amatus1 napisał(a):rocker napisał(a):amatus1 napisał(a):Proszę o radę odnośnie trasy. Zawsze jeździliśmy do cro przez CZ-Aus-Słowenia z objazdem, raz jechaliśmy przez Pragę (zwiedzanie przez weekend miasta) a w tym roku chcemy wybrać się na 2-3 dni do Budapesztu, zrobić pauzę w połowie drogi. Podpowiedzcie którą trasę wybrać? Myślałem nad dwiema opcjami:1. Słupsk cały czas A1-Żylina, Trenczyn-Bratysława-Gor, Tata, Budapeszt, 2-Słupsk cały czas A1, Nowoć-Dolny Kubiń-Rużomberk-Zwoleń-Nagyoroszi-Budpaeszt. Może inna opcja, proszę o sugestię.
hmmm... kawałek masz do zjechania. Trasa przez Niemcy nie jest taka zła, jesteś do przodu o parędziesiąt PLN nie płacąc w Polsce za A1. Wybierając trasę przez PL, musisz zapłacić w Czechach za winietę (chyba że w Cieszynie odbijesz na Trzyniec i Cadce do Zyliny na Słowacji) no i słowacka winieta. Odległość i czas porównywalne, także chyba jedynie aspekt ekonomiczny musisz brać pod uwagę.
Tak jak pisałem po drodzę chcemy zrobić postuj w Budapeszcie na 2-3 nolcegi. Jeszcze nie bylismy a ponoc warto. Wydaje mi się ze droga przez Niemcy odpada bo duzo dalej, Czechy też chcę ominąć (od razu wjechać do Slowacji).Myslaem o tych 2 trasach co pisalem wczesniej ale już sam nie wiem..
Polecam Ci w PL A1-->S1--> Zwardoń, SK od granicy D3 --> Świerszczynowiec -->11--> Czadca-->D1--> Bratysława (tranzytem) -->D2 --> HU M15 --> M1 do Budapesztu.
https://goo.gl/maps/tKi58o3dy2w
Trasa praktycznie bezproblemowe, jedyne "wąskie gardła" to Częstochowa (remonty DK1 w mieście), duże natężenie w godzinach szczytu w Bratysławie i potem sam wjazd do Budapesztu.