Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 16.05.2014 10:43

Witam wszystkich,
dotychczas do Cro jeździłem przez Słowację i Węgry(drogą 86), w tym roku planuję przez Czechy, Austrię, Słowenię bez autostrady. Maps.google prognozuje czas jazdy tylko o 0,5 h krótszy przez Austrię. Znajomi przekonują mnie że przez Ostrave, Wiedeń, Gratz jedzie się duużoo krócej niż przez Wegry. Jak jest naprawdę?
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 16.05.2014 11:33

Nie wiem czy wnikliwie przeglądałeś to forum, ale na to pytanie niema jednoznacznej odpowiedzi.
Wszystko zależy od ruchu na drodze.
Musisz sam przejechać obie trasy chociażby dla urozmaicenia podróży.
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 16.05.2014 12:37

Tak zrobię.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 16.05.2014 14:07

maniust napisał(a):
maniusc napisał(a):WOW!
Pozdrowienia la "biało-zielonego" Gdańska z "czerwonej" Łodzi :) (wtajemniczeni skumają) :)

Nie przepadam za Lechią (choć 30 lat temu chodziłem na mecze i pamiętny Juve), teraz wolę czarny sport , kopana to tylko dla mnie w wykonaniu MŚ lub ME , ale dzięki i wzajemnie pozdrowienia z zimnego Gdańska. :wink:

PS. ja też pamiętam "Juve" ... w Łodzi :)
KTomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KTomek » 26.05.2014 13:25

Odnośnie winiet w Austrii - czy można kupić winietkę na powrót? Jedziemy na 12 dni to na jednej się nie wyrobimy. W Czechach kupi się miesięczną, Słowenie boczkiem autostrad, albo też miesięczna, tylko zostaje Austria, bo po 10 dniowych mają 2 miesięczne.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 26.05.2014 13:30

Normalnie kupujesz od razu 2 winiety na kolejne okresy 10 dniowe.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.05.2014 13:38

sandomingo napisał(a):Normalnie kupujesz od razu 2 winiety na kolejne okresy 10 dniowe.

ja bym na zapas nie kupował, przytrafiało nam się skracać z różnych powodów urlop i wyrabialiśmy się w tej 10-dniowej
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.05.2014 13:45

piotrulex napisał(a):
sandomingo napisał(a):Normalnie kupujesz od razu 2 winiety na kolejne okresy 10 dniowe.

ja bym na zapas nie kupował, przytrafiało nam się skracać z różnych powodów urlop i wyrabialiśmy się w tej 10-dniowej

Ja od jakiegoś czasu zaraz kupuję dwie winiety. Nie biorę pod uwagę "teoretycznego" terminu powrotu, tylko tak aby mieć ciągłość. Właśnie gdyby przyszło mi skrócić pobyt, a wyszło by to w dniu w którym stara jest już nieważna a nowa jeszcze nie jest ważna, to musiałbym kupić trzecią.
Jeśli musiałbym skrócić pobyt w CRO, to akurat strata 8,50 euro na austriackiej winiecie była by najmniejszym zmartwieniem :oczko_usmiech:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 26.05.2014 21:01

dids76 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Ja od jakiegoś czasu zaraz kupuję dwie winiety. Nie biorę pod uwagę "teoretycznego" terminu powrotu, tylko tak aby mieć ciągłość. Właśnie gdyby przyszło mi skrócić pobyt, a wyszło by to w dniu w którym stara jest już nieważna a nowa jeszcze nie jest ważna, to musiałbym kupić trzecią.
Jeśli musiałbym skrócić pobyt w CRO, to akurat strata 8,50 euro na austriackiej winiecie była by najmniejszym zmartwieniem :oczko_usmiech:

Też Tak Myślę! :)
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 26.05.2014 21:02

...nawiązując do tematu...
teraz, przy "otwartym" moście na "kałuży"... to już tylko przez CZ A SLO !!!
:D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.05.2014 21:00

maniusc napisał(a):...nawiązując do tematu...

Super!!

Będzie luźniej na węgierskich autostradach - w to mi graj!! :mrgreen: :mrgreen:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 27.05.2014 21:12

Raul73 napisał(a):

Super!!

A niby czemu?
Jak się chce pociągnąć autostradą non stop to Pyrzowice-Brno-Bratysława-Węgry.
Niby trzeba zapłacić za winietę w Słowacji dodatkowo za parę kilometrów, ale trasa jest super.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.05.2014 23:00

Michalm2012 napisał(a):Jak się chce pociągnąć autostradą non stop to Pyrzowice-Brno-Bratysława-Węgry.
Niby trzeba zapłacić za winietę w Słowacji dodatkowo za parę kilometrów, ale trasa jest super.

Taką trasę to wybiera w porywach jedna osoba na miesiąc (właśnie przez tą wspomniana winietę), więc nie ma to dużego znaczenia dla ruchu. :D :D
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 28.05.2014 08:43

Michalm2012 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Super!!

A niby czemu?
Jak się chce pociągnąć autostradą non stop to Pyrzowice-Brno-Bratysława-Węgry.

No to Ciekawe!!!
Gdzie jest ta "autostrada non stop"???
Czy chodzi o te "czeskie coś"??? ... za co (niestety) trzeba płacić?

:lol:
arcio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcio » 28.05.2014 08:49

Witam. jestem nowy na forum.mam do was pytanie,w połowie sierpnia będę jechał ze słupska do supetaru.ze względu ze mam ponad 1800 km chciałbym zatrzymać się na nocleg na węgrzech nad balatonem. będe jechał w polsce autostradą a1. jak myślicie czy to jest dobry pomysł przez węgry,czy lepiej przez niemcy ,austrię :?: pozdrawiam. artur
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone