Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.02.2019 09:56

andywiki napisał(a):Witaj wielbiciel jak możesz wyślij mi proszę twoja trasę domyślam się że trzeba będzie kupić dodatkową winietę

Odpowiem ja, bo już od jakiegoś czasu wielbiciel zachęca mnie do tej trasy :mrgreen:
Jest to trasa Cz-A-Hu-Slo-Hr czyli taka: https://goo.gl/maps/t76BZ4jGeZs
Jak na razie nie trzeba winiety bo na drogę 86 wskakuje się za Szombatehly.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.02.2019 10:07

dids76 napisał(a):
andywiki napisał(a):Witaj wielbiciel jak możesz wyślij mi proszę twoja trasę domyślam się że trzeba będzie kupić dodatkową winietę

Odpowiem ja, bo już od jakiegoś czasu wielbiciel zachęca mnie do tej trasy :mrgreen:
Jest to trasa Cz-A-Hu-Slo-Hr czyli taka: https://goo.gl/maps/t76BZ4jGeZs
Jak na razie nie trzeba winiety bo na drogę 86 wskakuje się za Szombatehly.

Czyli czasowo ok +1h porównując do trasy autostradą ale taniej bo odpada winieta SLO i ew. niepewność na granicy...
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 23.02.2019 12:08

wielbiciel napisał(a):A ja ostatnio jeżdżę wariantem Cz-A-Hu-Slo-Hr i jest zarąbisty.
Omijam wszelkie niedogodności i czy to jest w dzień czy w nocy bardzo szybki. Z T.Gór do bramek Lucko mam 735 km/7,5h.
Jak bym jechał Cz-A-Slo (objazd)-Hr, jak większość jeździ, to wychodzi mi 770 km/7,75h ale jedziemy po drogach o dużym natężeniu ruchu oraz objazdem przez wioski i wąskie drogi.
Jechałem już różnymi drogami, ale teraz mam wypracowany scenariusz tani i szybki, a co najważniejsze nie jest męczący i przewidywalny.

Napisz miejscowości przez które jedziesz z numerkami tras objazdem przez Węgry.
Widziałem już, że chyba wklejałeś google map link ale na urządzeniach mobilnych to zupełnie inaczej pokazuje.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 23.02.2019 13:14

toomas napisał(a):Czyli czasowo ok +1h porównując do trasy autostradą ale taniej bo odpada winieta SLO i ew. niepewność na granicy...

Wydaje mi się, że to będzie sporo więcej niż 1h. Tak co najmniej 2h więcej. Mało realne jest przejechanie 340km jednopasmową drogą w ciągu 4h, zwłaszcza trzymając się ograniczeń prędkości. Google chyba trochę źle wylicza czas przejazdu na jednopasmowych drogach. Z ciekawości sprawdziłem, jak google liczy mi czas przejazdu na trasie pl-hr poza drogami płatnymi i wyszło tylko 4h różnicy na odcinku 1300km. To jest po prostu niemożliwe. Tak więc planując trasę korzystajcie także z innych map, bo czas przejazdu podawany przez mapy google jest bardzo niedokładny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.02.2019 13:30

grab56 napisał(a):
toomas napisał(a):Czyli czasowo ok +1h porównując do trasy autostradą ale taniej bo odpada winieta SLO i ew. niepewność na granicy...

Wydaje mi się, że to będzie sporo więcej niż 1h. Tak co najmniej 2h więcej. Mało realne jest przejechanie 340km jednopasmową drogą w ciągu 4h, zwłaszcza trzymając się ograniczeń prędkości. Google chyba trochę źle wylicza czas przejazdu na jednopasmowych drogach. Z ciekawości sprawdziłem, jak google liczy mi czas przejazdu na trasie pl-hr poza drogami płatnymi i wyszło tylko 4h różnicy na odcinku 1300km. To jest po prostu niemożliwe. Tak więc planując trasę korzystajcie także z innych map, bo czas przejazdu podawany przez mapy google jest bardzo niedokładny.

Nie jechałem tą trasą, ale z tego co widzę to jednopasmowej drogi jest 150km a nie 340km. Od Wiednia masz A3, potem S31. Jednopasmowa zwykła droga to ten odcinek https://goo.gl/maps/bXuni9MELvw czyli kawałek 61a w Austrii, 87 i 86 na Węgrzech o dojazd do A4 w Chorwacji.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 23.02.2019 13:47

dids76 napisał(a):Nie jechałem tą trasą, ale z tego co widzę to jednopasmowej drogi jest 150km a nie 340km. Od Wiednia masz A3, potem S31. Jednopasmowa zwykła droga to ten odcinek https://goo.gl/maps/bXuni9MELvw czyli kawałek 61a w Austrii, 87 i 86 na Węgrzech o dojazd do A4 w Chorwacji.

Ok, ale i tak coś tu nie gra z tym liczeniem czasu przez google. Gdy przeciągniesz tę trasę na autostradę (przez Graz i Maribor), to podaje 3h15m. I cały czas mamy autostradę. Ta różnica jest podejrzanie mała.
PS. Czy ten odcinek na pewno nie wymaga winiety na Węgry?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.02.2019 14:41

grab56 napisał(a):Tak więc planując trasę korzystajcie także z innych map, bo czas przejazdu podawany przez mapy google jest bardzo niedokładny.

Dzięki za sugestię. :wink:
Po kilkunastu latach wyjazdów po Europie, mam swój przelicznik i nie polegam bezkrytycznie na szacunkach Google'a. Biorę pod uwagę długość odcinków autostradowych oraz szybkiego ruchu, drogi zwykłe i tereny trudne. Do tego moje możliwości i możliwości samochodu. :wink:
grab56 napisał(a):PS. Czy ten odcinek na pewno nie wymaga winiety na Węgry?

Nie wymaga winiety.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 23.02.2019 15:32

Hej,
Dorzucę i ja....
W tamtym roku jechałem ze stolicy do Lokvy..
przez Zwardoń, Lenti...(nocleg) i dalej w CRO...
drogą "jedyneczką"....
Droga jak dla mnie super...
Dodam iż czasu nie liczę a i korki mi nie straszne.. (To chyba z racji wykonywanego zawodu.. :wink: )
Bardziej skupiam się na bezpieczeństwie jazdy..
A godzina czy dwie w tą czy w tą... bez różnicy...
Najważniejsze aby dojechać i wrócić....
Życzę każdemu tyle powrotów co wyjazdów.. :-D :-D :-D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.02.2019 17:25

CzechuXX napisał(a):
wielbiciel napisał(a):A ja ostatnio jeżdżę wariantem Cz-A-Hu-Slo-Hr i jest zarąbisty.
Omijam wszelkie niedogodności i czy to jest w dzień czy w nocy bardzo szybki. Z T.Gór do bramek Lucko mam 735 km/7,5h.
Jak bym jechał Cz-A-Slo (objazd)-Hr, jak większość jeździ, to wychodzi mi 770 km/7,75h ale jedziemy po drogach o dużym natężeniu ruchu oraz objazdem przez wioski i wąskie drogi.
Jechałem już różnymi drogami, ale teraz mam wypracowany scenariusz tani i szybki, a co najważniejsze nie jest męczący i przewidywalny.

Napisz miejscowości przez które jedziesz z numerkami tras objazdem przez Węgry.
Widziałem już, że chyba wklejałeś google map link ale na urządzeniach mobilnych to zupełnie inaczej pokazuje.

W A jedziesz A23, A3, 61a granica z Węgrami, Koszeg i 87, Szombathely i 86, granica Słowenia, Lendawa (bez winiety), Mursko Sredisce, Cakovec i dalej A4 na Zagrzeb.
Na Węgrzech masz już obwodnice miejscowości, więc nawet nie wiem jak się nazywają (ten język!). Popatrz na normalnym kompie wtedy będzie ci łatwiej pooglądać.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.02.2019 17:45

grab56 napisał(a):

Google podaje ci przeważnie dwa czasy, jeden jako bezpośredni i drugi z uwzględnieniem ruchu.
A czas jaki podaje na drogach jednojezdniowych (krajowych) jest dłuższy niż faktycznie wychodzi.
Mnie całościowo zawsze wychodzi jak w google, ale to mój styl jazdy i innym może nie pasować.
I tak odcinek T.Góry-Murter mapy podają 12h20min a mnie to trochu mniej zajmuje czasu z dwoma krótkimi postojami (paliwo i pies). jeden prowadzący, odcinek Karlovac-Murter ich krajówkami, Węgry j/w. co daje 1060km ze śr. ok.103 km/h.
Może też to wynikać z tego że już tyle razy byłem że nie muszę korzystać z jakiś podpowiadaczy (nawigacja) czy uważać gdzie skręcić.
A odnośnie różnicy czasu powyżej to ci powiem, że wystarczy zmiana celników na granicy i masz dodatkowe co najmniej 0,5-1,0h w plecy.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 23.02.2019 21:25

walp napisał(a):Nie wymaga winiety.

To chyba rozważę w takim razie ten wariant. O ile tylko uda mi się namówić ferajnę z drugiego auta, bo po zeszłorocznych objazdach autostrady w SLO (M-L-P) mogą być nieco sceptyczni do nowych koncepcji :lol:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.02.2019 21:47

Jadąc z Pomorza ( mam chyba najdalej) rozważałem opcje ( rok temu sprawdzoną ) Pl A1, Słowacja przez Czadce, Żylina, Bratyslawa, Gyor, Szombachy, Letyney, Zagrzeb-Lokva Rogoznica ale powoli myślę o Twojej opcji wielbicielu...
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 23.02.2019 21:59

amatus1 napisał(a):Jadąc z Pomorza ( mam chyba najdalej) rozważałem opcje ( rok temu sprawdzoną ) Pl A1, Słowacja przez Czadce, Żylina, Bratyslawa, Gyor, Szombachy, Letyney, Zagrzeb-Lokva Rogoznica ale powoli myślę o Twojej opcji wielbicielu...

Jakieś dwa tygodnie temu jechałem do Żyliny, w Czady wpierniczyłem się w tirowy korek (tam wszystko naokoło jest rozkopane) nie ma go jak ominąć. Nie stałem w nim od początku, bo jadąc w Polsce S1 zaraz za granicą skręciłem w prawo na Skalite i dołączyłem do niego już w Czadcy, ale i tak ponad godzinę odstałem (około 4,5 kilometra). Nie da się tego ominąć i tak będzie dopóki Słowacy nie ukończą obwodnicy. Problemem są światła przy centrum handlowym, więc podejrzewam, że jeżeli światła są regulowane to w nocy można przejechać bez problemu. Jadąc w drugą stronę jest możliwość skręcenia wcześniej i można w miarę szybko(w korku około 20 minut) przejechać przez miasto
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.02.2019 23:10

pancezary napisał(a):
amatus1 napisał(a):Jadąc z Pomorza ( mam chyba najdalej) rozważałem opcje ( rok temu sprawdzoną ) Pl A1, Słowacja przez Czadce, Żylina, Bratyslawa, Gyor, Szombachy, Letyney, Zagrzeb-Lokva Rogoznica ale powoli myślę o Twojej opcji wielbicielu...

Jakieś dwa tygodnie temu jechałem do Żyliny, w Czady wpierniczyłem się w tirowy korek (tam wszystko naokoło jest rozkopane) nie ma go jak ominąć. Nie stałem w nim od początku, bo jadąc w Polsce S1 zaraz za granicą skręciłem w prawo na Skalite i dołączyłem do niego już w Czadcy, ale i tak ponad godzinę odstałem (około 4,5 kilometra). Nie da się tego ominąć i tak będzie dopóki Słowacy nie ukończą obwodnicy. Problemem są światła przy centrum handlowym, więc podejrzewam, że jeżeli światła są regulowane to w nocy można przejechać bez problemu. Jadąc w drugą stronę jest możliwość skręcenia wcześniej i można w miarę szybko(w korku około 20 minut) przejechać przez miasto

Korek w Cadcy można ominąć jadąc od Zwardonia przez Oszczadnicę, wąsko ale nawierzchnia nowa, po zmroku trochę nieswojo, ale jest ok.
https://www.google.pl/maps/dir/49.39947 ... !5i1?hl=pl
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 23.02.2019 23:27

wielbiciel napisał(a):
pancezary napisał(a):

Korek w Cadcy można ominąć jadąc od Zwardonia przez Oszczadnicę, wąsko ale nawierzchnia nowa, po zmroku trochę nieswojo, ale jest ok.
https://www.google.pl/maps/dir/49.39947 ... !5i1?hl=pl

Byłem tam dwa tygodnie temu. Latem faktycznie ze swojej kwatery jechałbym jeszcze inaczej, niestety teraz jest tam teraz tyle śniegu, że przejście, które sugerujesz zamknięto z powodu jego ilości. Hmmmm, ja jeszcze jestem na nartach a tu już lato :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone