (i ma wyglądać w najbliższych miesiącach) sytuacja w Cadcy.

Dzisiaj sprawdzałem na GM - jest korek przed wjazdem - co prawda nie taki, jak rok temu, ale jednak świeci się na czerwono. Czyli Słowacy nadal grzebią w centrum? Czy ktoś wie, jak długo jeszcze i co tam się teraz dzieje?

D3 obwodnica Cadcy ma być gotowa do końca roku, aktualnie wygląda tak

Cadca obwodnica
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 19.06.2020 11:53

Mam pytanie.
Czy Węgrzy nie dali nam zakazu wjazdu na ich terytorium ?

wiem, wiem, powyżej jest odpowiedź, że zapraszają
Ostatnio edytowano 19.06.2020 11:57 przez oldGIZMO, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.06.2020 11:53

surfing napisał(a):
D3 obwodnica Cadcy ma być gotowa do końca roku

Ma być oddana tylko obwodnica miasta czy cały odcinek do Svrcinovca?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2020 11:58

oldGIZMO napisał(a):Mam pytanie.
Czy Węgrzy nie dali nam zakazu wjazdu na ich terytorium ?

Dali...ale już można jechać bez przeszkód.
Wasiek5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wasiek5 » 19.06.2020 12:25

Rzutem na taśmę, wyjeżdżam w niedzielę w nocy z Sosnowca, juz miałem się kierować na Niemcy. Jadę pierwszy raz , w którym miejscu najlepiej przekroczyć granicę ze Słowacją jest najkorzystniej?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 258
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone