Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caymann6
Plażowicz
TRASA 2019 Wieliczka - Brodarica (SZYBENIK)

Nieprzeczytany postnapisał(a) caymann6 » 20.05.2019 06:40

CZeść wszystkim.
Planuje w czerwcu jechać do Brodaricy. To mój pierwszy wyjazd do CRO ale jakże długo oczekiwany:) Już nie mogę się doczekać.
Zamierzam jechać trasą na słowację - żylina bratysława - gyor M15, m85, m86- zagrzeb

Prosze o info czy trasa dobra - czy lepiej wybrać się na austrię - graz i słowenia. Jade na noc ze względu że jedziemy z małymi dziećmi więc zależy mi aby przejechać w miare szybko

Prosze o porady
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 20.05.2019 06:41

joker666 napisał(a):Witajcie ;)

W zeszłym roku pokonywałem trasę z do cro przez Czechy-> Słowację -> Węgry (siofok) -> cro.

W tym roku chcemy ominąć Czechy i jechać od razu do Słowacji, wstępnie wybraliśmy trasę proponowaną przez mapy google

https://www.google.pl/maps/dir/Zagrzeb, ... 862638!3e0

Czy coś zmieniać ? Jakieś wskazówki ?

Moja trasa od lat. Może ciut dłuższa jeśli chodzi o km, ale wcale nie oznacza, że dłużej się nią jedzie niż przez CZ-A. Dopóki nie otworzą od Częstochowy A1 nie rozważam zmiany. Wyruszam w pt. ok. godziny 13ej... mam nadzieję, że uda mi się przebić do Bielska przed popołudniowymi korkami... dłuższy postój w Węgierskiej Górce (ostatni Orlen przed granicą, kawałek placu po drugiej stronie, żeby się synek zmęczył) a reszta nocą, aby nad ranem wjechać na prom w Stinicy...
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 20.05.2019 06:49

W zeszłym roku pokonywałem trasę z do cro przez Czechy-> Słowację -> Węgry (siofok) -> cro.

W tym roku chcemy ominąć Czechy i jechać od razu do Słowacji, wstępnie wybraliśmy trasę proponowaną przez mapy google

Jak oceniasz trasę Czechy Słowacja Węgry? Dużo korków? Planujemy w tym roku jechać tą trasą. Jedziemy pod koniec sierpnia Na granicy Polska/Czechy będziemy około 7.30 rano
damianisko5
Cromaniak
Re: TRASA 2019 Wieliczka - Brodarica (SZYBENIK)

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 20.05.2019 06:56

Byłem 3 razy w Brodaricy, jadąc z Krakowa, więc blisko Twojego początku trasy. Generalnie to temat rzeka, więc trudno coś doradzać. Każdy ma swój typ i tego się trzyma. Czeka Cię sporo lektury
np. przez-czechy-przez-austrie-przez-slowacje-przez-wegry-t41048-3405.html#p2068837.
Ja od lat ; Chyżne/B.Bystrzyca/Zvoleń/Sahy/BUdapeszt i dalej A1 do celu. W tym roku trochę inaczej, bo w planie mam Sarajevo i wybrałem ominięcie Budapesztu.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 20.05.2019 07:23

Można też Gyor - Szombathely - trasa 86- Lenti - dalej do trasy M70 - Letenye.

https://goo.gl/maps/QTL6ZUdjkvtKK62L8
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 20.05.2019 07:31

caymann6 napisał(a):CZeść wszystkim.
...
Zamierzam jechać trasą na słowację - żylina bratysława - gyor M15, m85, m86- zagrzeb

Prosze o info czy trasa dobra - czy lepiej wybrać się na austrię - graz i słowenia. Jade na noc ze względu że jedziemy z małymi dziećmi więc zależy mi aby przejechać w miare szybko

Cześć

Ja z drugiej strony Krakowa (Zabierzów) jechałem dwa ostatnie lata przez CZ-AUS-SLO do Omisia, więc Szybenik po drodze. Też w czerwcu (dwa lata temu 16.06, rok temu 08.06) Też z małymi dziećmi w ciągu nocy, żeby było jak najszybciej. Czy było szybciej niż przez Słowację i Węgry? Porównania nie mam ale w tym roku pojadę tak samo (14.06). Ostatnie dwa lata było szybko i sprawnie. Jedyne spowolnienie to w 2017 ok. 20min na przejściu SLO-CRO. Czerwiec generalnie jest dość burzowy, obydwa wyjazdy były częściowo w mocnych ulewach. Zwłaszcza rok temu - ok 300km w SLO i CRO cały czas w mega burzach. Szczerze to nie wyobrażam sobie jazdy gdzieś poza autostradą w takich warunkach w nocy.

Wyjazdy ok 16, na 19 jesteśmy na dużym placu zabaw przy centrum handlowym w Brnie żeby dzieci się "wyszumiały" przed nocą a potem już do celu. W Omisiu byliśmy o 7:00 i 5:00. Z właścicielką mieszkania jesteśmy umówieni już na 7:00 więc nie ma problemu z czekaniem na "rozładunek". W Omisiu otwierają cafebary już chwilę po 5:00 więc rok temu dzieci spały w samochodzie a my poranna kawka ;-)

Poczytaj wątek cytowany powyżej, dostaniesz sto innych przepisów na dobrą drogę do CRO :)

Pozdrawiam
Michał
caymann6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) caymann6 » 21.05.2019 06:59

majkelfm napisał(a):
caymann6 napisał(a):CZeść wszystkim.
...

Cześć

Ja z drugiej strony Krakowa (Zabierzów) jechałem dwa ostatnie lata przez CZ-AUS-SLO do Omisia, więc Szybenik po drodze. Też w czerwcu (dwa lata temu 16.06, rok temu 08.06) Też z małymi dziećmi w ciągu nocy, żeby było jak najszybciej. Czy było szybciej niż przez Słowację i Węgry? Porównania nie mam ale w tym roku pojadę tak samo (14.06). Ostatnie dwa lata było szybko i sprawnie. Jedyne spowolnienie to w 2017 ok. 20min na przejściu SLO-CRO. Czerwiec generalnie jest dość burzowy, obydwa wyjazdy były częściowo w mocnych ulewach. Zwłaszcza rok temu - ok 300km w SLO i CRO cały czas w mega burzach. Szczerze to nie wyobrażam sobie jazdy gdzieś poza autostradą w takich warunkach w nocy.

Wyjazdy ok 16, na 19 jesteśmy na dużym placu zabaw przy centrum handlowym w Brnie żeby dzieci się "wyszumiały" przed nocą a potem już do celu. W Omisiu byliśmy o 7:00 i 5:00. Z właścicielką mieszkania jesteśmy umówieni już na 7:00 więc nie ma problemu z czekaniem na "rozładunek". W Omisiu otwierają cafebary już chwilę po 5:00 więc rok temu dzieci spały w samochodzie a my poranna kawka ;-)

Poczytaj wątek cytowany powyżej, dostaniesz sto innych przepisów na dobrą drogę do CRO :)

Pozdrawiam
Michał

Dzieki za info. wieczorkiem sobie poczytam cytowany wątek. Akurat tak sie składa że ja też wyjeżdzam 14.06:) jedziemy na 3 samochody i musze dobrać trase optymalnie aby dojechać w ciągu nocy do brodaricy bo każdy w samochodzie będzie miał dzieci
artury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artury » 22.05.2019 20:23

Witam. W sierpniu wyruszam do Baski Vody z Katowic. Planukemy tankowanie i posilek w Graz, z tym, ze bedziemy tam okolo 4 rano. Gdzie o tej godzinie znajde calodobowa, dobra i tania stacje? Oraz czy da rade o tej godzinie gdziekolwiek tam cos zjesc? Z gory dziekuje za informacje. Pozdrawiam.
BLACHA_997
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BLACHA_997 » 23.05.2019 09:56

Pisząc Graz masz na myśli centrum miasta? Jeśli tak to na pewno coś znajdziesz. Jeśli chodzi Ci o miejsca w pobliżu autostrady to zaraz po zjeździe na lotnisko w miejscowości Feldkirchen bei Graz jest McDonald's a zaraz przy nim całodobowa stacja. Trochę dalej w Kalsdorfie także masz stację benzynową i jakieś bary (nigdy tam nie jadłem, ale piwo mają przednie)
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 23.05.2019 10:15

Na A9 w Austrii od zjazdu na Leibnitz w strone Cro rozpoczela sie budowa. Remont mostu i barier dzwiekochlonnych. Planowany koniec to jesień.
ssymons
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ssymons » 23.05.2019 12:19

majkelfm napisał(a):...
Wyjazdy ok 16, na 19 jesteśmy na dużym placu zabaw przy centrum handlowym w Brnie żeby dzieci się "wyszumiały" przed nocą a potem już do celu.
...
Pozdrawiam
Michał

Czy możesz coś więcej napisać o wspomnianym miejscu? Szukam miejsca w CZ gdzie mógłbym zatrzymać się w podobnym celu, zjeść jakąś kolacje i dalej w drogę a dzieci spać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2019 12:58

ssymons napisał(a):
majkelfm napisał(a):...
Wyjazdy ok 16, na 19 jesteśmy na dużym placu zabaw przy centrum handlowym w Brnie żeby dzieci się "wyszumiały" przed nocą a potem już do celu.
...
Pozdrawiam
Michał

Czy możesz coś więcej napisać o wspomnianym miejscu? Szukam miejsca w CZ gdzie mógłbym zatrzymać się w podobnym celu, zjeść jakąś kolacje i dalej w drogę a dzieci spać.

To chyba chodzi o NC Futurum przy węźle D1 albo OC Olympia przy D2 już w stronę Słowacji...
artury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artury » 26.05.2019 19:49

czesc.
6
12 sierpnia godzina 22 planowany wyjazd z Katowic do Baski Vody. pauza w Graz na tankowanie i jedzenie. ogolnie planowany jest tylko jeden postoj wlasnie w Graz. wypad z rocznym dzieckiem, ale przewiduje ze 70% drogi bedzie spal. na granicy z macelj bede okolo 6 rano(wtorek). czy spodziewac sie na granicy o tej godzinie jakis korkow? czy jest opcja w 11 godzin dojechac noca z Katowic do Baski? trasa przez CZ-A-SLO. dzieki za opinie
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 26.05.2019 20:09

artury napisał(a):czesc.
6
12 sierpnia godzina 22 planowany wyjazd z Katowic do Baski Vody. pauza w Graz na tankowanie i jedzenie. ogolnie planowany jest tylko jeden postoj wlasnie w Graz. wypad z rocznym dzieckiem, ale przewiduje ze 70% drogi bedzie spal. na granicy z macelj bede okolo 6 rano(wtorek). czy spodziewac sie na granicy o tej godzinie jakis korkow? czy jest opcja w 11 godzin dojechac noca z Katowic do Baski? trasa przez CZ-A-SLO. dzieki za opinie

Według mnie nie dojedziesz tez jeżdźe z Katowic co prawda trochę dalej ale....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 26.05.2019 20:19

Bez korków, bez siku, bez kupowania winiet i bez tankowania ta trasa zajmuje 11,5h...

Domyślam się ze chcesz dowieźć dziecko w całości ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 229
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone