Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 15.06.2014 10:12

Cesarok napisał(a):
paulr napisał(a): Podaj choć jeden argument, dla którego polecasz jechać przez Cieszyn... Oczywiście zwiedzanie Cieszyna raczej nie wchodzi w grę przy trasie 1200 kilometrów zwiedzać w zasadzie mało istotne miasteczko przygraniczne.

Na pewno bardziej istotne niż Zabrze...

paulr napisał(a):A o Cieszyn chodziło mi o to że jak ktoś jedzie 1300 km to raczej nie będzie się zatrzymywać w Cieszynie bo go zwiedzać gdyż po drodze są dużo bardziej interesujące miejscowości:) Co innego będąc w okolicy warto w Cieszynie się zatrzymać:)

No to chyba jadąc przez Cieszyn to tak jakby być w okolicy :) :papa:

można zwiedzać każda miejscowość i jechać 2 tygodnie a potem wrócić w jeden dzień i też będzie.
Do Cieszyna to mogę się wybrać na jednodniową wycieczkę bo dojadę tam w 40 minut, ale tak jak pisałem po drodze na wakacje w chorwacji Cieszyn nie jest jakoś szczególnie interesującym miastem, tak jak Zabrze, Katowice Pszczyna itp. choć w wielu miastach warto się zatrzymać to raczej nie podczas podróży na wakacje:)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.06.2014 10:50

KrisM napisał(a):cieszę się, że są tutaj "tacy elokwentni" forumowicze, którzy tym mniej zdolnym wytłumaczą znaczenie słów.
teraz już będę wiedział jak to jest, a pisząc poprawnie: co oznacza słowo alternatywne. dziękuję jara

Ale mnie własnie o to chodziło :D .

KrisM napisał(a):wyraziłem swoje zdziwienie, iż ktoś kto wybiera się do Chorwacji nie pokusi się sam o wyznaczenie sobie trasy i czeka, że ktoś poda mu kilkanaście alternatywnych (teraz już wiem co to znaczy 8) ) możliwości. :papa:

To Ty mnie nie zrozumiałeś, ale to nic. :smo:
kodzia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodzia » 15.06.2014 11:48

KrisM napisał(a):
jara napisał(a):
Nie, to znaczy podać kilka tras. Nie wiesz Kris jak to jest? :roll: Ale to wszystko jest opisane na Forum. No i jest Dids76 :boss: :smo:

cieszę się, że są tutaj "tacy elokwentni" forumowicze, którzy tym mniej zdolnym wytłumaczą znaczenie słów.
teraz już będę wiedział jak to jest, a pisząc poprawnie: co oznacza słowo alternatywne. dziękuję jara
a czytający ze zrozumieniem, wiedzą, że wyraziłem swoje zdziwienie, iż ktoś kto wybiera się do Chorwacji nie pokusi się sam o wyznaczenie sobie trasy i czeka, że ktoś poda mu kilkanaście alternatywnych (teraz już wiem co to znaczy 8) ) możliwości. :papa:

trochę się naczytałam informacji na temat wyjazdu samochodem do Chorwacji, jednak zdecydowałam się zamieścić post, dzięki któremu być może ktoś z woj. kuj-pom mógłby udzielić jakiejś wskazówki :wink:
Mój błąd, że nie dodałam więcej informacji. Do Czech droga rozpracowana - standardowo przez ukochany Cieszyn. W drodze powrotnej wstępnie chcemy zatrzymać się na parę dni w Budapeszcie i w sumie cały czas zastanawiałam się czy nie obrać dwóch tras (innej na dojazd i innej na powrót), jednak biorąc pod uwagę ceny winiet ni jak to się opłaca....
Zgodnie z tym poradnikiem chciałam ruszyć w trasę wybierając wariant I jacekantonik.pl/dojazd-samochodowy-do-chorwacji

Dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza te kiero : )
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 12:53

kodzia napisał(a):Dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza te kiero : )

ne ma problema :papa:
kodzia napisał(a):Zgodnie z tym poradnikiem chciałam ruszyć w trasę wybierając wariant I jacekantonik.pl/dojazd-samochodowy-do-chorwacji

dobrze to opisał, tylko akurat ten wariant obejmuje przejazd przez Słowenię (Lendavę), i chwila nie uwagi może sporo naprawdę kosztować, pisząc o Węgrzech i wariancie bez e-matricy wskazałem tę drogę z pominięciem Słowenii

jur czojs
dave.KR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.KR » 15.06.2014 16:20

Czy jadąc tą trasą muszę kupić winietę na Węgrzech?

z góry dziękuje za pomoc :)

wojteo_CK napisał(a):
Raul73 napisał(a):
To ja dla odmiany napiszę na temat :D :D

Jeśli zależy ci na jak najlepszej jakości dróg, to najlepiej będzie jechać trasą nr 1, ale nie skęcać w Trnavie, tylko jechać autostradą do końca - przez Bratysławę i przejście w Rajce. Trasa przez Komarno nie jest zła (w ubiegłym roku tak jechałem), ale sporo terenów zabudowanych.

Za to skrót na Węgrzech trasą nr 81 jak najbardziej wskazany.

Generalnie obie trasy przez Węgry to bardzo dobry wybór! :D

Dzięki za opinię :)

Czy taka trasa będzie OK? Zmieniłem wg Twoich wskazówek.

https://maps.google.pl/maps?saddr=Sukow ... ,5&t=m&z=8
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 15.06.2014 16:30

Witam proszę o rade którą trase wybrać ?
https://www.google.pl/maps/dir/Polkowic ... 997413!3e0

jaką będę miał drogę od Boboszowa. Jak się tędy jedzie czy jest wygodna i szybka ?

Koszty nie grają roli
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 16:50

dave.KR napisał(a):Czy jadąc tą trasą muszę kupić winietę na Węgrzech?

z góry dziękuje za pomoc :)

wojteo_CK napisał(a):Dzięki za opinię :)

oczywiście, że tak, autostrady M7 oraz M1 (ta ostatnia jest tylko częściowo bez marticy)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 17:01

tyger napisał(a):Witam proszę o rade którą trase wybrać ?

tu będziesz miał najwygodniej: autostradami, a jeżeli koszty nie graja roli to domyślam się że i furkę masz lepszego sortu, zapewne z tempomatem więc tylko załączyć i pomykać
tyger napisał(a):https://www.google.pl/maps/dir/Polkowic ... 997413!3e0

jaką będę miał drogę od Boboszowa. Jak się tędy jedzie czy jest wygodna i szybka ?
Koszty nie grają roli

dużej różnicy w czasie nie ma, jednak to drogi krajowe z licznymi ograniczeniami, a w okolicach górskich zakręt za zakrętem,
post1354256.html#p1354256
post1346451.html#p1346451
post1345789.html#p1345789
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 15.06.2014 17:13

to którą brać ?
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 15.06.2014 17:35

wojteo_CK napisał(a):Dzięki za opinię :)

a dlaczego nie przez Sahy? to najbardziej naturalny wybór trasy od Krakowa, ja zawsze tak jeżdżę...
dave.KR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.KR » 15.06.2014 17:41

Dżejan możesz pokazać na mapie jak by to wyglądało?
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 15.06.2014 17:47

https://goo.gl/maps/nwplU

zaznaczyłem obwodnicą Budapesztu, ale można przez centrum jak się jedzie w nocy

dodaję, przez centrum Budapesztu:
https://goo.gl/maps/Q9a1z
dave.KR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.KR » 15.06.2014 19:13

Wielkie dzięki Dżejan.

Czas ruszać w drogę :)
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 15.06.2014 19:31

Witam,
może było to już powiedziane, ale nie chce mi się szukać. :oops:
Czy początkowy odcinek autostrady D2 na Słowacji tuż po wjeździe z Czech autostradą, jest płatny?
Jest tam zjazd ok 3 km od autostrady i dalej do Bratysławy można jechać drogą nr 2. To tylko ok 50 km i bez sensu kupować winietkę.
Proszę o odpowiedź i jeszcze raz przepraszam za moje lenistwo.
Pozdrawiam Krzyś
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 19:41

mapka pokazuje, że cała jest płatna od samej granicy, ale może ktoś jechał ostatnio i ma bieżące info...

+ ta mapka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone