Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 12.07.2017 11:59

Tak m86 czyli ogólnie powinno sie przejechać bez problemowo z czwartku na piątek ?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 12.07.2017 12:32

radzio327 napisał(a):Tak m86 czyli ogólnie powinno sie przejechać bez problemowo z czwartku na piątek ?

nigdy nie jechałem w tygodniu tamtędy. Nie wiem. Na pewno jakieś tiry będą, na odcinkach gdzie nie ma M86 jedziesz przez wioski i pola, więc w nocy radzę nie grzać ile się da bo możesz skończyć urlop nim go zaczniesz, napotykając zwierzynę po drodze.
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 12.07.2017 13:26

Spoko będę miał na uwadze, ale w razie czego w Hesti jest wykupione cholowanie do 1250 km plus samochód zastępczy na 10 dni
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 12.07.2017 20:14

Hej, czy ktoś przejeżdżał ostatnio przez Koszyce? Czy to nadal jeden wielki plac przebudowy ?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 13.07.2017 07:38

radzio327 napisał(a):Tak m86 czyli ogólnie powinno sie przejechać bez problemowo z czwartku na piątek ?

Jechaliśmy M85-M86-86 we wtorek późnym popołudniem. Na M85 niewielki ruch, M86 może 3-4 samochody, 86 kilka tirów i tyle. Generalnie jechaliśmy Żwardoń-Żylina-Bratysława-Gyor-Letenye-Trogir. Gdyby nie permanentne oberwanie chmury do naszej granicy byłaby to najspokojniejsza jazda od kilku lat, nawet Čadca w południe ~20 minut. Na starym przejściu w Letenye po węgierskiej stronie jak w horrorze - wszystko puste i otwarte szlabany, dla odmiany po chorwackiej Węgierka zajrzała tylko do paszportów. Na wieczornym postoju koło Varaždin żona zapytała po co się tak tłukliśmy w poprzednich latach przez Austrię i Słowenię :wink:
bumelek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bumelek » 13.07.2017 09:21

witam ,planuje podobną trase jak RKStefan do Baski Vody w piątek 14 lipca,w Zwardoniu bede ok godz. 19.30 a przy bardzo spokojnej jeździe na granicy HUN/CRO ok 2 w nocy,czy w takich godzinach jest sens jechać na stare przejście Letenye (jade I raz do Cro i nie wiem czy będę umiał trafić na to stare przejście) i czy mam sie spodziewać jakichś problemów na bramkach w Chorwacji?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 13.07.2017 09:42

radzio327 napisał(a):Do rocker proszę screeny dokładniejsze

Miałem jechać na Chyżne (spod Krakowa) ale wybrałem jednak drogę przez Zwardoń (dłużej pojadę autostradą Słowacką). Drogi na Słowacji do najlepszych nie należą dlatego postanowiłem pojechać przez nią jak najdłuższy odcinek autostradą. Poza tym trasa podobna do mojej..
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 13.07.2017 13:56

Yanush napisał(a):

Miałem jechać na Chyżne (spod Krakowa) ale wybrałem jednak drogę przez Zwardoń (dłużej pojadę autostradą Słowacką). Drogi na Słowacji do najlepszych nie należą dlatego postanowiłem pojechać przez nią jak najdłuższy odcinek autostradą. Poza tym trasa podobna do mojej..

Przez zwardon czy chyzne na viamichelin pokazuje tyle samo przez autostrady, a o godzinę dłużej przez Zwardon
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 13.07.2017 14:14

w tej kwestii ja się nie wypowiem.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 13.07.2017 14:49

bumelek napisał(a):witam ,planuje podobną trase jak RKStefan do Baski Vody w piątek 14 lipca,w Zwardoniu bede ok godz. 19.30 a przy bardzo spokojnej jeździe na granicy HUN/CRO ok 2 w nocy,czy w takich godzinach jest sens jechać na stare przejście Letenye (jade I raz do Cro i nie wiem czy będę umiał trafić na to stare przejście) i czy mam sie spodziewać jakichś problemów na bramkach w Chorwacji?

Jadąc 86 odbijasz na Lenti potem prosto i za znakami na autostradę (zakładam że masz winietę) M70 w kierunku na Budapeszt a jakieś 18 km dalej jest zjazd na rondo i za znakami na przejście. Na autostradzie jest niepokojące oznaczenie że przejście dla ciężarówek ale już na rondzie są znaczki z osobówką, tak samo na samej granicy. Trasę można podglądnąć na StreetView, od 2012 nic się nie zmieniło :wink: Na przejściu autostradowym byłem kilka lat temu więc nie wiem ale Google pokazuje tam często czerwono-czarno w obie strony. Na starym przejściu jest trochę infrastruktury (parking, kantor, ze 2 knajpki, stacja INA) więc można nieco odsapnąć, na nowym o ile pamiętam tylko kontrola i trzeba lecieć dalej.
lenti.jpg
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.07.2017 14:54

radzio327 napisał(a):
Yanush napisał(a):Miałem jechać na Chyżne (spod Krakowa) ale wybrałem jednak drogę przez Zwardoń (dłużej pojadę autostradą Słowacką). Drogi na Słowacji do najlepszych nie należą dlatego postanowiłem pojechać przez nią jak najdłuższy odcinek autostradą. Poza tym trasa podobna do mojej..

Przez zwardon czy chyzne na viamichelin pokazuje tyle samo przez autostrady, a o godzinę dłużej przez Zwardon

A takie google maps (do których należy podchodzić z odpowiednią rezerwą) pokazują tak:

Kraków - Zwardoń - Baška Voda - KLIK

Kraków - Chyżne - Baška Voda - KLIK

Czas praktycznie ten sam. Przez Zwardoń ok.40 km. bliżej. To wszystko przy założeniu, że ktoś jedzie i tak autostradą do Bratysławy.
Jeżeli ktoś "odpuszcza" ten wariant to sprawa wygląda tak:

Kraków - Chyżne - Šahy - Baška Voda - KLIK

Minimalnie bliżej, ale nie mogę uwierzyć, że tylko kilkanaście minut dłużej - biorąc pod uwagę jazdę normalnymi drogami przez Słowację.
Na pewno o wiele dłużej.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 13.07.2017 15:05

radzio327 napisał(a):
Yanush napisał(a):

U mnie akurat pokazuje tylko 20 minut więcej przez Zwardoń ale co kto lubi, ja akurat wolę nasze wioski od słowackich a szczególny uraz mam do Skalite odkąd trafiłem tam pewnego lata na zdjętą nawierzchnię z mocno wystającymi studzienkami... Na szczęście nowy odcinek D3 rozwiązał ten problem :D
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 13.07.2017 20:03

bumelek napisał(a):witam ,planuje podobną trase jak RKStefan do Baski Vody w piątek 14 lipca,w Zwardoniu bede ok godz. 19.30 a przy bardzo spokojnej jeździe na granicy HUN/CRO ok 2 w nocy,czy w takich godzinach jest sens jechać na stare przejście Letenye (jade I raz do Cro i nie wiem czy będę umiał trafić na to stare przejście) i czy mam sie spodziewać jakichś problemów na bramkach w Chorwacji?

Jaka jest różnica (procedury i odległośc) między starym a nowym przejściem granicznym HR/CRO ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2017 20:05

Curtis napisał(a):Jaka jest różnica (procedury i odległośc) między starym a nowym przejściem granicznym HR/CRO ?

HR/CRO to co to? Państwo w państwie...?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 13.07.2017 20:42

Pääkäyttäjä napisał(a):
Curtis napisał(a):Jaka jest różnica (procedury i odległośc) między starym a nowym przejściem granicznym HR/CRO ?

HR/CRO to co to? Państwo w państwie...?

Niektórzy twierdzą, że prawdziwa Chorwacja zaczyna się w Dalmacji :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 179
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone