Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2019 11:54

MaReEK napisał(a):Gdzieś ktoś pisał, że z niedzieli na poniedziałek można się spodziewać wzmożonego ruchu ze względu na Polaków wyjeżdżających do pracy, prawda to?

Z okolic gdzie mieszkam bardzo dużo osób pracuje w Austrii i praktycznie na każdy weekend zjeżdżają do domu. Wracają do pracy przeważnie w niedzielę wieczorem (lub w nocy z niedzieli na poniedziałek w zależności jak daleko w Austrii pracują) i ruch jest dosyc spory. Ostatnie dwa lata wracałem w niedzielę z Chorwacji i gdzieś w okolicach Mikulova byłem około północy. Od stron Polski jechał sznur samochodów osobowych z rejestracjami SRC, SWD, OK, OKR OGL :oczko_usmiech: :mrgreen: . Do tego dochodził jeszcze dosyć spory ruch TIR-ów, bo nie wiem jak w Czechach ale w Austrii na pewno mają zakaz jazdy w weekendy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2019 12:56

Witam i mam pytanie odnośnie starego przejścia Letenye - Gorican. Wiem, że jest zamknięte do końca lipca, a mnie wypada tamtędy jechać na początku lipca. Planuję jechać przez Węgry drogami bezpłatnymi i stąd moje pytanie: czy mogę przejechać przez nowe przejście na rzece Mura, skręcić na pierwszym zjeździe w M70 i zaraz zjechać na DK7 do centrum Letenye? Czy w takim wypadku mogę jechać bez winiety, czy jednak będzie potrzebna?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.05.2019 13:25

Pääkäyttäjä napisał(a):
MaReEK napisał(a):Pääkäyttäjä znam te strony i przeglądałem, rzeczywiście wydaje się, że nie ma tragedii. Jednak kilka lat temu jechałem do HR przez te kraje i było lekko mówiąc nieciekawie, szczególnie w CZ i się zraziłem, od tej pory jeździłem tylko przez SK i H. Ale do Włoch w okolice Wenecji chyba nie mam innej alternatywy jadąc z centralnej Polski...
Wyjazd w niedzielne popołudnie 9 czerwca, taką trasą chcę jechać: https://goo.gl/maps/FkMdjpJ8BufrqGZTA

Po co zjezdzasz do Ostrawy...? Jakkolwiek, w Czechach nie ma za duzo rzeczy rozkopanych, przed Bohuminem jest zwezka, w Ostrawie pofalowany asfalt, potem przed Lipnikiem i pod Olomuncem. Z Brna klasycznie tylko wezel 201 - tam albo jest korek w szczycie bo Brno jest z leksza rozkopane i kazdy jak moze, omija miasto. Austria... szalu nie ma.

Generalnie, przed wyjazdem rzucilbym okiem na DI i Asfinag i zaplanowal trase...

Teraz pokazują że w Ostrawie jest zamknięta zachodnia nitka D1 (na południe) i objazd jest prowadzony przez miasto. Zamknięcie i objazd do 19.05. do godz. 23:59.
To te pofalowania robią o których wspomniałeś.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 13.05.2019 14:00

marekkowalak napisał(a):Witam i mam pytanie odnośnie starego przejścia Letenye - Gorican. Wiem, że jest zamknięte do końca lipca, a mnie wypada tamtędy jechać na początku lipca. Planuję jechać przez Węgry drogami bezpłatnymi i stąd moje pytanie: czy mogę przejechać przez nowe przejście na rzece Mura, skręcić na pierwszym zjeździe w M70 i zaraz zjechać na DK7 do centrum Letenye? Czy w takim wypadku mogę jechać bez winiety, czy jednak będzie potrzebna?

Przekraczając granicę na nowym przejściu raczej będziesz potrzebował winiety bo musisz wjechać na M70 a to jest płatna.

Rozważ czy nie lepiej byłoby dla Ciebie przejechać przez Słowenię. Tu masz mapkę: https://www.google.pl/maps/dir/46.35168 ... m2!4m1!3e0

Ten przejazd przez Słowenię masz za darmo. I wylatujesz na darmowej 86 na Węgrzech.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2019 15:06

tranquilo napisał(a):
Przekraczając granicę na nowym przejściu raczej będziesz potrzebował winiety bo musisz wjechać na M70 a to jest płatna.

Rozważ czy nie lepiej byłoby dla Ciebie przejechać przez Słowenię. Tu masz mapkę:

Ten przejazd przez Słowenię masz za darmo. I wylatujesz na darmowej 86 na Węgrzech.

No tak, tylko będę tam jechał w sobotę po południu i zależy mi na tym, żeby ominąć zatłoczone przejście w Mursko Sredisce - w Letenye jest luźniej
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 13.05.2019 17:17

marekkowalak napisał(a):No tak, tylko będę tam jechał w sobotę po południu i zależy mi na tym, żeby ominąć zatłoczone przejście w Mursko Sredisce - w Letenye jest luźniej

Czy to przejście jest aż tak zatłoczone ??
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym żeby tam były jakieś wielkie korki max. 3 samochody w kolejce .
Może to też kwestia pory dnia i miesiąca w jakim się jedzie :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 13.05.2019 18:36

max21

Może i tak - jechałem tamtędy raz w życiu, pod koniec lipca, właśnie w sobotę i były korki podobne do tych na Macelj.

Skoro mówisz, że jest luźno, to chyba pojadę na Mursko.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 13.05.2019 21:04

marekkowalak napisał(a):Witam i mam pytanie odnośnie starego przejścia Letenye - Gorican. Wiem, że jest zamknięte do końca lipca, a mnie wypada tamtędy jechać na początku lipca. Planuję jechać przez Węgry drogami bezpłatnymi i stąd moje pytanie: czy mogę przejechać przez nowe przejście na rzece Mura, skręcić na pierwszym zjeździe w M70 i zaraz zjechać na DK7 do centrum Letenye? Czy w takim wypadku mogę jechać bez winiety, czy jednak będzie potrzebna?

Też mnie to nurtowało, aż wystosowałem maila do National Toll Payment Services PLC. Zaskoczyli mnie piękną, długą i pełną odpowiedzią na 9 stron w pdf :P z tego 2 to meritum (przytaczam poniżej), a reszta to RODO i inne takie:
Kod: Zaznacz cały
The terms regarding the sale, the validation and the control of road use authorisation, as well as the levying of fines, is determined by the amended Decree No. 36/2007 of the Ministry of Economy and Transport on the toll for the use of motorways, highways, and national roads (“the Toll Decree”).

With regard to closure, or restriction the Decree states: (4) No user charge shall be paid on a toll section as long as another road is closed for traffic or traffic is restricted along and diverted from such other road, if the toll road section concerned has been designated as a diversion by the bodies under Section 14(1)(a) and (b) of the Public Roads Traffic Act and the road operator and the body entitled to control toll payment have been notified in advance or simultaneously where appropriate. The agency ordering the road closure or traffic restriction or diversion shall inform road users, by way of media service providers, about the toll road sections designated as a diversion as well as about the duration of the closure, restriction or diversion. Unless the body ordering the restriction or diversion otherwise notifies, vehicles not having a road use authorisation shall only use the toll road designated as a diversion between the point of entry to the toll section and the next exit to a road junction. No previously purchased road use authorisation shall be reimbursed on the grounds that the toll road section was exempt from toll payment due to diversion.

(4a) Where the exit to a road junction under paragraph (4) is closed, the road section designated as a diversion may be used up to the next open exit to a road junction along the toll road section concerned.

(4b) The exemption under paragraphs (4) and (4a) shall also apply to the use of the toll road section designated as a diversion by vehicles not otherwise authorised to use the toll section even if no notification is made by way of media providers.

Based on the above the agency ordering the road closure or traffic restriction or diversion shall inform road users, by way of media service providers, about the toll road sections designated as a diversion as well as about the duration of the closure, restriction or diversion. The closure is ordered by Magyar Közút Nonprofit Zrt. If a section is designated as a diversion by the appropriate body, no user charge shall be paid.

Czyli, z tego co na szybko zrozumiałem, generalnie się nie powinno w takiej sytuacji płacić, ale w sumie to nie wiemy i pytajcie się w firmie która to rozkopała czyli w Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Ostatnio edytowano 14.05.2019 05:42 przez Raphael, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.05.2019 21:43

marekkowalak napisał(a):
tranquilo napisał(a):

Rozważ czy nie lepiej byłoby dla Ciebie przejechać przez Słowenię. Tu masz mapkę:

No tak, tylko będę tam jechał w sobotę po południu i zależy mi na tym, żeby ominąć zatłoczone przejście w Mursko Sredisce - w Letenye jest luźniej

Jakie zatłoczone przejście w Mursko Sredisce - przez ileś tam lat je przekraczam i najdłużej stałem w zeszłym roku ok. 20min. bo przyjechałem o 24:00 i trafiłem na zmianę załogi. Wszystkim je polecam właśnie ze względu na małe obłożenie.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 13.05.2019 21:56

Ja też w życou korka nie widziałem na Mursko.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 14.05.2019 05:44

Ostatnio (nd. 5.V rano) stałem na Mursko jakieś 15 min, przede mną 9 aut w tym co najmniej 1 serbskie i długo mu papiery sprawdzali.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 14.05.2019 09:14

Raphael napisał(a):Ostatnio (nd. 5.V rano) stałem na Mursko jakieś 15 min, przede mną 9 aut w tym co najmniej 1 serbskie i długo mu papiery sprawdzali.

To "pech". Ja zawsze jestem tam około 19:00 - 20:00,
I nigdy nawet jedno auto przede mną nie stało.

W drodze do Cro raz bylem tam o 5 rano i też ani jednego samochodu, a ostatnio byłem tam gdzieś tak przed północą i nie wiem czy jedno auto nie było przed nami. Ale to na zasadzie że zanim ja podjechałm to ono już wjechało do Cro.

Także jedyny mój czas oczekiwania to czas na skanowanie paszportów.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 14.05.2019 14:06

tranquilo napisał(a):
Raphael napisał(a):Ostatnio (nd. 5.V rano) stałem na Mursko jakieś 15 min, przede mną 9 aut w tym co najmniej 1 serbskie i długo mu papiery sprawdzali.

To "pech". Ja zawsze jestem tam około 19:00 - 20:00,
I nigdy nawet jedno auto przede mną nie stało.

W drodze do Cro raz bylem tam o 5 rano i też ani jednego samochodu, a ostatnio byłem tam gdzieś tak przed północą i nie wiem czy jedno auto nie było przed nami. Ale to na zasadzie że zanim ja podjechałm to ono już wjechało do Cro.

Także jedyny mój czas oczekiwania to czas na skanowanie paszportów.

Na Mursko bylem o 10:00 w sobotę - 1 auto przed nami i wyjazd o 16:00 w sobotę - nikogo przed nami
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 19.05.2019 08:26

Mam pytanie. Który odcinek trasy jest lepszy jadąc do Chorwacji przez Węgry. Do słowackiej Ziliny przez Żywiec czy przez Cieszyn (Czechy).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.05.2019 08:34

Ural napisał(a):Mam pytanie. Który odcinek trasy jest lepszy jadąc do Chorwacji przez Węgry. Do słowackiej Ziliny przez Żywiec czy przez Cieszyn (Czechy).

Podobne, właściwie nie ma dużej różnicy. Ja jechałem i tak, i tak - osobiście wolę przez Cieszyn, ale to może bardziej z sentymentu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 227
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone