Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2014 21:15

Studiowali i tam zaczęli swoją działalność artystyczną, zresztą bardzo śmieszną :D

Jak się jedzie na południe z Cieszyna, to jest Wędrynia ( Vendryne ), gdzie mieszka Ewa Farna
i Nawsie ( Navsi ), gdzie mieszka Halinka Młynkowa
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 14.06.2014 10:06

Lednice napisał(a):Z Bielska, Pszczyny, Cieszyna
nikt nie jedzie A1,
tylko na Frydek-Mistek

Poza tym za ten tekst o malo istotnym miasteczku
masz ogromny minus

pytający pytał nie o Bielsko a o Kielce:) z Bielska to normalne że przez Cieszyn:)
A o Cieszyn chodziło mi o to że jak ktoś jedzie 1300 km to raczej nie będzie się zatrzymywać w Cieszynie bo go zwiedzać gdyż po drodze są dużo bardziej interesujące miejscowości:) Co innego będąc w okolicy warto w Cieszynie się zatrzymać:)
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 14.06.2014 10:27

Lednice napisał(a):Studiowali i tam zaczęli swoją działalność artystyczną, zresztą bardzo śmieszną :D

Jak się jedzie na południe z Cieszyna, to jest Wędrynia ( Vendryne ), gdzie mieszka Ewa Farna
i Nawsie ( Navsi ), gdzie mieszka Halinka Młynkowa

Ja tam Cieszyn uważam za jedno z ważniejszych miast w południowej Polsce, bo daliście nam Brackie :). Bodaj moje ulubione polskie piwo, pod warunkiem, że lane.
beakarp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beakarp » 14.06.2014 21:28

a ta czeska knajpa samoobsługowa to zajazd Motorest Rohlenka?
Ostatnio edytowano 14.06.2014 21:30 przez beakarp, łącznie edytowano 1 raz
beakarp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beakarp » 14.06.2014 21:30

lednice napisał(a):"Ja bym wycierpiał i zjadł coś konkretnego w Rohlence przed Brnem,
jest tam KFC, McDonald, ale jest też czeska knajpa samoobsługowa, gdzie są pyszne czeskie dania, zresztą bardzo podobne do polskich :wink:
Za 20 złotych jest np. kotlet schabowy z napojem
I da się płacić karta, co jest dość RZADKIE w Czechach"

a ta czeska knajpa samoobsługowa to zajazd Motorest Rohlenka?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2014 21:39

Tak :D

Obrazek
kodzia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodzia » 14.06.2014 21:44

Kochani, w tym roku pierwszy raz jadę na urlop do Chorwacji i mówiąc szczerze jesteśmy zieleni jeśli chodzi o tak daleką podróż samochodem. Czy ktoś z was mógłby podać alternatywne trasy z Bydgoszczy do Maslownicy k. Zadaru? Na co trzeba zwracać uwagę podczas podróży, gdzie i za ile najlepiej jest kupować winiety? Każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2014 21:55

kodzia napisał(a):Kochani, w tym roku pierwszy raz jadę na urlop do Chorwacji i mówiąc szczerze jesteśmy zieleni jeśli chodzi o tak daleką podróż samochodem. Czy ktoś z was mógłby podać alternatywne trasy z Bydgoszczy do Maslownicy k. Zadaru? Na co trzeba zwracać uwagę podczas podróży, gdzie i za ile najlepiej jest kupować winiety? Każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.

oplaty-za-autostrady-dyskusja-przeniesiona-z-faq-t28182-1590.html#p1410187

plus ten wątek
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 14.06.2014 21:55

kodzia napisał(a):Kochani, w tym roku pierwszy raz jadę na urlop do Chorwacji i mówiąc szczerze jesteśmy zieleni jeśli chodzi o tak daleką podróż samochodem. Czy ktoś z was mógłby podać alternatywne trasy z Bydgoszczy do Maslownicy k. Zadaru? Na co trzeba zwracać uwagę podczas podróży, gdzie i za ile najlepiej jest kupować winiety? Każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.

ale co to znaczy alternatywne? masz już jakąś obraną i szukasz innej?
od nas najlepiej PL - Cz - A - Slo
zatem kwestia, którędy dojedziesz do Czech;-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.06.2014 22:36

KrisM napisał(a):

ale co to znaczy alternatywne? masz już jakąś obraną i szukasz innej?
od nas najlepiej PL - Cz - A - Slo
zatem kwestia, którędy dojedziesz do Czech;-)

Nie, to znaczy podać kilka tras. Nie wiesz Kris jak to jest? :roll: Ale to wszystko jest opisane na Forum. No i jest Dids76 :boss: :smo:
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 15.06.2014 02:02

paulr napisał(a): Podaj choć jeden argument, dla którego polecasz jechać przez Cieszyn... Oczywiście zwiedzanie Cieszyna raczej nie wchodzi w grę przy trasie 1200 kilometrów zwiedzać w zasadzie mało istotne miasteczko przygraniczne.

Na pewno bardziej istotne niż Zabrze...

paulr napisał(a):A o Cieszyn chodziło mi o to że jak ktoś jedzie 1300 km to raczej nie będzie się zatrzymywać w Cieszynie bo go zwiedzać gdyż po drodze są dużo bardziej interesujące miejscowości:) Co innego będąc w okolicy warto w Cieszynie się zatrzymać:)

No to chyba jadąc przez Cieszyn to tak jakby być w okolicy :) :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2014 07:49

kodzia napisał(a):Kochani, w tym roku pierwszy raz jadę na urlop do Chorwacji i mówiąc szczerze jesteśmy zieleni jeśli chodzi o tak daleką podróż samochodem.

również byłem kiedyś zielony, ale
jara napisał(a):to wszystko jest opisane na Forum. No i jest Dids76 :boss: :smo:

mam trochu czasu, więc...
kodzia napisał(a):Czy ktoś z was mógłby podać alternatywne trasy z Bydgoszczy do Maslownicy k. Zadaru?

wersja 1 , PL-CZ-A-SLO (bez winiety)-HR
wersja 2 , PL-SK-H-HR
wersja 3 , PL-SK-H (bez e-matricy)-HR
itp
kodzia napisał(a):Na co trzeba zwracać uwagę podczas podróży

nie ufać do końca navi, uważać przy płatnościach za autostrady, nie zasypiać za kółkiem...
kodzia napisał(a):gdzie i za ile najlepiej jest kupować winiety?

jak jesteście zieloni, to nima co kombinować: na większych stacjach tuż przed lub za granicą danego kraju;
albo nieco drożej ale z głowy na trasie w PZM Bydgoszcz
w HR opłaty na bramkach (na wjazdowej bierzesz bilet - tzn trzeba nacisnąć przycisk lub daje obsługa; na wyjazdowej płacisz - gotówka lub karta)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.06.2014 08:50

jara napisał(a):
Nie, to znaczy podać kilka tras. Nie wiesz Kris jak to jest? :roll: Ale to wszystko jest opisane na Forum. No i jest Dids76 :boss: :smo:

cieszę się, że są tutaj "tacy elokwentni" forumowicze, którzy tym mniej zdolnym wytłumaczą znaczenie słów.
teraz już będę wiedział jak to jest, a pisząc poprawnie: co oznacza słowo alternatywne. dziękuję jara
a czytający ze zrozumieniem, wiedzą, że wyraziłem swoje zdziwienie, iż ktoś kto wybiera się do Chorwacji nie pokusi się sam o wyznaczenie sobie trasy i czeka, że ktoś poda mu kilkanaście alternatywnych (teraz już wiem co to znaczy 8) ) możliwości. :papa:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.06.2014 09:17

KrisM napisał(a):

cieszę się, że są tutaj "tacy elokwentni" forumowicze, którzy tym mniej zdolnym wytłumaczą znaczenie słów.

Raz ktoś pomoże Tobie, innym razem Ty komuś :)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 15.06.2014 09:56

demi-duox napisał(a):
Raz ktoś pomoże Tobie, innym razem Ty komuś :)

dlatego grzecznie podziękowałem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone