Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 28.05.2014 08:52

lepiej A1 na południe PL, później CZ - A - SLO i Chorwacja! ...ja tak myślę :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2014 14:22

arcio napisał(a):Witam. jestem nowy na forum.mam do was pytanie,w połowie sierpnia będę jechał ze słupska do supetaru.ze względu ze mam ponad 1800 km chciałbym zatrzymać się na nocleg na węgrzech nad balatonem. będe jechał w polsce autostradą a1. jak myślicie czy to jest dobry pomysł przez węgry,czy lepiej przez niemcy ,austrię :?: pozdrawiam. artur

Według mnie bardzo dobry pomysł. Przez Węgry jedzie się bardzo przyjemnie, jakość ich autostrad jest o niebo lepsza od austriackich.

Jesli chodzi o nocleg nad Balatonem, to prawie każdy Cromaniak poleci ci to:

Teresa Bodo tel.0036306181679
Koroshegy koło Balatonfoldvar nad Balatonem
Ut. Dózsa Gyorgy 30 b

Polka, która wyszła za mąż za Węgra. Dobre ceny, fantastyczna atmosfera i blisko do Balatonu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 15:11

Raul73 napisał(a):Według mnie bardzo dobry pomysł. Przez Węgry jedzie się bardzo przyjemnie, jakość ich autostrad jest o niebo lepsza od austriackich.

Teraz to mnie zabiłeś śmiechem :wink: :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2014 15:46

Lednice napisał(a):
Raul73 napisał(a):Według mnie bardzo dobry pomysł. Przez Węgry jedzie się bardzo przyjemnie, jakość ich autostrad jest o niebo lepsza od austriackich.

Teraz to mnie zabiłeś śmiechem :wink: :D

Jechałeś kiedyś węgierską autostradą? Którąkolwiek?

Bo ja, kolego, poza M3, zjeździłem wszystkie - i to na całej długości.

Toż to prawie wszystko nówki, z nawierzchnią równiutką jak stół! (Wyjątkiem jest stale remontowana obwodnica Budapesztu).

A teraz porównajmy to np. z austriacką A4 czy A2 na wylocie z Wiednia czy w okolicach Villach. Jeśli chodzi o komfort jazdy - przepaść!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 17:53

Jechałem, nawet sporo i są takiej samej jakości jak austriackie.
Czyli bardzo dobrej.
Nie ma do czego się przyczepić, chyba, że ktoś ma jakieś irracjonalne uprzedzenia :?

Narzekania na austriackie autostrady są jakimś totalnym absurdem :roll:

Jeśli chodzi o budowanie tuneli na autostradach to w Austrii są wicemistrzami świata, pierwsze miejsce zajmuje Szwajcaria :!:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2014 17:57

W takim razie proponowałbym bardziej czytać ze zrozumieniem.

Nie było nic o narzekaniu, a o porównaniu. Nie było równnież o budowaniu tuneli, a o jakości nawierzchni, czyli o komforcie jazdy.

A w tym Austria z Węgrami zdecydowanie przegrywa - czy ci się to podoba, czy nie!
Ostatnio edytowano 28.05.2014 17:59 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 17:58

Masz prawo do różnych opinii, nawet idiotycznych, jak ta o jakości austriackich autostrad :!: :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.05.2014 18:00

Może trochę kultury (chociaż raz?), skoro nie masz żadnych racjonalnych argumentów?

EOT
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 20:20

Raul, z całym szacunkiem, ale jak możesz porównywać węgierską autostradę budowaną w szczerym polu, gdzie jest płasko jak stół
z austriacką budowaną w Alpach, np. koło wspomnianego przez ciebie miasta Villach,
gdzie muszą być liczne zakręty i tunele i nie ma możliwości technicznych, żeby budować jak na Węgrzech.

Wiedeń jako zespól miejski ma przeszło 2,5 miliona mieszkańców i tam autostrada to nie to samo co autostrada
w szczerym polu koło Miskolca...

Austriacy stale remontują autostrady, ich nawierzchnia jest w bardzo dobrym stanie, ostatnią rzeczą do której się można w Austrii przyczepić to jakość autostrad :!: 8)

Czy zbudowanie setki wielokilometrowych tuneli nie świadczy o jakości dróg w danym kraju :?: :roll:

Zastanów się czasem, co piszesz :roll:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 28.05.2014 21:49

Mi też nie podoba się autostrada w Austrii. Widać że jest stara i nienowoczesna. Dużo ostrych zakrętów i ograniczeń do 100.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2014 21:55

A w Szwajcarii autostrady są dopiero z mnóstwem zakrętów
Cóż, trzeba wyburzyć Alpy :D

A najlepiej zbudować Austrię na nowo, np. w Chinach :!: :wink:

Początki już są :
http://bebzol.com/pl/chinczycy-podrabia ... 54160.html
:?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.05.2014 06:32

Lednice napisał(a):Raul, z całym szacunkiem, ale jak możesz porównywać węgierską autostradę budowaną w szczerym polu, gdzie jest płasko jak stół
z austriacką budowaną w Alpach, np. koło wspomnianego przez ciebie miasta Villach,
gdzie muszą być liczne zakręty i tunele i nie ma możliwości technicznych, żeby budować jak na Węgrzech.

Wiedeń jako zespól miejski ma przeszło 2,5 miliona mieszkańców i tam autostrada to nie to samo co autostrada
w szczerym polu koło Miskolca...

Austriacy stale remontują autostrady, ich nawierzchnia jest w bardzo dobrym stanie, ostatnią rzeczą do której się można w Austrii przyczepić to jakość autostrad :!: 8)

Czy zbudowanie setki wielokilometrowych tuneli nie świadczy o jakości dróg w danym kraju :?: :roll:

Zastanów się czasem, co piszesz :roll:

Czytaj ze zrozumieniem. Nie wspominamy o inżynierskim aspekcie budowy drogi ( zgadza się że w Austrii jest trudniej) lecz o samej jakości drogi (patrz nawierzchnia) i jej infrastruktury, a ta jest jakby była z lat 70-ch. Zgadza się że w rejonie Wiednia jest ok. lecz to dotyczy ostatnich 6-ciu lat, pozostałe odcinki wraz z infrastrukturą są w latach 70 i 80 ubiegłego wieku. Im dalej od Wiednia (np. okolica Villach) tym gorzej.
Reasumując w każdym kraju są lepsze i gorsze odcinki nawierzchni dróg lecz Austria ma więcej tych gorszych (autostrad).
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 29.05.2014 08:18

Patrząc jak to było dwa lata temu austriacka A2 nie jest idealna porównując ją do np węgierskiej M5, węgierska ma wg mnie lepszą nawierzchnie.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 29.05.2014 10:24

Co prawda nie jechałem Węgierską autostradą od 6 lat i jej nawet nie pamiętam ale w Austrii bywam regularnie i też do tej pory uważałem, że austriackie autostrady są bardzo dobre a biorąc pod uwagę trudny teren ciężko wyobrazić mi sobie lepsze. Skoro jednak piszecie, że Węgierskie o niebo lepsze to nic tylko jeździć po nich.
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 29.05.2014 11:09

Jechałem już do Chorwacji przez CZ-A-SLO (ale przed wprowadzeniem winiet w SLO), przez CZ-SK-HU i autostradą i drogą 86 i jak dla mnie wariant węgierski jest 'najfajniejszy' :) Może dlatego, że nie lubię się bardzo spieszyć (w końcu jadę na urlop), ale też może dlatego, że nie lubię nudy podczas jazdy, a wariant CZ-A-SLO (przede wszystkim CZ-A) jest jednak nudny:) Od kilku lat wybieram więc wariant przez Węgry, w stronę Chorwacji drogą 86, z powrotem podobnie lub autostradą i skrótem za Balatonem (chociaż autostrada węgierska też jest nudna:))
Co do 'dyskusji' o jakości autostrad to też uważam, że węgierskie mają lepszą nawierzchnię niż austriackie (te są starsze w większości, ale mówimy o nawierzchni, a nie o wieku autostrad ani technice ich budowy:))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone