napisał(a) wielbiciel » 23.02.2019 17:45
grab56 napisał(a):toomas napisał(a):Czyli czasowo ok +1h porównując do trasy autostradą ale taniej bo odpada winieta SLO i ew. niepewność na granicy...
Wydaje mi się, że to będzie sporo więcej niż 1h. Tak co najmniej 2h więcej. Mało realne jest przejechanie 340km jednopasmową drogą w ciągu 4h, zwłaszcza trzymając się ograniczeń prędkości. Google chyba trochę źle wylicza czas przejazdu na jednopasmowych drogach. Z ciekawości sprawdziłem, jak google liczy mi czas przejazdu na trasie pl-hr poza drogami płatnymi i wyszło tylko 4h różnicy na odcinku 1300km. To jest po prostu niemożliwe. Tak więc planując trasę korzystajcie także z innych map, bo czas przejazdu podawany przez mapy google jest bardzo niedokładny.
Google podaje ci przeważnie dwa czasy, jeden jako bezpośredni i drugi z uwzględnieniem ruchu.
A czas jaki podaje na drogach jednojezdniowych (krajowych) jest dłuższy niż faktycznie wychodzi.
Mnie całościowo zawsze wychodzi jak w google, ale to mój styl jazdy i innym może nie pasować.
I tak odcinek T.Góry-Murter mapy podają 12h20min a mnie to trochu mniej zajmuje czasu z dwoma krótkimi postojami (paliwo i pies). jeden prowadzący, odcinek Karlovac-Murter ich krajówkami, Węgry j/w. co daje 1060km ze śr. ok.103 km/h.
Może też to wynikać z tego że już tyle razy byłem że nie muszę korzystać z jakiś podpowiadaczy (nawigacja) czy uważać gdzie skręcić.
A odnośnie różnicy czasu powyżej to ci powiem, że wystarczy zmiana celników na granicy i masz dodatkowe co najmniej 0,5-1,0h w plecy.