Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
konik6k
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konik6k » 06.07.2017 06:25

rocker napisał(a):
przemocts napisał(a):A jaka trasa jechałeś Panie kolego ? Mógłbyś sprawdzić czy wariant podany prsezemnie wyżej jest dobry:)?

Trasa przez Węgry nocą to moim zdaniem (MOIM) gorszy pomysł - raz jechałem i trzeba uważać bardzo na zwierzynę pod drodze, gdyż są to głównie drogi lokalne puszczone wśród lasów i łąk (chodzi tu tylko o Węgry).

Czyli lepiej przez Węgry dołożyć kilka km i jechać od Bratysławy na obwodnicę Budapesztu ? (trzymać się autostrad)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.07.2017 06:31

konik6k napisał(a):
rocker napisał(a):
przemocts napisał(a):A jaka trasa jechałeś Panie kolego ? Mógłbyś sprawdzić czy wariant podany prsezemnie wyżej jest dobry:)?

Trasa przez Węgry nocą to moim zdaniem (MOIM) gorszy pomysł - raz jechałem i trzeba uważać bardzo na zwierzynę pod drodze, gdyż są to głównie drogi lokalne puszczone wśród lasów i łąk (chodzi tu tylko o Węgry).

Czyli lepiej przez Węgry dołożyć kilka km i jechać od Bratysławy na obwodnicę Budapesztu ? (trzymać się autostrad)

Dwa lata temu jechalem autostrada z Bratyslawy pod Budapeszt,masakra ile ciezarowek bylo na trasie,nigdy tyle nie widzialem ciezkiego sprzetu na drodze,fakt,bylo to w tygodniu...
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 06.07.2017 08:54

konik6k napisał(a):

Dołożenie kilometrów i jechanie przez Budapeszt będzie się wiązać z kupnem dodatkowej winiety.
W tym roku pokonałem parę razy trasę przez Budapeszt, sama trasa ze Słowacji do stolicy Węgier jeszcze w miarę przejezdna, natomiast trasa dalej do Cro przez Balaton (autostrada M7) to już się nie wypowiem, ale wydaje mi się że może być tłoczno.

Przemocts - co miałeś na myśli pisząc objazd autostrady w Czechach? Wstawiaj mapki, będzie wygodniej się dogadać
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 06.07.2017 09:00

rocker napisał(a):
konik6k napisał(a):

Dołożenie kilometrów i jechanie przez Budapeszt będzie się wiązać z kupnem dodatkowej winiety.
W tym roku pokonałem parę razy trasę przez Budapeszt, sama trasa ze Słowacji do stolicy Węgier jeszcze w miarę przejezdna, natomiast trasa dalej do Cro przez Balaton (autostrada M7) to już się nie wypowiem, ale wydaje mi się że może być tłoczno.

Przemocts - co miałeś na myśli pisząc objazd autostrady w Czechach? Wstawiaj mapki, będzie wygodniej się dogadać

Na razie nie mogę wstawiać linków niestety słuchaj wejdź na Google mapy wpisz trasa Wodzisław Śląski - brzecław i opcje unikaj opłat mógłbyś sprawdzić moja propozycje :)?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2017 09:07

Chłopaki, zaplanujcie sobie trasę przez dopravniinfo.cz - bo ta sama trasa, którą wytycza Google, wg DI, w Strażnicach jest zamknięta droga :)
przemocts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemocts » 06.07.2017 14:12

Rocker sprawdzałeś wariant ?:)
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 07.07.2017 08:26

A czy ktoś jechał ostatnio trasą Liberec - Praga- Czeskie Budziejowice - Linz? Jak sytuacja na drodze?
fireman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fireman » 09.07.2017 06:07

MOja trasa z 2016 roku przez Węgry i Słowację w skrócie - ceny za autostrady aktualne

robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 14:02

Czy ktos man moze namiar na tansza stacje benzynowa miedzy wiedniem a graz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2017 14:11

robertpeti napisał(a):Czy ktos man moze namiar na tansza stacje benzynowa miedzy wiedniem a graz

Ilz i stacja Interspar za Grazem może być?
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 14:17

Potrzebuje gdzies blizej Wiednia do Graz na baku nie dojade ale ju do Wiednia tak ale dziekuje za fatyge
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2017 14:43

robertpeti napisał(a):Potrzebuje gdzies blizej Wiednia do Graz na baku nie dojade ale ju do Wiednia tak ale dziekuje za fatyge

Przed Wiedniem to np. OMV Wilfersdorf, Shell Schrick, znacznie wcześniej Benzina Bavory i Shell Mikulov.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 14:57

Dzieki
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 09.07.2017 15:08

Nie rozumiem tych co jadą Austrią. Drogo jak jasny piorun. Niedawno wróciłem z pierwszego wyjazdu do Cro i powiem tak. Przy dojeździe zrobiłem błąd i pojechałem przez najkrótszą drogę przez Słowację - przejście przy Rajczy a później przez Słowację prosto na południe. Jeździłem już na Węgry przez Słowację ale takich gór to ja jeszcze nie widziałem. Dosłownie od pierszego do ostatniego centymetra drogi Słowackiej były takie góry że masakra. Po wjechaniu w Węgry było super. Razem 18h jazdy z 2 przystankami. Tzn. Łódź - Crikvenica.

Powrót poprowadziłem sobie przez zachodnią Słowację. Za balatonem w lewo na Gyor i przejście na Słowację przez mieścinę Komarom. Później prosto na północ Nitra Privezda Żylina Czadca i Czeski Cieszyn. Słowację minąłem darmowymi drogami w 1h30min mniej niż przy drodze dojazdowej do CRO !!!! Łódź - Crikvenica wyszło ~16h30min z dwoma przystankami (obiad na Węgrzech i kawa po wjechaniu w PL). Bez podmianki ryłem całą drogę :hut:

Nie to że jestem jakiś specjalista ale przejazd przez Austrię niektórzy uważają za wygodę. Przecież to idiotyzm. Nie jest ważne którędy jedziesz tylko kiedy. Bo droga kilometrowo wygląda tak samo. Finansowo to droga HU/SK bije na głowę zachodnią opcję CZ/A/S. Korki mogą być tu i tam więc nie ważne którędy jedziesz tylko kiedy. Bo umoczyć można na korkach. Palcem po mapie to łatwo się jeździ a prawda jest taka że największą barierą są korki. Miałem szczęście i nie stałem bo w nienaturalnych godzinach jechałem. Na autostradę Rijejka-Zagrzeb wjechałem o 9:30 (7lipiec17), z HU na autostradę HU-Rijeka wjechałem o 13? (1lipiec17) I po drodze w przeciwnym kierunku w obie strony jadąc widziałem 2-3-4km korki. O korkach przez osławioną drogę przez Austrię też się naczytałem. Po co przepłacać?

W szczególności że jak cokolwiek się stanie to taniej będzie naprawić samochód na Węgrzech gdzie nie dość że taniej to Węgrzy są bardzo przychylni nam, Polakom. Poza tym mają świetne i tanie jedzenie. Wg. mnie same plusy. No może oprócz Słowacji ze słabymi drogami i górzystym terenem. Ale dobrze zaplanowana trasa pomoże złagodzić przejazd przez Słowację

Jak wracałem ktoś miał niefart i samochód mu się spalił zaraz za bramką za Zagrzebiem w stronę wybrzeża. Korek kosmiczny. Przy mnie zaczęli gasić samochód. Jeden pas puściła Policja. Ci co jechali w tamtą stronę to utknęli na dobre.

Obrazek
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 09.07.2017 15:54

A co takie niby drogie w austrii winieta za 35zl czy benzyna za 4.70? W Polske autostrada z Gdanska doTorunia kosztuje 30zl dla porownania(ponad 7 euro)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 175
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone