napisał(a) Gregos111 » 07.08.2017 21:38
Witam wszystkich. Wybieram się do Trpanj (Peljesac). Od czasów Jugosławi nie byłem na Bałkanach. Wybieram się samochodem z rodzinką z Rybnika. Po różnych informacjach wymyśliłem sobie przejazd z noclegami:
Budapeszt, Konjic (BiH).
Zagwozdki mam z trasą głownie do Budapesztu.
Wyszły mi z googla 2 trasy możliwe:
1. płatne: Rybnik-Brno-Bratysława-Budapeszt (539km)- E73 Osijek-Konjic(601km)-Mostar-Trpanj(220km)
2. bez opłat: Rybnik-Żylina-Zwoleń-Sahy-Budapeszt (386km) - wzdłóż E73 i E73 Konjic (575km)-reszta podobnie (220km). (Tu zastanawiam się nad winietą Węgry i jazda autostradą Budapeszt-Granica, bo przyda się na powrót).
Czas oczywiście odwrotnie do odległości - autostrady szybsze o ok.1+1h. Jadę w dzień od 10.08 czyli czwartek do Budapesztu, piątek do BiH i sobota w Chorwacji. Nie zależy mia tak bardzo na czasie, bardziej na spokojnej jeździe i bez dziur, bo mam niskie i twarde zawieszenie. Winiety jak trzeba to nie problem.
Jak czytam to autostrada w Czechach różnie, a i Bratysława też, ale z drugiej strony drogi przez Słowacje mogą być zapchane. Co polecacie bardziej, bo trudno to doczytać, bo zdania są podzielone?
Na powrót przewiduje szybszą zdecydowanie trase- przynajmniej tak twierdzi google:
Trpanj-(prom do Ploce)-E65,E71,E65 Zagrzeb-E71 Budapeszt-Sahy-Żylina-Rybnik (platna chorwacja + winiety Węgry). Strata 2h w stosunku do najszybszej Chorwacja-Austria-Czechy-Polska