andykan napisał(a):Witam, zapytam może nie pierdylniety raz: czy przez Czechy można wjechać do Austrii? Jest taka stronka która pokazuje granice po koronawirusie - https://reopen.europa.eu/pl/map/AUT Niby że TAK!
robines napisał(a):dids76 napisał(a):robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Doradzcie coś prosze,pozdrav
Żeby nie kluczyć po małych wiochach to Pietrowice koło Głubczyc
Dzięki dids76 o tym myślałem,zanim zedytowałem pomogłeś.Szacun
andykan napisał(a):Nie, pokazuje, że można. Samochodzik jest na sraczkowato, ale są inne zielone ikonki w legendzie
robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Dobrze myśle: Pietrowice - Krnov ? Doradzcie coś prosze,pozdrav
Lechoo napisał(a):Pieprzą głupoty, tak jak długo mówili, że przez Słowenię absolutnie nie, a tranzyt był możliwy cały czas...
Dżejan napisał(a):robines napisał(a):dids76 napisał(a):robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Doradzcie coś prosze,pozdrav
Żeby nie kluczyć po małych wiochach to Pietrowice koło Głubczyc
Dzięki dids76 o tym myślałem,zanim zedytowałem pomogłeś.Szacun
Tylko sprawdź sobie godziny otwarcia granicy bo nie jest całodobowe
https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktual ... chami.html
gusia-s napisał(a):robines napisał(a):Które przejście graniczne polsko-czeskie możecie mi polecić w obecnej sytuacji ? Jade z małopolski i planowałem Cieszyn ale skoro nie można to trzeba jechać dalej na zachód...Dobrze myśle: Pietrowice - Krnov ? Doradzcie coś prosze,pozdravLechoo napisał(a):Pieprzą głupoty, tak jak długo mówili, że przez Słowenię absolutnie nie, a tranzyt był możliwy cały czas...
No nie wiem czy pieprzą
Też oglądałam wiadomości i rzeczywiście wypowiadali się podróżni z małopolskiego, że nie wpuścili ich Czesi w Cieszynie.
Sama burmistrz czeskiego Cieszyna była zaskoczona sytuacją i dezinformacją.
Na granicy zgromadzili się ludzie w akcji protestacyjnej.
dids76 napisał(a):Dzisiaj w czeskim radio mówili o planowanym na dzisiaj "cichym proteście" w Cieszynie, po obu stronach granicy. Może coś pomoże
yzedef napisał(a):dids76 napisał(a):Dzisiaj w czeskim radio mówili o planowanym na dzisiaj "cichym proteście" w Cieszynie, po obu stronach granicy. Może coś pomoże
Ok ale to jest przecież Śląsk więc według wytycznych i stanowiska Czeskich władz przez te przejście nikogo nie przepuszczą, nie ważne gdzie mieszkamy chyba że jesteśmy z przepustkami dyplomatycznymi itp.
Województwo śląskie na mapie Ministerstwa Zdrowia RC jest czerwone. Ambasada Czeska w Warszawie na swoich stronach opublikowała dokładne warunki przekraczania granicy. Za ich niedotrzymanie można otrzymać wysokie kary finansowe.
Wynika z nich, że mieszkańcy województwa śląskiego (tak samo jak mieszkańcy Belgii, W.Brytanii, Portugalii i Szwecji) nie mogą wkraczać na teren Republiki Czeskiej.
Ten warunek nie dotyczy tylko wyjątków określonych przez czeskie ministerstwo zdrowia, tzn. m.in. pracowników transgranicznych. Nie mniej ci mogą przekroczyć granicę tylko z negatywnym testem na koronawirusa.
Mieszkańcy województwa śląskiego nie mogą nawet z negatywnym testem wkraczać na teren Republiki Czeskiej w celach turystycznych.
– W przypadku kontroli w Czechach obywatel polski musi być w stanie udowodnić, że nie mieszka w województwie śląskim
Jednak tranzytem przez Republikę Czeską mogą przejechać tylko Polacy, którzy nie mieszkają w województwie śląskim. Mieszkańcy województwa śląskiego mogą tranzytem przejechać przez Republikę Czeską tylko wracając do Polski, muszą jednak mieć notę dyplomatyczną Ambasady Polskiej w Pradze.
– Tranzyt obywateli polskich mieszkających w województwie śląskim z Polski nie jest zatem możliwy – informuje czeska ambasada w Polsce.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi