Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anonim.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anonim. » 11.07.2017 15:10

Dobra teraz już widzę różnice jak powiedziałeś gdzie szukać ;) a powiedz kolego jak będę wracał i już bez przystanku (Brodarica-Kraków) to i tak tą drogą najlepiej wracać ? ;)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.07.2017 15:16

Zależy co rozumiesz przez "najlepiej", jeżdżę do Brodaricy od kilku lat więc ja zmieniam trasy po prostu dlatego aby zobaczyć coś nowego, ale tak obiektywnie patrząc to chyba optymalna trasa z południa Polski.
Anonim.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anonim. » 11.07.2017 15:19

Dzięki wielkie za pomoc ;)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.07.2017 15:22

Miłego wypoczynku w Brodaricy, mój pobyt tutaj niestety już się powoli kończy :papa:
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 11.07.2017 15:37

rocker napisał(a):
Anonim. napisał(a):Na wstępie dodam że to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie,
potrzebuje informacji na temat Słowacji, zapewne na forum jest ale interesują mnie aktualne informacje dlatego też proszę o pomoc

30 lipca wyruszam z Krakowa do miejscowości Brodarica, (dalmacja, pomiędzy Zadarem a Trogirem bez pośrednio obok Szybernika) po drodze mam wynajęty nocleg w Budapeszcie więc automatycznie jadę przez Słowację i Węgry wyjeżdżam z kraju w Chyżnem i tu rodzi się pytanie jak ustawię na Słowację unikaj opłat to trasa rośnie mi o 6 min ale trasa się nie zmienia albo nie widzę różnicy czy orientuję się ktoś czy potrzebuję winietę na Słowację w takim razie czy nie spodka mnie żadna niespodzianka na tej trasie ? no i jak z drogą czy w rzeczywistości da się tamtędy jechać z góry dziękuje za pomoc

troszkę nie jasno to napisałeś, przede wszystkim wstaw mapkę którędy chcesz jechać, wtedy coś doradzimy. W tym samym dziale forum jako pierwszy post jest temat poświęcony płatnym drogom i gdzie one obowiązują z podziałem na kraje. Tam znajdziesz napewno odpowiedź na swoje pytanie.

Curtis - dokładnie do Twojego pytania mogę napisać tę samą odpowiedź co koledze powyżej. Nie napisałeś czy chcesz płacić za winietę węgierską?

Oczywiście, że tak :)
tomi999
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi999 » 11.07.2017 20:59

Co z tą plażą w Brodaricy , w której cześci jest remont. Czy od strony Szybenika czy dalej ?
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.07.2017 21:12

tomi999 napisał(a):Co z tą plażą w Brodaricy , w której cześci jest remont. Czy od strony Szybenika czy dalej ?

Od strony Sibenika, ale spokojnie można korzystać z plaży, w zasadzie remont jest zakończony, oficjalne zakończenie prac ma być początkiem sierpnia bo to element kampanii wyborczej jakiegoś ich polityka
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 12.07.2017 08:03

Witajcie. Jedziemy 3 sierpnia w czwartek koło 16 godziny taka trasa załączana w screenie po przeczytaniu wielu postów wydaje sie najszybsza biorąc pod uwagę skąd wyruszamy. Moje pytanie jak wyglada trasa jeśli chodzi o stan dróg słyszałem ze na Słowacji jest z tym kiepsko a mam astre II wersje sport obniżone zawieszenie fabrycznie :lol: a nie chciał bym go gdzieś uszkodzić :D Jade pierwszy raz sam jako ze ogarniam trasę i będę kierował wiec troche stresa mam, do tego pytanko bo jadę na LPG patrzyłem na my LPG apropo stacji i wyszło mi ze lepiej tankować na Słowacji i potem na Chorwacji chyba nie będzie a tym problemu? Na stronie pokazuje ze stacje czynne całodobowo ale jak by ktoś sie tankował na tej trasie to prosił bym o podpowiedz :) Pozdrawiam
Załączniki:
image.png
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 12.07.2017 09:11

Curtis napisał(a):
Curtis - dokładnie do Twojego pytania mogę napisać tę samą odpowiedź co koledze powyżej. Nie napisałeś czy chcesz płacić za winietę węgierską?

Oczywiście, że tak :)

Ja bym jechał, od Bratysławy na Gyor i potem na M86 i dalej na południe do granicy przy Letenye.

radzio327 - napiszę Ci to samo co koledze Anonimowi. wyżej, choć ty się polepszyłeś bo jest trasa. Troszkę do d... mapkę wstawiłeś, nie widać skąd i jak dokładnie chcesz jechać. Mi to wygląda na KRK prze Chyżne n Bratysławę, dalej na Gyor i płatną M86? ale to wielkie CHYBA!!?? wstaw linka do trasy.
Co do gazu to poruszyłem dokładnie ten sam temat w wątku o LPG na trasie, sprawdź tam, bo też jadę w tym roku pierwszy raz z 2 autem na gaz.
monika.tomek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika.tomek » 12.07.2017 09:46

A ja mam pytanie czy na Słowacji są jakieś oznaczenia fotoradarów? Bo jadąc zauważyłam tylko tablice które wyświetlały prędkość którą jadę i zastanawiałam się właśnie czy to nie są fotoradary? Mam też pytnie o znaki prędkości ponieważ na Słowacji miałam z nimi problem. Jechalam przez Bratysławę a przed i po małymi wioskami, natomiast wjeżdżając i wyjeżdżając z terenu zabudowanego nie ma wogóle białych tablic z miastem informujących o terenie zabudowanym, sama nazwa miejscowości. I wogóle strasznie mało znaków, trudno było mi się połapać jakie jest akualne ograniczenie. Czy ktoś też mial taki problem?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 12.07.2017 10:00

o ile pamiętam to na autostradach jest znak informujący o fotoradarach. Na wioskach nie wiem, ale nigdy nie miałem problemu z niewidzeniem znaków, ale nie pamiętam dokładnie gdyż zawsze mam na GPS ostrzeganie o przekroczeniu prędkości.
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 12.07.2017 10:08

Do rocker proszę screeny dokładniejsze
Załączniki:
image.png
image.png
image.png
image.png
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 12.07.2017 10:11

A dokładnie to Wiśniową Chyzne Bratysławą Rajka Nagykanizsa Zagrzeb Karlovac Makarska
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2017 10:38

monika.tomek napisał(a):A ja mam pytanie czy na Słowacji są jakieś oznaczenia fotoradarów? Bo jadąc zauważyłam tylko tablice które wyświetlały prędkość którą jadę i zastanawiałam się właśnie czy to nie są fotoradary? Mam też pytnie o znaki prędkości ponieważ na Słowacji miałam z nimi problem. Jechalam przez Bratysławę a przed i po małymi wioskami, natomiast wjeżdżając i wyjeżdżając z terenu zabudowanego nie ma wogóle białych tablic z miastem informujących o terenie zabudowanym, sama nazwa miejscowości. I wogóle strasznie mało znaków, trudno było mi się połapać jakie jest akualne ograniczenie. Czy ktoś też mial taki problem?

Na Słowacji nie ma ostrzeżeń o radarach, na autostradzie są (w formie znaków informacyjnych). Słowacka policja zasadza się gdzie bądź, nie ma ostrzeżeń podobnych do naszych. Tablice świetlne pokazujące Twoją prędkość, tylko ją mierzą i pokazują Tobie - są formą prewencji. Na Słowacji znaki kończące miasto/gminę są białe, powiatowe są niebieskie. Nie mają tablic oznaczających początek lub koniec terenu zabudowanego ;)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 12.07.2017 10:46

radzio327 napisał(a):A dokładnie to Wiśniową Chyzne Bratysławą Rajka Nagykanizsa Zagrzeb Karlovac Makarska

o ile droga od granicy z PL do autostrady D1 na Słowacji nie jest mi znana, potem jest OK. Nie widzę też dokładnie jak lecisz przez Węgry, 86 czy M86 a potem na 74 i na południe, ale widzę że z komórki to wysyłasz więc pewnie Cie prowadzi M86 (gdzie potrzebujesz winietę). Potem chyba jest już OK.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 178
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone