Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]
napisał(a) Marsallah » 17.04.2019 07:16
wielbiciel napisał(a):Marsallah napisał(a):Powiedz może, jak wygląda ten odcinek przez Czechy. Od 10 lat jeżdżę przez Słowację, ale mapy ostatnio pokazują mi, że w Czechach zaoszczędzę godzinkę. Jak droga Ostrawa-Mikulov?
Przez Czechy fajnie się jedzie po godz. 19 i piąteczek, bo tak przeważnie jadę. W miejscu prac drogowych na południe nie ma korków, za to w przeciwnym kierunku (do Polski) widać, że się miejscami blokuje.
To samo jest na odcinku Brno-Mikulov (ok. godz.20). Tu warto sprawdzać google, bo jak korek jest na moście, to warto na Breclav odskoczyć. Wieczorem, jadąc na południe, jak będziesz ok. 21 w Brnie to też warto pojechać na Breclav, bo na wjeździe do miasta po prawej stronie jest stacja paliw TESCO i najniższe ceny paliw poza naszym krajem.
Jak się wraca w sobotę wieczorem, to i Wiedeń i reszta drogi tj. Mikulov-Ostrawa jest spokojnie. Trochę ciaśniej jest w niedzielę, ale też nie jest to tragedia. Jak wracam (do T.Gór) to w zależności skąd, to jestem między 21-22 lub 24 (Slano), a wyruszam ok. 10 rano, tak więc żadnych utrudnień nie napotykam.
Dzięki za rady.
Ja do Czech zraziłem się wiele lat temu - przeszkadzały mi te ich głośne betonowe autostrady. No i polubiłem trasę przez Słowację, która jednak się przez tę dekadę opatrzyła, a w tym roku już raz ją zaliczyłem, więc styknie.
Będę patrzył na mapy, ale winietu, itp. trzeba kupić wcześniej. Wieczorami w ogóle nie jeżdżę, tylko i wyłącznie w dzień. Na południe będę śmigał pewnie w środku długiego weekendu (wyjazd z Gliwic rano), natomiast wracać planuję we wtorek (wyjazd z Wiednia też rano). Rozumiem z Twojego posta, że będę miał trochę ruchu na drodze, ale chyba jakoś pójdzie (google sugerował mi i tak tę trasę, a nie przez Żylinę).
P.S. Czy w Czechach funkcjonują e-winiety, tak jak
na Słowacji czy
w Austrii?