Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.07.2017 12:33

Yanush napisał(a):
romuald22 napisał(a):
Yanush napisał(a):Ode mnie przez Dolny Kubin do Żyliny jest krócej o.. 5min niż przez Zwardoń (wg Google Map).
Która droga lepsiejsza?

Co znaczy "ode mnie"?

https://www.google.pl/maps/dir/My%C5%9B ... 49.2194498

Dodam, że wyjazd ok. godz. 15-16 w niedzielę...

Aaaa.... Z Myślenic.
Ja bym początek zmodyfikował jeszcze tak.
KLIK
Ze Stróży (skąd pochodzi moja rodzicielka :) ) jechałem już tak setki razy.
chester123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chester123 » 14.07.2017 13:03

Witam na forum i przepraszam jeżeli nie w temacie. (jak coś to proszę przenieść)

Od dłuższego czasu czytam tu wątki i przyznam szczerze że już zgłupiałem. Jadę do HR z pod Gdańska trzeci raz. Poprzednio zawsze przez Czechy i Austrię. W tym roku myślę o trasie przez Słowację i Węgry. Rok temu przez Czechy jazda była porażką no i ten Wiedeń. Czy ktoś podsunąłby jakąś optymalną trasę przez te państwa ? Wybieramy się w okolice Rovinij. Chcemy kupić winiety i chciałbym trasę optymalnie szybką i autostradową. Wyjeżdżamy 28 lipca ok 14ej, po drodze jako że jestem jedynym kierowcą planujemy gdzieś nocleg. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.07.2017 13:26

chester123 napisał(a):Od dłuższego czasu czytam tu wątki i przyznam szczerze że już zgłupiałem. Jadę do HR z pod Gdańska trzeci raz. Poprzednio zawsze przez Czechy i Austrię. W tym roku myślę o trasie przez Słowację i Węgry. Rok temu przez Czechy jazda była porażką no i ten Wiedeń. Czy ktoś podsunąłby jakąś optymalną trasę przez te państwa ? Wybieramy się w okolice Rovinij. Chcemy kupić winiety i chciałbym trasę optymalnie szybką i autostradową. Wyjeżdżamy 28 lipca ok 14ej, po drodze jako że jestem jedynym kierowcą planujemy gdzieś nocleg. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Skoro przez Słowację i Węgry oraz autostradami to pojechałbym tak:
KLIK
chester123
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chester123 » 14.07.2017 13:29

romuald22 napisał(a):Skoro przez Słowację i Węgry oraz autostradami to pojechałbym tak:

Właśnie tak obstawiałem :D dzięki za potwierdzenie :) chyba że ktoś coś jeszcze zaproponuje...
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 14.07.2017 14:14

romuald22 napisał(a):
Yanush napisał(a):
romuald22 napisał(a):
Yanush napisał(a):Ode mnie przez Dolny Kubin do Żyliny jest krócej o.. 5min niż przez Zwardoń (wg Google Map).
Która droga lepsiejsza?

Co znaczy "ode mnie"?

https://www.google.pl/maps/dir/My%C5%9B ... 49.2194498
Dodam, że wyjazd ok. godz. 15-16 w niedzielę...

Aaaa.... Z Myślenic.
Ja bym początek zmodyfikował jeszcze tak.
KLIK
Ze Stróży (skąd pochodzi moja rodzicielka :) ) jechałem już tak setki razy.

Czyli jednak przez Zwardoń. Dzięki za potwierdzenie wcześniej obranej trasy :-)
Ostatnio edytowano 14.07.2017 15:17 przez Yanush, łącznie edytowano 1 raz
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 14.07.2017 14:40

chester123 napisał(a):
romuald22 napisał(a):Skoro przez Słowację i Węgry oraz autostradami to pojechałbym tak:

Właśnie tak obstawiałem :D dzięki za potwierdzenie :) chyba że ktoś coś jeszcze zaproponuje...

wstaw jak jechałeś ostatnio? zakładam, że kupujesz winietę na Słowenii. Jako że jedziesz A1 przez całą Polskę to ja bym jej nie opuszczał i jechał tak aby gdzieś w okolicach Mikulova spać. wczesnym rankiem pobudka i w drogę - i tak Czechy mijasz wieczorem, a w Wiedniu jesteś przed głównym szczytem (o ile jest jakiś w sobotę nad ranem :) ). Moim zdaniem przez Węgry się nie opłaca - więcej kilometrów i czasowo dłużej, ale mniejszy koszt.
Swoją drogą zawsze podziwiałem ludzi jadących z jednego morza nad drugie.
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 14.07.2017 17:58

RKStefan napisał(a):
grzechul3 napisał(a):Chyzne - dolny Kubin - zylina -Trenczyn - Bratyslawa - droga M15-M11 - Mosonmagarovar -droga M85 -M86-Droga 84-Nyoger- droga 8 -Droga 74-M7 - letenye

Może warto poprawić notatki, M11 jest dopiero planowana i w trochę innym miejscu :wink: Z M15 wjeżdżamy na M1 :hut:

Oczywiscie w notatkach jest M1 a napisalem co innego . :)
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 14.07.2017 18:00

rocker napisał(a):prze Chyżne pewnie ładniejsze widoki na trasie są.

grzechul3 - jak masz winiety to pakuj się na trasy z wienietami, ale nie ma idealnej. Poczytaj ten wątek od 5str wstecz i sam oceń :) od 2008r się na pewno dużo zmieniło. A skoro jedziesz na noc to wybieraj autostrady cały czas a nie tylko odcinkami.

bylem pewien iz te odcinki to wlasnie autostardy . he hm
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 14.07.2017 18:48

Mam takie pytanko.
Jechał ktoś ostatnio trasą Ołomuniec - Brno - Bratysława?
Chodzi mi o utrudnienia spowodowane remontami.
Ktoś ? Coś ?
Z góry dziękuję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2017 20:42

Jest względnie OK ale to będę wiedział jutro rano ;-)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 14.07.2017 20:50

Pääkäyttäjä napisał(a):Jest względnie OK ale to będę wiedział jutro rano ;-)

Wielkie dzięki i tu i tam :wink:

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2017 04:10

Po drodze od Ovy do Mikulova, faktyczne zwężenie jest tylko przed Ołomuńcem - w Lipníku. Przed Brnem stoją pachołki ale obie jezdnie i pasy dostępne. Przez Břeclav jednak nie pojechałem.

Pozdro z Mikulova.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2017 05:59

Od Mikulova do autostrady - powoli, miejscami 30 km/h. Jak na wczesną porę, rucj spory. Wiedeń klasycznie - A23 Stadlau i zwężki przed, w i za tunelami. Potem roboty drogowe między Favoriten a Inzersdorf. Tu pomiar odcinkowy, ograniczenie do 60 km/h - naliczyłem cztery radary, oprócz tych sekcyjnych.

Pozdro z Guntramsdorf.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 15.07.2017 06:52

Wczoraj przejechaliśmy trasę na noclegi tranzytowe z Wrocławia do Budapesztu. Wyjazd 23.00 Dojazd 6.30. 730km.Trasa przez Gliwice Ostrawa Ołomuniec Brno Bratysława Budapest. A4 i A1 w Polsce spokojnie. Całe Czechy pustki i bajkowa jazda. W nocy minimalne zwężki przed i za Ostrawą i Brnem, Słowacja Breclaw to bajka w porównaniu do Poysdorf-Mikulov .Jedyne problemy to koszmarny ruch na M1 na Węgrzech, setki Tirów i kamperów na rumuńskich serbskich bułgarskich tablicach blokujących przejazd, po takich doświadczeniach nasze wyścigi słoni na A4 czy A1 to pikuś,ale i tak czas przejazdu rewelacyjny. Prędkości na tempomacie poniżej limitów całą drogę(120 w zasadzie)a i tak średnia prędkość minimalnie powyżej 100 z kompa, z postojami, winiety kupione w Tooltickets i Sk H przez internet, paliwo Pb 95 Czechy od 30,5 koron, Sk ok. 1.3E, H od 328f na stacjach autostradowych,jeszcze nigdy na trasie do Cro nie mieliśmy tak dobrej średniej przelotowej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2017 09:23

Pääkäyttäjä napisał(a):Od Mikulova do autostrady - powoli, miejscami 30 km/h. Jak na wczesną porę, rucj spory.

Pozdro z Guntramsdorf.

Dlatego w tym roku wybrałem Breclav i dopóki Austriacy nie skończą A5 tego nie zmienię :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 181
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone