napisał(a) Prez » 27.07.2017 08:28
Witam, ja co prawda do Chorwacji się nie wybieram, lecz do Albanii (ok 2200 km) ale chciałbym skonsultować z Wami kawałek trasy, który może być rozpatrywany przez osoby jadące do Chorwacji szczególnie z płn Polski jadący A1. Pierwsze założenie rzutujące na rodzaj obranej trasy:
- wyjeżdżam ok 8.30 1 sierpnia z Warszawy, jadę tylko w dzień, nie jadę w nocy, jak wydaje mi się robi większość.
Chcę jak najszybciej dotrzeć do celu, a w pierwszej fazie do granicy i do Słowackiej autostrady, cóż urlop nie z gumy, tak więc nie oszczędzam na winietach, tym bardziej, że to mój pierwszy wyjazd od 2006 roku w Cro, i wyszedłem z wprawy nie znam tras będę używał nawigacji offline. Wole zapłacić te "drobne", niż "przyoszczędzić" gdzieś się pomylić i zabulić karę za brak winiety do ~ 2500zł w Cz lub Slo. Nie chcę też jeździć opłotkami 40km/h 50km/h żeby nie płacić czeskim i słowackim policjantom za przekroczenie 5 km/h po 30Euro mandatu. Dlatego z mojego punktu widzenia autostrady to najlepszy wybór.
Pierwotnie zakładałem, że pojadę autostradą przez Czechy ale ponieważ jadę w dzień ryzyko korków w okolicach Brna w Czechach jest spore, moja znajoma wpakowała się tam w kilkukilometrowy korek pod Brnem w lipcu. Dlatego też wybrałem jazdę autostradą słowacką, ale żeby do niej dojechać np przez Zwardoń muszę jechać gorszą trasą z Wa-wy jak np: Węgierska Górka - Zwardoń-Skalite-Czadca-Żylina, Trasa ta, z tego co czytałem wcześniej jest mocno obciążona choć ostatnio Słowacy oddali nowy kawałek trasy. Problem ten zapewne nie będzie dotyczył osób jadących w nocy w godz 22.00-5.00 ,ale jak już pisałem w nocy nie jeżdżę z uwagi na moje nie najlepsze doświadczenia. Zakładam optymistycznie że wyjeżdżając z Warszawy ok 8.30 był bym w Zwardoniu gdzieś ok godz 13.00, stamtąd muszę jeszcze dojechać do autostrady.
Dlatego też pomyślałem że lepiej będzie jechać mi kawałek przez Czechy autostradą do Ostravy - Frydek Mistek potem trasa nr 56 - Ostravica - Bila - Makov (już na Słowacji) i do miejscowości Bytca, gdzie można już wjechać na D1.
Najbardziej interesuje mnie ten odcinek od Frydek Mistek - Ostravicy w Cz do Bytcy w Slo, tereny górzyste a wiec jaki stan drogi ? czy mocne podjazdy, czy kręta ? Jadę w dzień osobówką, także widoczność będzie dobra. Czy na Słowacji można zjeść dobry obiad, co polecacie ? a może jednak nie polecacie. Obliczyłem że w Bytcy na Słowacji, był bym ok 15.00
Oczywiście taki plan zakłada wykupienie winiety Czeskiej i Słowackiej, ale w całym rozrachunku drogi, jestem w stanie ponieść po 75zł za każdą.
Jestem ciekaw waszych opinii, na temat trasy nie kosztów (tak jak pisałem urlop nie z gumy), a może komuś ten "skrót" również się przyda podczas podróży do Chorwacji ?
Pozdrawiam
Prez