Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andykan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andykan » 15.06.2020 19:55

Witam, zapytam może nie pierdylniety raz: czy przez Czechy można wjechać do Austrii? Jest taka stronka która pokazuje granice po koronawirusie - https://reopen.europa.eu/pl/map/AUT Niby że TAK!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2020 19:57

andykan napisał(a):Witam, zapytam może nie pierdylniety raz: czy przez Czechy można wjechać do Austrii? Jest taka stronka która pokazuje granice po koronawirusie - https://reopen.europa.eu/pl/map/AUT Niby że TAK!

Tak,przez Czechy możesz jechać (chyba że mieszkasz w województwie śląskim), dalej już do Austrii, Słowenii i Chorwacji nie ma problemu.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 15.06.2020 19:58

Ta stronka pokazuje głupoty. Np. brak możliwości wjazdu do Grecji, choć takowy istnieje.
andykan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andykan » 15.06.2020 20:10

Nie, pokazuje, że można. Samochodzik jest na sraczkowato, ale są inne zielone ikonki w legendzie :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 15.06.2020 20:12

robines napisał(a):
dids76 napisał(a):
robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Doradzcie coś prosze,pozdrav :papa:

Żeby nie kluczyć po małych wiochach to Pietrowice koło Głubczyc

Dzięki dids76 o tym myślałem,zanim zedytowałem pomogłeś.Szacun :wink:

Tylko sprawdź sobie godziny otwarcia granicy bo nie jest całodobowe

https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktual ... chami.html
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 15.06.2020 20:24

andykan napisał(a):Nie, pokazuje, że można. Samochodzik jest na sraczkowato, ale są inne zielone ikonki w legendzie :)

Polski na wykazie nie ma, choć legalnie i oficjalnie można wjeżdżać :)

Czy mogę wjechać do tego kraju samochodem/motocyklem/kamperem?
Tak, z ograniczeniemOd dnia: 15-06-2020

Jest możliwe, aby wjechać lub wyjechać z kraju, jeśli podróż pochodzi z następujących krajów, nie dotyczy wysokiego ryzyka transmisji: Albania, Australia, Austria, Macedonia Północna, Bułgaria, Niemcy, Dania, Szwajcaria, Estonia, Japonia, Izrael, Chiny, Chorwacja, Cypr, Łotwa, Liban, Nowa Zelandia, Litwa, Malta, Czarnogóra, Norwegia, Korea Południowa, Węgry, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, Czechy i Finlandia.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.06.2020 20:36

robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Dobrze myśle: Pietrowice - Krnov ? Doradzcie coś prosze,pozdrav :papa:

Lechoo napisał(a):Pieprzą głupoty, tak jak długo mówili, że przez Słowenię absolutnie nie, a tranzyt był możliwy cały czas...

No nie wiem czy pieprzą :roll:
Też oglądałam wiadomości i rzeczywiście wypowiadali się podróżni z małopolskiego, że nie wpuścili ich Czesi w Cieszynie.
Sama burmistrz czeskiego Cieszyna była zaskoczona sytuacją i dezinformacją.
Na granicy zgromadzili się ludzie w akcji protestacyjnej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2020 20:40

Dżejan napisał(a):
robines napisał(a):
dids76 napisał(a):
robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Doradzcie coś prosze,pozdrav :papa:

Żeby nie kluczyć po małych wiochach to Pietrowice koło Głubczyc

Dzięki dids76 o tym myślałem,zanim zedytowałem pomogłeś.Szacun :wink:

Tylko sprawdź sobie godziny otwarcia granicy bo nie jest całodobowe

https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktual ... chami.html

Według mnie te info jest nieaktualne (jest z 16.05), tak były przejścia otwarte gdy granica pomiędzy Czechami a Polską była zamknięta.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2020 20:43

gusia-s napisał(a):
robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Dobrze myśle: Pietrowice - Krnov ? Doradzcie coś prosze,pozdrav :papa:

Lechoo napisał(a):Pieprzą głupoty, tak jak długo mówili, że przez Słowenię absolutnie nie, a tranzyt był możliwy cały czas...

No nie wiem czy pieprzą :roll:
Też oglądałam wiadomości i rzeczywiście wypowiadali się podróżni z małopolskiego, że nie wpuścili ich Czesi w Cieszynie.
Sama burmistrz czeskiego Cieszyna była zaskoczona sytuacją i dezinformacją.
Na granicy zgromadzili się ludzie w akcji protestacyjnej.

Dzisiaj w czeskim radio mówili o planowanym na dzisiaj "cichym proteście" w Cieszynie, po obu stronach granicy. Może coś pomoże :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2020 20:56

dids76 napisał(a):Dzisiaj w czeskim radio mówili o planowanym na dzisiaj "cichym proteście" w Cieszynie, po obu stronach granicy. Może coś pomoże :wink:

Ok ale to jest przecież Śląsk więc według wytycznych i stanowiska Czeskich władz przez te przejście nikogo nie przepuszczą, nie ważne gdzie mieszkamy chyba że jesteśmy z przepustkami dyplomatycznymi itp.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2020 21:07

yzedef napisał(a):
dids76 napisał(a):Dzisiaj w czeskim radio mówili o planowanym na dzisiaj "cichym proteście" w Cieszynie, po obu stronach granicy. Może coś pomoże :wink:

Ok ale to jest przecież Śląsk więc według wytycznych i stanowiska Czeskich władz przez te przejście nikogo nie przepuszczą, nie ważne gdzie mieszkamy chyba że jesteśmy z przepustkami dyplomatycznymi itp.

No i właśnie Czesi z Českeho Těšína i Polacy z Cieszyna przeciw temu mieli protestować.
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 16.06.2020 07:45

No własnie jest sporo dezinformacji. Niby miały działać przejścia graniczne, a zawracanie miało tyczyć się tylko Ślązaków. Resztę mieli puszczać. W końcu największe przejście z Czechami, czyli Gorzyczki jest na Śląsku. Jak widać, w praktyce nie ma to zastosowania.

Swoją droga jak Czesi sprawdzą kierowcę jadącego ze Ślaska, który wjedzie do nich np przez Boboszów?
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 16.06.2020 09:03

16.06.2020 Słowacja tranzyt niedozwolony , Czechy mieszkańcy Sląska tranzyt niedozwolony, Węgry tranzyt niedozwolony

Czechy mieszkańcy Sląska tranzyt niedozwolony

Uwaga Polacy z innych regionów niż Sląski w czasie tranzytu do Austrii mogą spodziewać się kontroli i muszą udowodnić policjantowi CR że nie są wielbłądami i nie mieszkają na Śląsku, jak im się to nie uda to pokuta 1600 euro. Nie kierujcie się też na przejścia Sląskie np. Cieszyn bo nie przepuszczają nikogo Ambasada CR pisze co innego a MSW Czech robi co innego, wygląda to na typowe nękanie Polaków przez czeską policję.https://www.facebook.com/pg/Embassy-of- ... e_internal

Czechy to pierwszy kraj, który uznał odrębność Śląska od reszty Polski :)
Obrazek

Województwo śląskie na mapie Ministerstwa Zdrowia RC jest czerwone. Ambasada Czeska w Warszawie na swoich stronach opublikowała dokładne warunki przekraczania granicy. Za ich niedotrzymanie można otrzymać wysokie kary finansowe.
Wynika z nich, że mieszkańcy województwa śląskiego (tak samo jak mieszkańcy Belgii, W.Brytanii, Portugalii i Szwecji) nie mogą wkraczać na teren Republiki Czeskiej.
Ten warunek nie dotyczy tylko wyjątków określonych przez czeskie ministerstwo zdrowia, tzn. m.in. pracowników transgranicznych. Nie mniej ci mogą przekroczyć granicę tylko z negatywnym testem na koronawirusa.
Mieszkańcy województwa śląskiego nie mogą nawet z negatywnym testem wkraczać na teren Republiki Czeskiej w celach turystycznych.
– W przypadku kontroli w Czechach obywatel polski musi być w stanie udowodnić, że nie mieszka w województwie śląskim
Jednak tranzytem przez Republikę Czeską mogą przejechać tylko Polacy, którzy nie mieszkają w województwie śląskim. Mieszkańcy województwa śląskiego mogą tranzytem przejechać przez Republikę Czeską tylko wracając do Polski, muszą jednak mieć notę dyplomatyczną Ambasady Polskiej w Pradze.
Tranzyt obywateli polskich mieszkających w województwie śląskim z Polski nie jest zatem możliwy – informuje czeska ambasada w Polsce.
Ostatnio edytowano 16.06.2020 09:28 przez surfing, łącznie edytowano 1 raz
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 16.06.2020 09:16

^^ a w jaki sposób Polak ma udowodnić, że nie mieszka na Śląsku? Ja np. mam auto zarejestrowane na Śląsku, ale mieszkam na Dolnym Śląsku. W dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania. Niby w prawie jazdy mam dane adresowe i to z Dolnego Ślaska, ale czy to takiemu policjantowi wystarczy przy kontroli?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2020 09:22

surfing napisał(a):
Czechy to pierwszy kraj, który uznał odrębność Śląska od reszty Polski :)

Chyba w czeskim rządzie mają kogoś z RAŚ :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 254
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone