Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 21.08.2017 21:12

dids76 tak popatrzyłem na ta Twoja trasę i mam pewna wątpliwość. Tak nieśmiało (bo stary wyjadacz z Ciebie) chciałbym stwierdzić ,że chyba na Macejl kierujesz ludzi na nie istniejące już przejście dla tzw."hardkorów".
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.08.2017 11:32

słoń napisał(a):dids76 tak popatrzyłem na ta Twoja trasę i mam pewna wątpliwość. Tak nieśmiało (bo stary wyjadacz z Ciebie) chciałbym stwierdzić ,że chyba na Macejl kierujesz ludzi na nie istniejące już przejście dla tzw."hardkorów".

Dzięki za spostrzegawczość :wink: To nie ja tylko Gugiel, chociaż nie wiem dlaczego tam poprowadził.
Powinno być tak https://goo.gl/maps/rBchP2LCh9K2
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 22.08.2017 12:35

dids76 napisał(a):
słoń napisał(a):dids76 tak popatrzyłem na ta Twoja trasę i mam pewna wątpliwość. Tak nieśmiało (bo stary wyjadacz z Ciebie) chciałbym stwierdzić ,że chyba na Macejl kierujesz ludzi na nie istniejące już przejście dla tzw."hardkorów".

Dzięki za spostrzegawczość :wink: To nie ja tylko Gugiel, chociaż nie wiem dlaczego tam poprowadził.

Wyznaczając trasę u "gugla" bez zaznaczania punktów pośrednich w newralgicznych miejscach (np. tam gdzie chcemy przejechać) w danej chwili wyznaczania wskazuje dany przebieg trasy. Ale już odczytując tą trasę w innym czasie (np. korki na danym odcinku w owym czasie występujące) mapa zmienia przebieg w tych właśnie newralgicznych punktach :idea: Mapa "żyje" :)
tomi_weber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi_weber » 22.08.2017 12:40

To jest według mnie największa wada googla. Bez punktów pośrednich będzie kiszka. Pozwolisz żeby skierował Cie na objazd bo jest korek i czy wrócisz na trase, którą chciałeś jechać? Różnie to jest. A ilość punktów pośrednich jest niestety ograniczona.
Matikes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Matikes » 22.08.2017 17:13

dids76 napisał(a):

Witam zarejestrowałem się na forum bo planuje wyjazd do Chorwacji , w 2 połowię września i zainteresowała mnie twoja trasa, jestem z Żor to nie daleko ciebie,a nie uśmiecha mi się płacić sporo kasy za przyjazdy autostrada w Chorwacji a tez chce jechać do Baška Voda, a jak te drogi wygląda mijające autostrady co ty kierujesz wyglądają ?. Powiedz mi czy ta twoja trasa była by tez interesująca gdy bym jechał trasa CZ - H .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.08.2017 18:09

Nie ma znaczenia czy jedziesz przez Czechy i Austrię czy przez Słowację i Węgry, obie te trasy "spotykają się" w Zagrzebiu :wink:
Trasa jak dla mnie jest ok. Jak już kilka razy pisałem najgorszy jest odcinek Karlovac - Plitvice, spory ruch, dosyć kręto, mało miejsc do wyprzedzania. Później, szczególnie od Udbiny jest już o wiele lepiej, ruch praktycznie znikomy, podjazdy pod górki dwupasmowe.
Więcej o tej trasie masz w tym wątku wyciete-z-faq-dojazd-stara-droga-przez-plitvice-i-knin-t32832.html?hilit=knin
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 23.08.2017 08:18

.....ale jak pojedzie w 2 połowie września to ruch drogowy będzie znacznie mniejszy niż w sezonie ...
cappadonna
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappadonna » 24.08.2017 12:38

Cześć,
Widze, że jesteście obcykani w temacie więc podpytam was. Jade Budapeszt - Makarska (do tego momentu droga z PL już obczajona). Na googlach pokazuje mi standardową trase E71 po stronie Węgierskiej przez przejście w Magyarorszag-Hrvatska i E65/E71 po stronie Chorwackiej. Można tak lecieć?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2017 12:46

cappadonna napisał(a):Cześć,
Widze, że jesteście obcykani w temacie więc podpytam was. Jade Budapeszt - Makarska (do tego momentu droga z PL już obczajona). Na googlach pokazuje mi standardową trase E71 po stronie Węgierskiej przez przejście w Magyarorszag-Hrvatska i E65/E71 po stronie Chorwackiej. Można tak lecieć?

Cześć.
Nie wiem co google pokasuje, ale E65/E71 można lecieć ... a w zasadzie jechać. :wink:

https://pl.wikipedia.org/wiki/E71_(trasa_europejska)
cappadonna
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cappadonna » 24.08.2017 12:53

To pociągne temat, opierając się o google pokazuje 7h samej jazdy. Może się ktoś wypowiedzieć czy to jest realny czas?
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 24.08.2017 12:54

danny napisał(a):Witam,

Wyjeżdżamy z znajomymi do Gradac 02.09 o 20:00. Planujemy jechać tą trasą, mapa w załączniku
mapa.jpg

Zdecydowaliśmy się na jazdę przez SK i H, ponieważ jest niewielka różnica cenowa w winietach w porównaniu do jazdy przez CZ, AT i SLO. Z racji tego że jedziemy na 11 dni będziemy kupować winiety 30 dniowe na SK i H ( Jeśli chodzi o Węgry to chcemy kupić tutaj winiete tolltickets.com, natomiast forumowicze gdzie polecacie kupić winietę na Słowację ?). Proszę mi powiedzieć, czy ta trasa do której dałem link wyżej jest dobra i czy na tym krótkim odcinku w SLO jest wymagana winieta ? No i gdzie tankować po drodze (auto w benzynie) ?

Ostatnie pytanie. Jeśli już wjedziemy do Chorwacji, to którędy jechać do Gradac, tak aby nie płacić za dużo za Chorwackie autostrady ?

danny my wrócilismy z Podacy (obok Gradaca) 1,5 tyg temu i jechaliśmy dokładnie tak --> https://goo.gl/maps/Yp4MCf9WAcU2 1700 km przejechane w 19h (2 kierowców).
Trasa całkowicie bezproblemowa, ruch minimalny, jechaliśmy w środku tygodnia a wracaliśmy z nd/pon, na powrocie czekaliśmy 10 min do bramek bezgotówkowych na Lućko - to jedyny wymuszony postój na całej trasie.
Jak możesz wywnioskować po trasie, mieliśmy winiety na SK i HU, a w CRO mimo wszystko autostrada do końca, chociaz można było zjechać wcześniej na węźle Sestanovac i ostatnie 70-90 km przejechac drogą nr 8 - tym bardziej że byliśmy tam koło północy więc ruch już pewnie nie był duży, nie mniej z uwagi na zmęczenie postanowiliśmy trzymać się autostrady do końca.

Zwróć uwagę że my omineliśmy SLO skręcając z węgierskiej 86 na kierunek Lenti i dalej już po znakach jak po nitce przez M70 do Letenye. Na Twoim screenie nie widać czy ten kawałek SLO pokonujesz przez lokalną bezpłatną drogę czy przez płatną za pomoca winiety autostradą.

Co do tankowania, chociaż mieliśmy diesla o zasięgu przeszło 1000km to i tak tankowaliśmy co +/- 600 km w następujących miejscach:
https://goo.gl/maps/cvMf7Hofw1Q2
https://goo.gl/maps/TwzwFRp8R8N2
https://goo.gl/maps/mXrxQ1MRp452

Winiety z uwagi że jechaliśmy autem z wypożyczalni (nr rej poznałem w dniu wyjazdu) kupowaliśmy na granicach w następujących miejscach:
SK: https://goo.gl/maps/76sJNS8YjNq (tuż za tym słupkiem z kamerami stoi teraz słowacka budka z winietami w cenie winiet) a za budką jest wjazd na bezpłatny jeszcze odcinek nowej słowackiej autostrady D3
HU: https://goo.gl/maps/n7M8vDfjLTp winiety w cenie winiet sprzedają dokładnie w tym dużym budynku.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 25.08.2017 09:42

to jest dokładnie ta trasa ale z "obrazkami"
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.08.2017 10:18

AdamBeata napisał(a):Dostał ktoś mandat z Czech?? W Pohorelicach przy objeździe płatnego odcinka pod Brnem mają dziady fotoradar przy wylocie na Mikulov i chyba delikatnie miałem więcej niż 50 bo zobaczyłem błysk z tyłu, a jak wracaliśmy z Cro to przyjrzałem się tamtej okolicy i rzeczywiście stały dwa radary obok siebie do robienia zdjęć z dwóch kierunków. Za dużo nie przekroczyłem, może 10-15km ale fota jednak poszła :)

no tak oni dziady, Ty miszcz :) biedaczek :mrgreen:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.08.2017 07:10

bluesman napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Dostał ktoś mandat z Czech?? W Pohorelicach przy objeździe płatnego odcinka pod Brnem mają dziady fotoradar przy wylocie na Mikulov i chyba delikatnie miałem więcej niż 50 bo zobaczyłem błysk z tyłu, a jak wracaliśmy z Cro to przyjrzałem się tamtej okolicy i rzeczywiście stały dwa radary obok siebie do robienia zdjęć z dwóch kierunków. Za dużo nie przekroczyłem, może 10-15km ale fota jednak poszła :)

no tak oni dziady, Ty miszcz :) biedaczek :mrgreen:

Ironię i ikonki zostaw sobie na inną okazję, jak nie masz nic produktywnego do napisania w tej kwestii to...milczenie jest złotem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2017 08:26

Noga z gazu, koniom lżej - to tak na przyszłość, nie jeździmy po polsku (już wystarczy, że Czesi przy każdej możliwej okazji, tj, gdy zdarzy się wypadek głównie polskich ciężarówek, jeżdżą po nas) 8)
Dwa - Czesi coś marudzili, że ze względów prawnych, ściąganie mandatów z zagranicy, jest lekko utrudnione. Mieli jakiś problem z uruchomieniem lokalnego centrum info i dołączeniem do europejskiej sieci Eucaris.

Radary mają tolerancję 3%, przekroczenia prędkości ścigane są już od 5 km/h ale w praktyce ścigają od 20 km/h od dozwolonej. Jak to było we wsi, radar był stacjonarny, to raczej wątpię, by obci chciało się wysyłać mandat. Jest tylko jedno ale - zdjątko będzie w bazie danych i następnym razem, gdy wypłynie takie samo auto, nie będzie wesoło - tyczy się to też przypadkowej kontroli 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 188
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone