Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 28.02.2020 20:32

Prócz remontowanego mostu gdzie jeszcze waszym zdanie mogą wystąpić utrudnienia ?
Bo mi droga przez Węgierska do Żyliny się bardzo ciągnie a później przez Węgry gdzie nie mam autostrady ,więc w planach miałem jazdę jak najwięcej autostradami łącznie ze Słowenią .
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 29.02.2020 09:37

Idzie wiosna więc będą lokalne remonty. Jak zwykle jednak wszystko zależy od dnia i pory podróży. Ja już od dłuższego czasu jeżdżę przez Breclav, ale zawsze w nocy, nie wiem, czy jadąc w dzień przejazd przez całe miasto zajmie mniej czasu niż korek przed mostem jadąc na Mikulov.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2020 09:51

andywiki napisał(a):Prócz remontowanego mostu gdzie jeszcze waszym zdanie mogą wystąpić utrudnienia?

Poza doraźnymi pracami między Ovą a Brnem raczej nigdzie i o niczym nowym nie wiem (D1 nadal jest remontowana ale to między Pragą a Brnem). Pod Lipnikiem n/Beczwą już skończyli węzeł D35 z D1 (zostało im do wybudowania 10 km D1 - ta docelowo omija Ołomuniec) - D1 można dojechać do rogatek Przerowa i wrócić na nią za miastem, w miejscowości Řikovice.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 29.02.2020 11:43

Czarku też myślę jechać przez Breclav i w nocy chce jechać jak najwięcej autostradami i pierwszy raz autostradą w Słowenii.
Damianie myślę normalnie przez Ołomuniec a Ty coś piszesz o Przerów ,czy tamtędy lepiej ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.02.2020 12:12

andywiki napisał(a):Czarku też myślę jechać przez Breclav i w nocy chce jechać jak najwięcej autostradami i pierwszy raz autostradą w Słowenii.
Damianie myślę normalnie przez Ołomuniec a Ty coś piszesz o Przerów ,czy tamtędy lepiej ?

Będzie lepiej jak skończą całą D1 :wink: Jak na razie wybierając tą opcję trzeba przejechać przez Prerov A to zajmuje więcej czasu niż normalnie przez Olomouc
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 29.02.2020 12:23

dids76 napisał(a):
andywiki napisał(a):Czarku też myślę jechać przez Breclav i w nocy chce jechać jak najwięcej autostradami i pierwszy raz autostradą w Słowenii.

Będzie lepiej jak skończą całą D1 :wink: Jak na razie wybierając tą opcję trzeba przejechać przez Prerov A to zajmuje więcej czasu niż normalnie przez Olomouc

Dzięki Mario .pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.02.2020 14:04

SebastianM napisał(a): a może ekstremalnie S7 na W-wę i dalej na Kraków....Zobaczymy.
Po wjechaniu w Małopolskę też ciekawie nie jest, jeden pas, mało szan na wyprzedzenia, a od Słomnik możesz wpaść w korek, aż do Opatkowic, oczywiście w zależności od dnia tygodnia i godziny przejazdu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.02.2020 14:24

andywiki napisał(a):Damianie myślę normalnie przez Ołomuniec a Ty coś piszesz o Przerów ,czy tamtędy lepiej ?

D1 do tej pory kończyła się przed Ołomuńcem, stąd była to D35 na północ i D46 łącząca Ołomuniec z D1 pod Wyszkowem. Prawdziwa D1 prowadzi trochę inaczej ale jest... nie skończona i na razie się na to nie zanosi. A przez Przerów... Jechałem kilka dni temu z ciekawości (bo jechałem tez wcześniej zanim oddali łącznik w Lipniku n/B) i w tygodniu nie polecam.

Pod Ołomuńcem w poniedziałek i piątek jest w porannym i popoludniowym szczycie ciasno bo autostrada tam jest bezpłatna i pełni rolę obwodnicy. W Brnie w tygodniu ciasno jest na węźle 196 z D2.

Screenshot_20200229_140149_cz.seznam.mapy.jpg
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 29.02.2020 15:42

Musisz więc uważać w lesie między Breclav a granicą, nie ma roku, żeby nie przebiegały mi przed samochodem dziki. Tego lasu jest ze dwa - trzy kilometry, warto tam zwolnić. Natomiast zaraz po wjeździe do Austrii uważaj na policję, w zeszłym roku na tym krótkim odcinku między granicą a autostradą stały trzy patrole policyjne - warto jechać zgodnie z przepisami. Od zjazdu z autostrady w Czechach do wjazdu na autostradę w kierunku Wiednia jedzie się jakieś pół godziny.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 29.02.2020 17:18

Panowie dziękuję za powyższe wpisy na pewno mi pomogą w podróży
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 29.02.2020 18:39

pancezary napisał(a):
andywiki napisał(a):Natomiast zaraz po wjeździe do Austrii uważaj na policję, w zeszłym roku na tym krótkim odcinku między granicą a autostradą stały trzy patrole policyjne - warto jechać zgodnie z przepisami.

Uważam że zawsze warto jechać zgodnie z przepisami a nie tylko w przy policji..
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.02.2020 23:44

yanek37 napisał(a):Uważam że zawsze warto jechać zgodnie z przepisami a nie tylko w przy policji..

Dla niektórych jest to za trudne do pojęcia :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2020 07:57

dids76 napisał(a):
yanek37 napisał(a):Uważam że zawsze warto jechać zgodnie z przepisami a nie tylko w przy policji..

Dla niektórych jest to za trudne do pojęcia :oczko_usmiech:

...i niemalże zawsze pojawia się moralizator, że niechajże kamieniem rzuci ten, co nigdy nie przekracza prędkość :lol: Poza tym, jak jadę za szybko a zobaczę patrol policji, to może być już za późnio :mrgreen:
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 01.03.2020 10:06

yanek37 napisał(a):
pancezary napisał(a):
andywiki napisał(a):Natomiast zaraz po wjeździe do Austrii uważaj na policję, w zeszłym roku na tym krótkim odcinku między granicą a autostradą stały trzy patrole policyjne - warto jechać zgodnie z przepisami.

Uważam że zawsze warto jechać zgodnie z przepisami a nie tylko w przy policji..

Policja nie ma tu nic do rzeczy. Austriacy i Czesi lubią czasem zatrzymać nawet przy przekroczeniu 3-5km/h, wiedzą, że nie tyle kara finansowa zaboli co czas, który się traci. Możesz wjeżdżać do miejscowości z ograniczeniem do 40 mając 43 i zanim zwolnisz do tych 40 to już Cię mają. A jeśli chodzi o przepisy? W lesie za Breclav można jechać 90, jadąc nocą nie przekraczam 40-50 choć zgodnie z przepisami mogę szybciej.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.03.2020 10:25

SebastianM napisał(a): Teraz remont od Piotrkowa aż po Częstochowę, dziękuję bardzo za takie atrakcje ;) . Dwie opony i felgę w niecały rok tam załatwiłem, lżejszy jestem o jakieś 2 tys.

Kurde, gdzie takie uszkodzenia nawierzchni masz - już drugi raz dziś czytam, że dziury na remoncie 1, więc coś musi być na rzeczy, a ja jakoś nie zauważyłem wielkich nierówności.

SebastianM napisał(a):W tym roku sam nie wiem, jak pojadę, czy 91 przez Radomsko (choć tam także zakorkowane mocno) a może ekstremalnie S7 na W-wę i dalej na Kraków....Zobaczymy.

91 zależy kiedy zakorkowana...w łikent idzie przejechać, jak ciężarówek nie ma (jest mało). S7 ok, tylko wiadomo, że Warszawa Cię trochę spowolni (w tygodniu), no i potem na odcinku Janki-Grójec można trochę postać na starej 7. Potem albo w Jędrzejowie na Siewierz, albo w Miechowie na Wolbrom i Olkusz - tu też nie po zapierdzielasz.

Summa summarum, ta 1 może być najlepszą opcją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 248
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone