Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]
napisał(a) m@rek » 05.05.2019 21:17
Witajcie wszyscy.
Przez ostatnie kilka lat jeździłem trasą: SK -> AT -> SI (objazdem MLP) i dalej już HR. Trasa zawsze pokonywana nocą, wyjazd z okolic BB ok 17:00.
Właśnie ze względu na podróż nocą ceniłem sobie "bezpieczne" autostrady (nie licząc objazdu MLP). Ostatnio objazd Słoweńskiej autostrady dość mocno ewoluował i zaczynam zastanawiać się nad alternatywą. Biorę pod uwagę trasę wrzuconą przez pawelli:
... jednak mam do uczęszczających autostradami na Węgrzech kilka pytań.
Trochę przewertowałem wątek i często piszecie o jakości dróg, macie na myśli jakość nawierzchni czy inne aspekty.
Rozważając cytowaną trasę, lepiej jechać tak jak proponuje pawelli czy może lecieć do Szombathely a potem 86 "do granicy". A może to kwestia miejsca w którym będę / chcę przekroczyć granicę.
Jeśli już jestem przy granicy to: Letenye czy może kierować się na Lendavę i przejechać kawałek przez Słowenię. Ze względu na kategorię i jakość drogi na jaką wpada się po stronie Cro to chyba lepiej wybrać Letenye.
Jak wygląda kwestia zabezpieczenia przez dziką zwierzyną na autostradach w HU, pytam głównie z uwagi na przejazd nocą.
Wstępnie to tyle albo aż tyle, będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
m@rek