Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.07.2017 11:03

ewau37 napisał(a):Panowie,
Jadąc na początku sierpnia do chorwacji z Gdańska- polececie przez Słowacja/Węgry czy Czechy/ Słowenia ? Ktora trasa może byc mniej tłoczna i gdzie mniejsze koszta winiet ?

"Koszta winiet" tutaj, reszta tutaj.
Nie trzeba czytać całych wątków. Wystarczy przeglądnąć po kilka stron od końca. Warto wyrobić sobie własny pogląd.
Ostatnio edytowano 10.07.2017 18:58 przez krutom, łącznie edytowano 1 raz
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 10.07.2017 15:30

Nagrałem całą trasę przez Węgry do CRO północnej (bez Słowacji), aktualne ceny winiet i opłat w filmie z 1 lipca 2017.

Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 10.07.2017 15:33

oldGIZMO napisał(a):Ja, by szybciej do celu ..... rzuciłem palenie .... :)
.... i zgadzam się z ... Amen.

17 lat odkąd rzuciłem palenie i tym samym szybciej osiągam cel (czytaj: jadę bez przerw na papierosa) :mrgreen:
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 10.07.2017 18:21

Są na A1 w Chorwacji fotoradary?
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 10.07.2017 19:26

Ani jednego nie widziałem w obie strony gorican-rijeka
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.07.2017 22:52

walazz napisał(a):Ani jednego nie widziałem w obie strony gorican-rijeka

Ale za to na odcinku miedzy bramkami w okolicach Zagrzebia widziałem ze dwie suszarki, a w drodze powrotnej suszyli zaraz za bramkami w Lučko.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 11.07.2017 00:06

Ja tylko raz widziałem suszarkę za wyjazdem z tunelu.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 11.07.2017 10:53

ja widziałem za to policyjne nieoznakowane Audi S6 (czarne kombi), pędzące na sygnale za jakimś delikwentem :)
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 11.07.2017 13:52

Za mną kilka lat temu dojechała C-klasa AMG... Myśleliśmy, że chce się ścigać, bo siadł na zderzaku... Niestety mili panowie policjanci włączyli "koguty" i trzeba było się zatrzymać... Początkowo 7000kun, ale dogadaliśmy na 1500kun mandatu. No i 45 minut zmarnowane ;)
Anonim.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anonim. » 11.07.2017 14:33

Na wstępie dodam że to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie,
potrzebuje informacji na temat Słowacji, zapewne na forum jest ale interesują mnie aktualne informacje dlatego też proszę o pomoc

30 lipca wyruszam z Krakowa do miejscowości Brodarica, (dalmacja, pomiędzy Zadarem a Trogirem bez pośrednio obok Szybernika) po drodze mam wynajęty nocleg w Budapeszcie więc automatycznie jadę przez Słowację i Węgry wyjeżdżam z kraju w Chyżnem i tu rodzi się pytanie jak ustawię na Słowację unikaj opłat to trasa rośnie mi o 6 min ale trasa się nie zmienia albo nie widzę różnicy czy orientuję się ktoś czy potrzebuję winietę na Słowację w takim razie czy nie spodka mnie żadna niespodzianka na tej trasie ? no i jak z drogą czy w rzeczywistości da się tamtędy jechać z góry dziękuje za pomoc
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 11.07.2017 14:36

Witam,

Planuję w piątek ok. 20tej wyjechać do Cro przez Słowację (Zwardoń) oraz Węgry(Letenye) ?
Czy jadąc na Węgrzech warto odbijać przed Gyorem w prawo i jechać do granicy czy lepiej trzymać się E60 w kierunku Budapesztu ?

Dzięki, pzdr
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 11.07.2017 14:50

Anonim. napisał(a):Na wstępie dodam że to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie,
potrzebuje informacji na temat Słowacji, zapewne na forum jest ale interesują mnie aktualne informacje dlatego też proszę o pomoc

30 lipca wyruszam z Krakowa do miejscowości Brodarica, (dalmacja, pomiędzy Zadarem a Trogirem bez pośrednio obok Szybernika) po drodze mam wynajęty nocleg w Budapeszcie więc automatycznie jadę przez Słowację i Węgry wyjeżdżam z kraju w Chyżnem i tu rodzi się pytanie jak ustawię na Słowację unikaj opłat to trasa rośnie mi o 6 min ale trasa się nie zmienia albo nie widzę różnicy czy orientuję się ktoś czy potrzebuję winietę na Słowację w takim razie czy nie spodka mnie żadna niespodzianka na tej trasie ? no i jak z drogą czy w rzeczywistości da się tamtędy jechać z góry dziękuje za pomoc

troszkę nie jasno to napisałeś, przede wszystkim wstaw mapkę którędy chcesz jechać, wtedy coś doradzimy. W tym samym dziale forum jako pierwszy post jest temat poświęcony płatnym drogom i gdzie one obowiązują z podziałem na kraje. Tam znajdziesz napewno odpowiedź na swoje pytanie.

Curtis - dokładnie do Twojego pytania mogę napisać tę samą odpowiedź co koledze powyżej. Nie napisałeś czy chcesz płacić za winietę węgierską?
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.07.2017 14:52

Anonim. napisał(a):Na wstępie dodam że to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie,

30 lipca wyruszam z Krakowa do miejscowości Brodarica, (dalmacja, pomiędzy Zadarem a Trogirem bez pośrednio obok Szybernika) po drodze mam wynajęty nocleg w Budapeszcie więc automatycznie jadę przez Słowację i Węgry wyjeżdżam z kraju w Chyżnem...

Wyjeżdżasz przez Chyżne i co dalej, jedziesz na Sahy czy na Komarno, nawiasem mówiąc ja niezależnie od tego jakimi trasami jadę przez Słowację to kupuję winietę, ostatecznie to tylko 14 euro za miesięczną a masz spokój i możesz kombinować z drogami nie martwiąc się czy jesteś na płatnej czy też nie. Nawiasem mówiąc termin wyjazdu do Brodaricy wybrałeś dość optymalnie bo do 01 sierpnie mają zakończyć gruntowny remont plaży.
Pozdrawiam z Brodaricy :papa:
Anonim.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anonim. » 11.07.2017 14:58

mapy google prowadzą na sahy ;)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.07.2017 15:06

Anonim. napisał(a):mapy google prowadzą na sahy ;)

No i to jest najkrótsza droga z Krakowa, odcinek słowacki dość kręty przed Bańską Bystrzycą, liczne ograniczenia prędkości ale da się spokojnie przejechać. W zasadzie winieta potrzebna na odcinku pomiędzy Bańską Bystrzycą a Zwoleniem, da się objechać ten odcinek, ale czy warto tego nie wiem, jak już pisałem ja niezależnie jaką drogą jadę to kupuję winietę, bo czasami w trasie eksperymentuję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 177
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone