nie jest tam napisane wprost, że to ma być naklejka;-) to są tylko przemyślenia autora, który wystąpił o interpretację tych przepisów
znak PL masz na tablicy, więc formalnie przepis ten i tak jest spełniony
zabekrafal napisał(a):Dziś dowiedziałem się o pewnej zmianie w przepisach o wyposażeniu auta. Ne nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić to wrzucam tutaj.
Powracają naklejki "PL" w ruchu międzynarodowym. Link do artykułu :
http://motoryzacja.interia.pl/raporty/r ... Id,2506569
No to "dobra zmiana" nadal ułatwia nam życie
KrisM napisał(a):nie jest tam napisane wprost, że to ma być naklejka;-) to są tylko przemyślenia autora, który wystąpił o interpretację tych przepisów
znak PL masz na tablicy, więc formalnie przepis ten i tak jest spełniony
słoń napisał(a):Bankowo węgierski bądz chorwacki policmajster będzie znał ten Nasz przepis i ukarze Nas mandatem za niemanie naklejki PL. helloł!
SingSing74 napisał(a):Jeżeli dla kogoś interia jest źródłem wiarygodnej informacji, a nie daj Boże wyrocznią, to powodzenia.
SingSing74 napisał(a):Jeżeli dla kogoś interia jest źródłem wiarygodnej informacji, a nie daj Boże wyrocznią, to powodzenia.
Mamy już oficjalną reakcję na nasz tekst. Napisał do nas Szymon Huptyś, rzecznik prasowy Ministerstwa Infrastruktury. Okazuje się, że... "nie ma potrzeby, aby rozporządzenie, które weszło w życie 1 stycznia 2018 r., powtarzało zasadę z ustawy". A ta mówi (zgodnie z art. 59 ust. 3 ustawy) że obowiązek uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym jest zarejestrowany.
zabekrafal napisał(a):SingSing74 napisał(a):Jeżeli dla kogoś interia jest źródłem wiarygodnej informacji, a nie daj Boże wyrocznią, to powodzenia.
Wrzuciłem link do tego artykułu, tylko jako informację jaką znalazłem w necie. Broń boże nie chce siać jakiejś paniki.
Wiem , że Interia to nie jest najbardziej wiarygodne źródło, ale jeśli autor podaje informacje ,że 11 grudnia 2017 roku w życie weszło nowe rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa to raczej przyjmuje, że nie wyssał tego z palca.
Bardziej chodzi mi o to ,że był przepis jasny i klarowny. A po tej zmianie daje szanse do wszelakiej interpretacji. Czarne tablice dalej obowiązują, więc te pojazdy dalej muszą mieć symbol PL. Z drugiej strony nie sądzę by policja za granicami się tego czepiała, jeśli ktoś ma nowe tablice i jest na niej PL. A w naszym kraju jakby nawet kogoś zatrzymali przy samym wjeździe z zagranicy , to można powiedzieć ,że była magnetyczna i musiała odpaść zaraz po przekroczeniu granicy.
Pääkäyttäjä napisał(a):Interia wczoraj pod swoim artykułem napisała, że:Mamy już oficjalną reakcję na nasz tekst. Napisał do nas Szymon Huptyś, rzecznik prasowy Ministerstwa Infrastruktury. Okazuje się, że... "nie ma potrzeby, aby rozporządzenie, które weszło w życie 1 stycznia 2018 r., powtarzało zasadę z ustawy". A ta mówi (zgodnie z art. 59 ust. 3 ustawy) że obowiązek uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym jest zarejestrowany.
"Pojazdy zarejestrowane na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego, które posiadają tablice z oznaczeniem kraju rejestracji mogą poruszać się po innych krajach tego obszaru bez owalnej nalepki z kodem. Niektóre inne państwa (jednostronnie) uznają także rejestracje EOG bez naklejki z kodem."
Także nie świrujcie
zabekrafal napisał(a):SingSing74 napisał(a):Jeżeli dla kogoś interia jest źródłem wiarygodnej informacji, a nie daj Boże wyrocznią, to powodzenia.
Wrzuciłem link do tego artykułu, tylko jako informację jaką znalazłem w necie. Broń boże nie chce siać jakiejś paniki.
Wiem , że Interia to nie jest najbardziej wiarygodne źródło, ale jeśli autor podaje informacje ,że 11 grudnia 2017 roku w życie weszło nowe rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa to raczej przyjmuje, że nie wyssał tego z palca.
Bardziej chodzi mi o to ,że był przepis jasny i klarowny. A po tej zmianie daje szanse do wszelakiej interpretacji. Czarne tablice dalej obowiązują, więc te pojazdy dalej muszą mieć symbol PL. Z drugiej strony nie sądzę by policja za granicami się tego czepiała, jeśli ktoś ma nowe tablice i jest na niej PL. A w naszym kraju jakby nawet kogoś zatrzymali przy samym wjeździe z zagranicy , to można powiedzieć ,że była magnetyczna i musiała odpaść zaraz po przekroczeniu granicy.
zabekrafal napisał(a):Wiem , że Interia to nie jest najbardziej wiarygodne źródło, ale jeśli autor podaje informacje ,że 11 grudnia 2017 roku w życie weszło nowe rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa to raczej przyjmuje, że nie wyssał tego z palca.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi